Οικολόγοι: Πράσινο φως στο Μνημόνιο

Τελικά, ακόμη κι αν κατατέθηκε για λόγους εντυπωσιασμού, η δημοσιοποίηση της πρόθεσης του ΚΚΕ να θέσει σε ψηφοφορία πρόταση νόμου που να καταργεί τα μνημόνια ήδη πιάνει τόπο, αποκαλύπτοντας κρυφές και φανερές θέσεις. Αυτό φάνηκε στη συνέντευξη που παραχώρησαν οι επικεφαλής των Οικολόγων Πρασίνων την Τετάρτη, όταν αρνήθηκαν να διευκρινίσουν τη στάση που θα κρατήσουν  σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία στη Βουλή. «Δεν σχολιάζουμε θέσεις άλλων κομμάτων» ήταν η υπεκφυγή που χρησιμοποίηση η Ιωάννα Κοντούλη στη σχετική ερώτηση που υπέβαλε το mao.gr.

Νωρίτερα, τόσο η ίδια όσο και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Γιάννης Παρασκευόπουλος είχαν παρουσιάσει «10 σημεία για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου» που στην πραγματικότητα δέχονται ως τετελεσμένο το γεγονός της επιβολής τόσο των μνημονίων όσο και των δανειακών συμβάσεων και επιχειρούν μια όσο το δυνατό ευγενικότερη προς τους Ευρωπαίους (μην τους τσαντίσουμε και μας διώξουν) υπενθύμιση κάποιων σημείων υπέρ της κοινωνίας.

Ντανιέλ Κον Μπεντίτ: Αντιαριστερό παραλήρημα από τις Βρυξέλλες φωνάζοντας ότι «είναι τρέλα να ζητάς 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό»

Συνοπτικά τα δέκα σημεία είναι: Τρίμηνο πάγωμα μέτρων, πάγωμα της παρέμβασης στους μισθούς, ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους που να μην αποτελούν Οδικό Χάρτη εξόδου από την ευρωζώνη, πακέτο τόνωσης και βιώσιμου αναπροσανατολισμού της πραγματικής οικονομίας, ανάκληση του όρου για απόλυτη προτεραιότητα των δανειστών στα δημόσια έσοδα, αλλαγές στο PSI με ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με δημόσιο αλλά όχι κυβερνητικό έλεγχο, ευρωπαϊκή στήριξη για στοιχεία για τις ελληνικές «γκρίζες περιουσίες» στο εξωτερικό, ευρωπαϊκές εγγυήσεις συνόρων, για πάγωμα εξοπλισμών, επανεξέταση όρων ώστε να γίνουν συμβατοί με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, επανεκτίμηση βιωσιμότητας για το δημόσιο χρέος.

Για τις περίτεχνες ή και ασαφείς διατυπώσεις ευθύνεται η διακηρυγμένη θέση των Οικολόγων ότι απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε μονομερή παρέμβαση ή πρόταση που να θέτει τη χώρα εκτός ευρώ. Όπως είπε από τις Βρυξέλλες σε παράλληλη συνέντευξη ο Νίκος Χρυσόγελος, «μονομερώς δεν λύνονται τα προβλήματα», προσθέτοντας την εξωπραγματική εκτίμηση «να προσαρμοστούν οι όροι του μνημονίου στο ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ο Γερμανός επικεφαλής των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, χαρακτήρισε «τρέλα» να ζητά κανείς κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ και είπε ότι η πρόταση των Οικολόγων του σε Γερμανία και Ελλάδα είναι «ο τρίτος δρόμος ανάμεσα στην ανοησία και την τρέλα». Συνεχίζοντας την επίθεση στην Αριστερά, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος είπε πως οι Πράσινοι αποτελούν το αντίβαρο «στο έλλειμμα προτάσεων της Αριστεράς και στην πλειοδοσία λαϊκισμού των μνημονιακών δυνάμεων». Εξηγώντας την επιλογή των Πρασίνων να κατέβουν αυτόνομα, η Ιωάννα Κοντούλη σχολίασε ότι είναι ανεδαφικός ο διπολισμός μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς.

 

One thought on “Οικολόγοι: Πράσινο φως στο Μνημόνιο

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: