Όταν η εξουσία λέει «πολιτισμός», ανθρώπινο αίμα μυρίζει

"Σε έναν θεό, σ'έναν ηγέτη πιστεύουν" Ρέμος και Χατζηγιάννης παρακολουθούν με δέος τον Αντώνη Σαμαρά. Μια γυναίκα τους χώρισε αλλά οι θέσεις της ΝΔ τους έφεραν ξανά μαζί

Πριν από λίγες μέρες, ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε στους “ανθρώπους του πνεύματος”, όπως τους χαρακτήρισε, για το πολιτιστικό όραμά του. Αν και η συγκέντρωση ήταν καθαρά προεκλογική, η ομιλία δεν περιλάμβανε ούτε μία φορά τις λέξεις “Νέα Δημοκρατία”, αλλά κινήθηκε στον υπερβατικό χώρο των υψηλών και άλλο τόσο κούφιων ιδεωδών.

Η ομιλία του Α.Σ. έχει ένα κοινό στοιχείο με το πασίγνωστο “Χρονικό του χρόνου” του Στίβεν Χόκινγκ, Όπως ο Άγγλος αστροφυσικός συνειδητά δεν συμπεριέλαβε στο βιβλίο του ούτε μία εξίσωση, ούτε αριθμούς που θα δυσκόλευαν τον αναγνώστη, έτσι και ο Α.Σ. δεν “φόρτωσε” την ομιλία του ούτε με ένα νούμερο, ούτε με ένα ποσοστό. “Το χρήμα δεν έχει καμιά σημασία, αφού μ’ αγαπάς και σ’ αγαπώ”, που λέει και το τραγούδι. Ο πολιτισμός δεν έχει ανάγκη το χρήμα, μόνο τις ιδέες…

Το ίδιο ισχύει και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τον πολιτισμό, όπου οι αριθμοί λάμπουν διά της απουσίας του. Όπως θα έλεγε ο Χάρρυ Κλυνν “τώρα μιλάνε τα μάτια…”

Αν και η ομιλία του Α.Σ. είναι ένα περιβόλι μπουρδολογίας, το περιεχόμενό της πέρασε απαρατήρητο τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα παραδοσιακά ΜΜΕ. Το ενδιαφέρον δεν στράφηκε στις υψηλές (τρόπος του λέγειν) ιδέες του πολιτικού ανδρός, αλλά στους υψηλούς καλεσμένους του και, κυρίως, στο νέο μουσικό-πολιτικό σχήμα “Ρέμος και Χατζηγιάννης”. Δεν πά’ να ΄λεγε ο Αντώνης για την πατρίδα, τη θρησκεία, την αρχαιολογία, την ασφάλεια κ.λπ.: οι δύο σταρ του εμπορικού τραγουδιού, του τραγουδιού πίστας μονοπώλησαν την προσοχή της μπλογκόσφαιρας. Απαρατήρητη πέρασε η παρουσία στην εκδήλωση του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή και της τραγουδίστριας Ελπίδας, ενώ πικρά σχόλια προκάλεσε η παρουσία του Μανώλη Μητσιά. Βέβαια, όταν ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη μπαίνει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, γιατί να μην παραβρεθεί σε μια πολιτιστικο-πολιτική εκδήλωση ο Μητσιάς;

Όμως τα μεγάλα ερωτήματα παρέμειναν αναπάντητα: γιατί οι κοσμικές παραπολιτικές στήλες δεν ανέφεραν αν στη συγκέντωσε παραβρέθηκε η Ζέτα Μακρυπούλια; Mήπως καθόταν, λόγω σεμνότητας, στα πίσω καθίσματα, και δεν την διέκριναν οι δημοσιογράφοι; Καθώς ήταν επί χρόνια κάτι σαν αρραβωνιάρα του Ρέμου και τώρα, αν δεν κάνουμε λάθος, συνδέεται με τον Χατζηγιάννη, μήπως αυτή ήταν που έφερε τους δύο καλλιτέχνες στο δρόμο της Δεξιάς;

Eπίσης τίποτα δεν αναφέρθηκε για έναν άλλο τραγουδιστή των αξιών και των οραμάτων, τον Πασχάλη, που η σύζυγός του κοσμεί το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, μαζί με τον ηθοποιό Ρένο Χαραλαμπίδη, που η τελευταία γνωστή καλλιτεχνική του δουλειά ήταν η παρουσίαση ενός θλιβερού τηλεπαιχνιδιού.

Ας δούμε, όμως, μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την εμπνευσμένη ομιλία του Α.Σ. για να στανιάρουμε πολιτιστικά.

“Ο Έλληνας δημιουργεί έχει ιερή αποστ ολή. Να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Να διατρανώσει την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού εδώ και 3.000 χρόνια”. (Το στόχο αυτό έχει υπηρετήσει με συνέπεια η Ελπίδα, που το 1979 συμμετείχε στη Eurovision με το άσμα “Σωκράτη εσύ σούπερ σταρ”, που οι στίχοι του παρατίθενται στο τέλος του κειμένου.)

