Πιλότος του προγράμματος κατασχέσεων η Κύπρος

Έχουν βγει όλοι και «εφησυχάζουν» τον κόσμο ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε άλλο κράτος -πλην της Κύπρου- το κούρεμα των οικονομιών ενός ολόκληρου λαού.

Με βάση την φρασεολογία τους λοιπόν, ότι «οι αγορές λένε πάντα την αλήθεια», το σενάριο για εφαρμογή της κατάσχεσης καταθέσεων σε άλλα κράτη ιδίως του Ευρωπαϊκού Νότου είναι ρεαλιστικό και πολύ πιθανό.

Η υπεξαίρεση μέρος των καταθέσεων, φαίνεται να αιφνιδίασε τους διεθνείς κερδοσκόπους καθότι η απόφαση αυτή όπως και να χει αποτελεί προηγούμενο για την εφαρμογή και αλλού.

Έτσι λοιπόν οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν με ρυθμό που δεν συνηθίζεται: Τα 10ετή ομόλογα της Ισπανίας αυξήθηκαν κατά 8 μονάδες βάσης στο 5,01% ενώ τα ιταλικά έφτασαν στο 4,67%, με αύξηση 6 μονάδων βάσης.

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η γερμανική επικυριαρχία στην διεθνή αγορά ομολόγων καθώς η απόδοση των γερμανικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας έπεσε στο 1,37%, στο χαμηλότερο σημείο από τις αρχές του έτους.

Με άλλα λόγια αυτό που επιτυγχάνεται με την ληστρική πολιτική του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης είναι η συνεχής υποτίμηση των οικονομιών της περιφέρειας και η πλήρης υποταγή τους στον γερμανικό οικονομικό ιμπεριαλισμό.

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και όχι οι αντιφατικές δηλώσεις του κύπριου νομπελίστα πανεπιστημιακού Πισσαρίδη, κάτοχο της έδρας της Τράπεζας Μάρφιν…

Απάντηση