Το κίνημα έσπασε το ιδιότυπο «λοκ άουτ» στο Πολυτεχνείο
Φοιτητές των ΕΑΑΚ, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και άλλες δυνάμεις της αντισυστημικης Αριστεράς το απόγευμα της Πέμπτης προχώρησαν στην ανακατάληψη του Πολυτεχνείου δίνοντας τέλος στην αμφιλεγόμενη κατάληψη από ολιγάριθμη ομάδα αναρχικών που ζητούσε από τον κόσμο «φαγητό, τσιγάρα και πολεμοφόδια» και που στρεφόταν αδιακρίτως «κατά κομμάτων και πολιτικών οργανώσεων».
Οι φοιτητές και άλλες συλλογικότητες που πραγματοποίησαν πορεία έξω από το ιστορικό κτίριο κατάφεραν να εισέλθουν στο χώρο του Πολυτεχνείου παραβιάζονας την πύλη από την οδό Στουρνάρη. Οι καταληψίες αποχώρησαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
Οι πύλες του Πολυτεχνείου είναι πλέον ανοιχτές για όλο τον λαό.
Τη ρήση της Μάργκαρετ Θάτσερ «δεν υπάρχει κοινωνία υπάρχουν μόνο άτομα» θύμιζε το ιδιότυπο λοκ άουτ : «Αν θέλετε μπείτε. Ως άτομα. Οχι όμως με τα τραπεζάκια, όχι με τις προκηρύξεις, όχι με τις σημαίες».
«Γαμώ την Αριστερά σας», φώναζε χαρακτηριστικά το απόγευμα της Τετάρτης μαυροντυμένος καταληψίας, αντί απάντησης σε τρεις κοπέλες που διαμαρτύρονταν για το αναρχικό φέις κοντρόλ. Η εξήγηση του νεαρού «πορτιέρη» ήταν: «Δεν γουστάρουμε να καπηλεύονται τα κόμματα το Πολυτεχνείο. Δεν το έκανε το ΚΚΕ το Πολυτεχνείο. Το Πολυτεχνείο το κάνανε αναρχικοί. Μου το έχουν πει σύντροφοι». «Μη με τραμπουκίζεις» αντιμίλησε η κοπέλα:
«Δεν σε τραμπουκίζω, ευγενικά σου μιλάω, σε σένα σαν άτομο. Σε αυτό που εκπροσωπείς, καθόλου ευγενικά» η απάντηση του πορτιέρη.
Λίγο προβληματική αυτή η πρωινή ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Indy θα έλεγα… pic.twitter.com/E79ibVtG9q
— dromografos (@dromografos) 15 Νοεμβρίου 2017
«Εξω αι… μουντζούρα. Εξω το… μουντζούρα». Οι λέξεις «ΗΠΑ» και «ΝΑΤΟ» έχουν διαγραφεί με κόκκινη μπογιά από το γκράφιτι που κοσμεί την πύλη του Πολυτεχνείου, σε ανάμνηση του ιστορικού συνθήματος του Νοέμβρη του ’73.
Από νωρίς το πρωί της 15ης Νοέμβρη, ολιγάριθμη ομάδα αναρχικών έχει καταλάβει το ΕΜΠ, πραγματοποιώντας ένα ιδιότυπο λοκ άουτ, που στρέφεται αδιακρίτως «κατά κομμάτων και πολιτικών οργανώσεων».
Διάλογος μπροστά και πίσω από τα κάγκελα του Πολυτεχνείου, στην οδό Πατησίων γύρω στις 2.00 το μεσημέρι: «Γαμώ την Αριστερά σας», φωνάζει μαυροντυμένος καταληψίας, αντί απάντησης σε τρεις κοπέλες που διαμαρτύρονται για το αναρχικό φέις κοντρόλ.
Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του είναι πλήρως καλυμμένα, εκτός από τα μάτια. Από τη φωνή και το βλέμμα μοιάζει νέος. Εξαιρετικά νέος.
«Μη με τραμπουκίζεις», του αντιμιλά η κοπέλα, που κρατάει προκηρύξεις και εφημερίδες του ΣΕΚ – συνιστώσας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
«Δεν σε τραμπουκίζω, ευγενικά σου μιλάω, σε σένα σαν άτομο. Σε αυτό που εκπροσωπείς, καθόλου ευγενικά».
