Ποτέ πελάτες την Κυριακή

Στην Ερμού χωρίς ψώνια, ανταπόκριση από την απεργιακή κινητοποίηση

>Ανοιχτά παρέμειναν τα καταστήματα για δεύτερη Κυριακή μέσα στις γιορτές, αλλά οι πελάτες ελάχιστοι, τουλάχιστον το πρωί, καθώς η βροχή αποδείχθηκε ο ισχυρότερος σύμμαχος της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν οι εμποροϋπάλληλοι ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Μερικές εκατοντάδες – αλλά με φωνή και παλμό για πολύ περισσότερους – συμμετείχαν στα απεργιακά μπλόκα εξω από τα Public, τον Παπασωτηρίου, τον Ιανό και τα Metropolis καθώς και στην πορεία που πραγματοποιήθηκε υπό καταρρακτώδη βροχή και με ασφυκτική συνοδεία ΜΑΤατζήδων.

 

“Είμαστε εργάτες, δεν είμαστε πελάτες και στ’αφεντικά δεν κάνουμε τις πλάτες”, “Την Κυριακή να πάνε για δουλειά, οι υπουργοί, οι μπάτσοι και τ’αφεντικά” και “Η Κυριακή θα παραμείνει αργία, καμιά ειρήνη με την εργοδοσία”, ήταν μερικά από τα συνθήματα που φωνάχτηκαν καθώς η πορεία κατηφόριζε την Ερμού.

Vogue. Strike a pose. Η νέα κολεξιόν του Dendias & Hoirinos.

 

Με αμηχανία την κοιτούσαν οι ελάχιστοι, ομολογουμένως, πελάτες των μεγάλων καταστημάτων και οι εργαζόμενοι που είχαν υποχρεωθεί να δουλέψουν. Μερικοί που είχαν βγει έξω (για διάλειμμα ή από περιέργεια;) έπαιρναν τις προκηρύξεις των διαδηλωτών, μια υπάλληλος ψιθύρισε “κι εμείς μαζί σας είμαστε” ενώ μια άλλη μάζευε από την είσοδο του άδειου καταστήματος τα απεργιακά τρικάκια. ”Ποτέ δουλειά την Κυριακή – Μη σώσουμε και γίνουμε ανταγωνιστικοί” έγραφαν μεταξύ άλλων τα τρικάκια του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου, που βρεγμένα καθώς ήταν κολλήθηκαν επάνω στις ομπρέλες των διαδηλωτών. Στην περιφρούρηση του Public στο Σύνταγμα πετάχτηκαν επίσης τρικάκια του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων Ανέργων και της τυπογραφικής κολλεκτίβας Rotta που λειτουργούσε στη Βίλα Αμαλίας, με το ευφάνταστο σύνθημα “Το μελάνι μας είναι εκρηκτικό και οι ιδέες μας εύφλεκτες”.

 

Σε κάθε περίπτωση η απεργία βρήκε περισσότερη ανταπόκριση στο χώρο της διακίνησης πνευματικών αγαθών – καθώς το κάλεσμα των βιβλιοϋπαλλήλων σε αποχή από τα κυριακάτικα ψώνια εισακούστηκε εν μέρει από το βιβλιό-φιλο κοινό του κέντρου, παρά στους πελάτες των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, που ξεχύθηκαν στα μαγαζιά μόλις κόπασε η βροχή.

 

οι ομπρέλες του απεργού

 

 


Φραστικές αψιμαχίες και μικρο-συγκρούσεις με τα ΜΑΤ σημειώθηκαν στην οδό Αμερικής – πετάχτηκε και ένα αβγό στην πρόσοψη του Αττικα, ενώ η ένταση συνεχίστηκε στην Ακαδημίας, με την προκλητική παρουσία και στάση των ΜΑΤ. Η βρεγμένη πορεία της τελευτίας Κυριακής του ’12, στην οποία τον τόνο έδωσαν η μαχητικότητα του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, πέρα από επίδειξη αγωνιστικών ανακλαστικών εν μέσω βροχής και εορταστικής ραστώνης, ήταν σε μικρογραφία το προανάκρουσμα μιας χρονιάς σκληρών αναμετρήσεων και ορατά σκληρότερης καταστολής.

 

Δείτε ακόμα την ανταπόκριση και τις φωτογραφίες  από την ιστοσελίδα του Νέου Αριστερού Ρεύματος: Χάλασε αγωνιστικά η «Κυριακή της αγοράς» και από την Αντίσταση στις Γειτονιές

Απάντηση