“Το μήνυμά μας σήμερα είναι ότι ζητάμε από τους Έλληνες να πιστέψουν σε ένα πράγμα: Στον εαυτό τους! Στις δυνάμεις αυτής της χώρας. Στις προοπτικές αυτές της Πατρίδας. Να πιστέψουν στην Ελλάδα και στον πλούτο της.” (Αυτό μας έφταιγε ώς τώρα: οι καλλιτέχνες πίστευαν στον δικό τους πλούτο, αλλά όχι στον εαυτό τους.)

“Δεν χαρίζουμε την Ευρώπη. Και σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσω με τον Ζαν Λυκ Γκοντάρ, τον Ρομπέρτο Μπενίνι, αλλά και άλλους, που διακηρύσσουν ότι δεν είναι η Ελλάδα που χρωστά, αλλά ολόκληρος ο κόσμος που οφείλει στην Ελλάδα!” (Δεν ξέρουμε αν στο σημείο αυτό της ομιλίας ακούστηκε το τραγούδι “Μου χρωστάς δεν σου χρωστάω” από χορωδία απλήρωτων του Αlter.)

“H ελληνική γλώσσα είναι η ψυχή μας. Να την ερωτευθούμε και να την προστατέψουμε. Να την υποστηρίξουμε φανατικά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης”. (Αφού η γλώσσα είναι η ψυχή μας, ο Χατζηγιάννης θα έπρεπε να σηκωθεί και να τραγουδήσει το “πιο πολύ και από μένα σ’ αγαπάω”, αφού όταν αγαπάμε την ψυχή μας, αγαπάμε τη γλώσσα μας. Όμως, παρά τον έρωτα για την ελληνική γλώσσα, το κείμενο της ομιλίας του Α.Σ. στο site της ΝΔ έχει αρκετά ορθογραφικά λάθη, π.χ., “νωτιζόμαστε από τις θάλασσές μας”, που παραπέμπει στα νώτα και όχι στον νοτιά, ή “ο περιβάλλον χώρος των μουσείων”. Ομολογούμε ότι εμείς κάνουμε πολλά λάθη και μάλιστα χονδρά, όμως δεν είμαστε κόμμα εξουσίας και, επιπλέον, ΔΕΝ δηλώνουμε ερωτευμένοι με τη γλώσσα.)

Ο ελληνικός λαός δεν χωρά στη μιζέρια της καθημερινής ρουτίνας. Θέλει να απογειώνεται στη σφαίρα της ποίησης και της μαγευτικής ελληνικής δημιουργίας”.

Ναι, ο λαός θέλει Ρέμο, Βίσση και Βανδή, θέλει Ρουβά και Eurovision, θέλει Πασχάλη, Ζέτα και Αλίκη (όχι την ξανθιά), θέλει Αντώνη!

Και να οι στίχοι ενός τραγουδιού-υποδείγματος που έχει μέσα και Θεό και Ελλάδα και αρχαίο πνεύμα αθάνατο. Ακόμα και ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ και ο Μπενίνι θα υποκλίνονταν μπροστά στη μαγευτική αυτή ελληνική δημιουργία.

Θεό, Θεό, Θεό, Θεό δεν σε λένε

κεριά, κεριά, κεριά, κεριά δεν σου καίνε

αλλά τα λό-, τα λό-, τα λόγια σου καίνε

κι ακό-, ακό-, ακό-, ακόμα τα λένε,

Σωκράτη, εσύ σούπερ σταρ.

Αγνός και καλός, ο πρώτος Χριστός

– Σωκράτη, εσύ σούπερ σταρ –

με κάπα ζητιάνου γυρνούσες

και στ’ άσπρα σου γένια πουλιά.

Τριγύρω λαός κι εσύ άγιο φως

– Σωκράτη, εσύ σούπερ σταρ –

γι’ αγάπη και φως τούς μιλούσες,

σοφέ, των σοφών βασιλιά.

Πιλάτος λαός σού πήρε το φως

– Σωκράτη, εσύ σούπερ σταρ -,

η Αθήνα που τόσο αγαπούσες

φαρμάκι σού δίνει πικρό.

Πικρή χαραυγή, ορφάνευε η γη

– Σωκράτη, εσύ σούπερ σταρ –

την ώρα που εσύ ξεκινούσες

να βρεις τον αιώνιο Θεό.

Θεό, Θεό, Θεό, Θεό δεν σε λένε…

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Δείτε ακόμα: (βίντεο)

Είναι ώρα για δουλειά και για προσπάθεια, να σώσουμε τον τόπο μας και την επόμενη γενιά και όχι για γάμο», δήλωσε ο Αντώνης Ρέμος και απέκλεισε το ενδεχόμενο της παντρειάς, που άνοιξε πριν από λίγες μέρες ο Ηλίας Ψινάκης λέγοντας πως θα είναι ο κουμπάρος του.

One thought on “Όταν η εξουσία λέει «πολιτισμός», ανθρώπινο αίμα μυρίζει

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: