Χτίστε καταλύματα γι’ αστέγους! προτείνει η τρόικα

Eλλάδα, ετοιμάσου να υποδεχτείς το Tsantiri City! Επιδότηση ενοικίου ή χτίσιμο καταλυμάτων αστέγων προτείνει η τρόικα για όσους θα χάσουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς που έρχονται, ανεξάρτητα από το εισόδημα των ξεσπιτωμένων. Σύμφωνα με την χθεσινή έντυπη έκδοση του «Βήματος», οι οφειλέτες στεγαστικών δανείων ανήκουν σε τρεις κατηγορίες:

  1. Στην πρώτη εντάσσονται όσοι μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις τους, αλλά δεν το κάνουν καθώς «κρύβονται» πίσω από τις προστατευτικές διατάξεις. 2. Όσοι μπορούν να δίνουν έστω και λίγα χρήματα κάθε μήνα. Εδώ η τρόικα προτείνει οι οφειλέτες «να τα βρουν» με την τράπεζά τους  για επιμήκυνση των δανείων τους. 3. Όσοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για την εξυπηρέτηση των δανείων του. Αυτοί είτε θα λάβουν επιδότηση ενοικίου είτε θα εγκατασταθούν σε κρατικά πτωχοκομεία, σε «καταλύματα αστέγων».

Εννοείται ότι οι πρώτοι θα χάσουν το σπίτι τους, θα χάσουν τα αυγά και τα πασχάλια τους, θα εγκατασταθούν στο εξοχικό τους στη Μύκονο ή στο σαλέ τους στην Αράχωβα. Οι δεύτεροι θα ανακαλύψουν ότι η επιμήκυνση συνοδεύεται με ακριβότερο επιτόκιο, δηλ. θα πληρώσουν το δάνειο χρυσό ή πλατινένιο. Όσο για τους τρίτους, αναρωτιέται κανείς πού θα βρεθούν κονδύλια για την επιδότηση ή  για τη στέγαση εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών. Ίσως η κυβέρνηση να χτίσει παραγκουπόλεις σύμφωνα με το αφρικανικό, το νοτιοαμερικανικό ή το ασιατικό πρότυπο. Ίσως αυτές οι παραγκουπόλεις να αποτελέσουν τουριστική ατραξιόν, όπως συμβαίνει με τις φαβέλες της Βραζιλίας όπου οργανώνονται περιηγήσεις: «Ελάτε να δείτε πώς ζουν τώρα οι σπάταλοι Έλληνες!»

Στην Αμερική, αυτοί που χάνουν τα σπίτια τους καταφεύγουν είτε σε tent cities, δηλ. σε τσαντιρουπόλεις, είτε σε πάρκα τροχόσπιτων (εφόσον έχουν χρήματα να νοικιάσουν ένα ακινητοποιημένο τροχόσπιτο). Στη Γαλλία πολλοί άστεγοι καταφεύγουν σε… δάση, όπου ζουν σε συνθήκες πράσινης εξαθλίωσης. Πού θα χτιστούν τα ελληνικά «καταλύματα» αστέγων; Σε εγκαταλειμμένα εργοστάσια; Πλάι σε χωματερές, σε όχθες ποταμών που φημίζονται για τα τοξικά απόβλητα που ρίχνονται στα νερά τους;

Μπροστά στα παραπήγματα που οραματίζεται η τρόικα, οι παλιοί προσφυγικοί συνοικισμοί θα μοιάζουνε με συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών.

Απάντηση