Τι σημαίνει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε

Μια απλή και εμπεριστατωμένη ανάλυση του πολυνομοσχεδίου έκανε το Σχέδιο Β, αναδεικνύοντας όλες τις πλευρές που επηρεάζουν τις ζωές των εργαζομένων. Το κείμενο του ενημερωτικού σημειώματος:

Το πολυνομοσχέδιο δεν αφορά μόνο τις απολύσεις των εκπαιδευτικών, σχολικών φυλάκων, αλλά περιλαμβάνει διατάξεις που συνιστούν δημοκρατική εκτροπή και παραβίαση του Συντάγματος. Συγκεκριμένα:

Απαιτεί από τους Δήμους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και διακόπτει τη μηνιαία τακτική επιχορήγηση των ΟΤΑ σε περίπτωση παραβίασης.

Έτσι σπρώχνει τους Δήμους να επιβάλουν αύξηση των τελών στους δημότες, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

  • Καταργεί 2.500 σχολικούς φύλακες και τους πετάει στο δρόμο.
  • Καταργεί τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας (5.000) και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα τους μετατάξει στο Υπουργείο «προστασίας του πολίτη».
  • Απολύει μετά από 8μηνη διαθεσιμότητα 2500 εκπαιδευτικούς της τεχνικής εκπαίδευσης και υπόσχεται ότι θα τους προσλάβει κατά προτεραιότητα …ως ωρομίσθιους για να καλύψουν κενά υπαρκτά, ενώ ως μόνιμους τους θεωρεί ως υπεράριθμους.
  • Με το άρθρο 90 εξουσιοδοτείται ο Υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης να καταργεί θέσεις μονίμων υπαλλήλων ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα με απλή υπουργική απόφαση του ιδίου και του οικείου Υπουργού.
  • Ο Υπουργός εργασίας θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό.
  • Εργαζόμενος που προσφεύγει στο δικαστήριο για προσωρινά και ασφαλιστικά μέτρα κατά του εργοδότη του, πρέπει η συζήτηση για προσωρινή διαταγή να προσδιορίζεται σε 2 ημέρες, και, αν γίνει δεκτή, να εκδικάζεται μέσα σε 30 ημέρες, σε αντίθετη περίπτωση το δικαστήριο δεν μπορεί να εκδώσει (!) προσωρινή διαταγή ή ασφαλιστικά μέτρα υπέρ των εργαζομένων.
  • Όσοι συμβασιούχοι έχουν μείνει στη δουλειά τους μετά από προσωρινές δικαστικές αποφάσεις και έχουν προσδιοριστεί να εκδικασθούν μετά την 1.11.2013, «εκδικάζονται υποχρεωτικά μέχρι 1.11.2013, διαφορετικά αίρεται αυτοδικαίως το ασφαλιστικό μέτρο που έχει διαταχθεί»(!). Δηλ. απολύονται αυτοδίκαια και αφορά 6.000-7000 συμβασιούχους   υπαλλήλους ΟΤΑ και ΔΕΚΟ που εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα ή προσωρινές διαταγές.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις των μνημονίων που έχει υπογράψει η κυβέρνηση στα πλαίσια της εφαρμογής των κανόνων της ευρωζώνης. Οποιαδήποτε υπόσχεση ότι μπορεί μια άλλη κυβέρνηση να καταργήσει τα μνημόνια, έχοντας ως προτεραιότητα «να σώσει το ευρώ μέσα στην Ελλάδα», είναι όνειρα καλοκαιρινής νύκτας, που με το πρώτο αεράκι εκ Βρυξελλών , θα διαλυθούν «εξ ων συνετέθησαν».

 

Απάντηση