Συνεχίζει την αθλιότητα δημοσίευσης φωτογραφιών η ΕΛΑΣ

Ξανά στη δημοσιότητα έδωσε η ΕΛΑΣ μέσω της ιστοσελίδας της τα προσωπικά στοιχεία των συλληφθέντων της πορείας της Τρίτης εναντίον της Γερμανίδας καγκελάριου. Πρόκειται για τα στοιχεία ταυτότητας και τις φωτογραφίες δεκαπέντε ατόμων που συνελήφθησαν γιατί όπως αναφέρεται «συμμετείχαν σε ομάδες ατόμων που εκδήλωναν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων». Σε βάρος τους έχει ασκηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Κατά μια πάγια πλέον τακτική της η Αστυνομία δηλώνει ότι «η δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και των φωτογραφιών των παραπάνω κατηγορουμένων, λόγω της ιδιαιτερότητας των ενεργειών τους, κρίθηκε απαραίτητη για την πρόοδο της προανάκρισης, καθώς διερευνάται τυχόν διάπραξη και άλλων αξιόποινων πράξεων από τους ίδιους». Πρόκειται για μια διατύπωση που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για το κριτήριο με το οποίο επιλέγει ποιον θα διαπομπεύσει κατά τρόπο μη αντιστρεπτό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Αλήθεια, για τους συλληφθέντες αυτούς δεν ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας; Για ποιο λόγο οι συλληφθέντες για υπέρογκα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους και εφορία, προστατεύονται κατά προτεραιότητα και η ίδια ιστοσελίδα αποκαλύπτει μόνο το φύλο και την ηλικία τους; Το γεγονός ότι οι μόνες φωτό που δημοσιεύονται είναι από πορείες, από επεισόδια σε γήπεδα και από τρομοκρατικές ενέργειες, συντείνει στην άποψη ότι η πολιτική διαπόμπευσης που έχουν υιοθετήσει τα στελέχη της ΕΛΑΣ και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έχει ως δόγμα αυτό περί «συγκοινωνούντων δοχείων» μεταξύ κοινού εγκλήματος, τρομοκρατίας και Αριστεράς – αντιεξουσιαστικού χώρου. Πρόκειται για ένα πολύ ολισθηρό πολιτικά δρόμο, που απειλεί να θέσει υπό αμφισβήτηση θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές και ελευθερίες.

 

Απάντηση