Οι… όροι της εισόδου
Με αυτή την επιχειρηματολογία, η συζήτηση δύσκολα πάει παρακάτω.
«Αν θέλετε μπείτε. Ως άτομα. Οχι όμως με τα τραπεζάκια, όχι με τις προκηρύξεις, όχι με τις σημαίες».
Ο ίδιος που μας τα λέει αυτά κρατάει μια μαύρη σημαία με ζωγραφισμένο το αλφάδι της Αναρχίας:
«Το να υπαγορεύεις εσύ ποιος μπαίνει και ποιος όχι δεν είναι εξουσιαστική αντίληψη;», τον ρωτάμε.
«Ε, τότε πες μας εξουσιαστές. Αλλά να μη λένε ότι δεν αφήνουμε παιδιά και δασκάλες να μπούνε. Αυτά είναι ψέματα των ΜΜΕ. Αφήστε αυτά που κρατάτε και μπείτε».
Νωρίτερα έχει κυκλοφορήσει στο τουίτερ φωτογραφία από παιδιά Νηπιαγωγείου που πλησιάζουν την πύλη και απέρχονται μαζί με τη δασκάλα τους.
Η δικαιολογία «μπείτε μόνο ως άτομα» θυμίζει τους καλόγερους στα μοναστήρια, που δεν αφήνουν τις γυναίκες να μπουν παρά μόνο αν φορέσουν μακριά φούστα.
Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που ματαίωσαν οι νταβατζήδες της "καταληψης" του Πολυτεχνείου είναι και η εκδήλωση για την υπόθεση της Ηριάννας με ομιλητή τον Τάσο Θεοφίλου. Επίσης, εκτόπισαν εκδήλωση της Αναρχικής Αρχειοθήκης, μέλος της οποίας ήταν στην Κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1973
— Αντιρρησ. Συνείδησης (@rozahfourioza) 16 Νοεμβρίου 2017
«Δεν γουστάρουμε να καπηλεύονται τα κόμματα το Πολυτεχνείο. Δεν το έκανε το ΚΚΕ το Πολυτεχνείο. Το Πολυτεχνείο το κάνανε αναρχικοί. Μου το έχουν πει σύντροφοι».
Το πλήθος έξω από το Πολυτεχνείο, φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αναρχικές συλλογικότητες, αραιώνει.
Η τεταμένη ατμόσφαιρα του πρωινού έχει μετατραπεί σε βαριεστημάρα.
«Πάρε την προκήρυξή μας, τα γράφει πολύ αναλυτικά, αυτά να ανεβάσετε», απαντάνε οι καταληψίες όταν τους λέω ότι είμαι δημοσιογράφος της «Εφ.Συν».
«Αν δεν γράψει η «Εφ.Συν.», ρε, ποιος θα γράψει;», λέει άλλος πιο διαλλακτικός, ενώ τρίτος ασκεί κριτική στην εφημερίδα: «Από τότε που είπατε «τρομοδέματα» τις βόμβες στον Παπαδήμο κατάλαβα ότι και με σας θα είμαστε απέναντι».
«Το αίτημα παραμένει το ίδιο: Εξέγερση εδώ και τώρα, κάτω η εξουσία», καταλήγει η ανακοίνωση των καταληψιών, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των φυλακισμένων και των απεργών πείνας του «Επαναστατικού Αγώνα» και να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι μετανάστες σε Μόρια και Πέτρου Ράλλη.
Από τις 700 λέξεις του κειμένου των καταληψιών οι μισές καταφέρονται ενάντια στην «καπηλεία των αγώνων από την Αριστερά», «την πτωματοφαγία του ΚΚΕ» και το «πανηγύρι των κομματικών παρατάξεων».
Περισσεύει μια γραμμή ενάντια στην κυβέρνηση, «που αφού αφομοίωσε και αφόπλισε τεράστια κομμάτια των κινημάτων, μεθοδικά πλέον, προσπαθεί μάταια να διαλύσει τις κοινότητες των εξεγερμένων».
Οι περισσότεροι ωστόσο από τους συγκεντρωμένους απ’ έξω κρίνουν ότι οι καταληψίες «παίζουν ντε φάκτο το παιχνίδι της κυβέρνησης και της αστυνομίας», εμποδίζοντας κάθε δημόσια πολιτική συζήτηση εντός του χώρου του Πολυτεχνείου, ανάμεσά τους και προγραμματισμένες εκδηλώσεις άλλων αναρχικών.