Αναδιαπραγμάτευση με ευρώ ζητούν οι Πράσινοι


Μάταια ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι τους εκπροσώπους των Οικολόγων Πρασίνων στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησαν από το Ζάππειο ποια θα είναι η μετεκλογική τακτική του κόμματός τους. «Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις» απάντησε αόριστα η επικεφαλής της εκστρατείας Γιάννα Κοντούλη ερωτώμενη για την πρόταση Τσίπρα περί αντιμνημονιακού συνασπισμού εξουσίας. Την ίδια στιγμή όμως έκλεισε «μάτι» και σε άλλες λύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα, τονίζοντας ότι «δεν είναι λύση να πηγαίνουμε συνεχώς σε εκλογές, θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει ωριμότητα», ρητορική που παραπέμπει ευθέως σε λογική συγκρότησης μεταεκλογικών συνασπισμών, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία. «Είμαστε καταλύτης συνεργασιών και διαλόγου» είπε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας να θέσεις όρους, προϋποθέσεις ή «κόκκινες γραμμές».

Ως προς το θέμα του χρέους και των δανειακών συμβάσεων, απάντησε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο οποίος ναι μεν ζήτησε Λογιστικό Έλεγχο του χρέους και τόνισε ότι οι ακραίες αντισυνταγματικές δεσμεύσεις των μνημονίων δεν θα γίνουν αποδεκτές, όμως έθεσε την παραμονή στο ευρώ και την ΕΕ υπεράνω όλων των άλλων κριτηρίων. «Οι δανειακές υποχρεώσεις, είναι υποχρεώσεις» τόνισε συγκεκριμένα, συμπληρώνοντας όμως ότι υπάρχει και ένα κομμάτι απεχθούς χρέους. Απέφυγε πάντως να χρησιμοποιήσει τη φράση «στάση πληρωμών» ή έστω «αναστολή πληρωμών». «Είμαστε πολίτες της Ευρώπης, ούτε φίλοι ούτε εχθροί», σημείωσε για να τονίσει τη διαπραγματευτική δύναμη που πιστεύουν οι Πράσινοι ότι προκύπτει από αυτή τη δυνατότητα.

Περιγράφοντας την «οικονομία του μνημονίου» οι επικεφαλής των Πρασίνων τόνισαν τρεις τομείς προτάσεων: Πρώτον, ενέργεια όπου πρότειναν απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, δεύτερον, τουρισμό, που τάχθηκαν κατά του «all inclusive» και των μεγάλων αλυσίδων και τρίτον, τσιμέντο, φέρνοντας ως αντιπαράδειγμα ανάπτυξης το σχέδιο μαμούθ για την «αξιοποίηση» του Ελληνικού.

Στο μέτωπο της οικονομικής κρίσης και της οικονομίας, οι Οικολόγοι σημείωσαν αόριστα πως «οι συνέπειες της κρίσης δεν πρέπει να κρατήσουν για πάντα», αποφεύγοντας πάντως συγκεκριμένες αναφορές στα θέματα των μισθών, των συντάξεων και των εργασιακών σχέσεων.

«Αυτό το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωση κάποια στιγμή θα κατέρρεε, εμείς έχουμε προτάσεις, ιδέες και λύσεις που πατάνε στην αμφισβήτηση του μοντέλου αυτού», είπε η κ. Κοντούλη. Σημειωτέον, η επικεφαλής του κόμματος, δεν κάνει χρήση του προνομίου που της δίνει ο νόμος να εκλεγεί χωρίς σταυρό και δίνει τη μάχη του ψηφοδελτίου στη Β΄Αθήνας.

Ερωτηθείς για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές και την επίδραση που αναμένεται να ασκήσουν στις γαλλογερμανικές σχέσεις, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος απάντησε ότι δεν είναι θέμα προσώπων και ότι το θέμα της κρίσης δεν αφορά μια γαλλογερμανική διαμάχη. Απέφυγε έτσι να πάρει το μέρος του Ολάντ, όπως έχουν πράξει η ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Στην ίδια τη συνέντευξη πολλά μέσα ενημέρωσης πήραν μέρος, ενώ υποβλήθηκαν και ερωτήσεις μέσω twitter. Ο τηλεοπτικός χρόνος ζωντανής κάλυψης της συνέντευξης από την κρατική τηλεόραση ήταν περιορισμένος στη μία ώρα, γεγονός που δημιούργησε δυσφορία σε ορισμένους δημοσιογράφους.

Απάντηση