Καπιταλισμός; Όχι, δεν θα πάρω!

Tην παγκόσμια κρίση εμπιστοσύνης στον καπιταλισμό καταγράφει η μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου Pew, που θεωρείται ένα από τα πιο έγκριτα think tanks στον κόσμο. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 26.000 ατόμων σε 21 χώρες, δείχνουν ότι μόνο το 27% των ερωτηθέντων είναι ικανοποιημένο με την οικονομική κατάσταση στη χώρα τους.

Mόνο σε τέσσερις χώρες τα παιδάκια ρωτούν «γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά, πατέρα;»: στην Κίνα (ποσοστό ικανοποίησης 83%), τη Γερμανία (73%), τη Βραζιλία (65%) και την Τουρκία (57%). Ειδικά στην περίπτωση της Κίνας πάντως το ποσοστό αντανακλά περισσότερο το φόβο των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση τους παρά την ικανοποίηση από το σύστημα.

Σε σύγκριση με την ίδια παγκόσμια επισκόπηση που είχε διεξαχθεί το 2008, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η νέα μελέτη δείχνει μια δραματική πτώση στον δείκτη «εμπιστοσύνη», γεγονός που μεταφράζεται σε κρίση του καπιταλιστικού οικονομικού μοντέλου. Μάλιστα, η τελευταία αυτή παρατήρηση δεν προέρχεται από το χώρο της αριστεράς, αλλά από τον ανταποκριτή του γερμανικού Spiegel στην Ουάσιγκτον…

Αυτή η απώλεια εμπιστοσύνης είναι ιδιαίτερα έντονη στις χώρες του ευρώ. Π.χ., στην Ιταλία η εμπιστοσύνη μειώθηκε κατά 23% στην Ισπανία 20%. Και στις δύο χώρες έχει κονιορτοποιηθεί η αντίληψη ότι η σκληρή δουλειά οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη ευημερία.

Η έρευνα επίσης δείχνει μια βαθιά διάκριση ανάμεσα στη μάλλον αισιόδοξη διάθεση στις αναδυόμενες οικονομίες (Βραζιλία, Κίνα, Ινδία και Τουρκία) και στην απαισιόδοξη στάση που κυριαρχεί την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Λιγότερο από το ένα τρίτο των Αμερικανών δηλώνουν ότι η οικονομία της χώρας τους πηγαίνει καλά. Στην Ευρώπη το ποσοστό των πολιτών που έχουν την ίδια άποψη είναι μόνο 16%, ενώ στην Ιαπωνία έχει κατρακυλήσει στο 7%.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο ένας στους 10 Ευρωπαίους ή Ιάπωνες πιστεύει ότι τα παιδιά τους θα ζήσουν καλύτερα από τους ίδιους. Αντίθετα, στην Κίνα το 57% πιστεύουν ότι ο δρόμος για την ευημερία των παιδιών τους είναι ανοιχτός.

Σε όλο τον κόσμο η απαισιοδοξία για την οικονομία συνυπάρχει με την κλονισμένη εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις. Στις 16 από τις 21 χώρες της έρευνας, η πλειονότητα των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι πολιτικοί έχουν την κύρια ευθύνη για την παρούσα κρίση.

Τα ποσοστά αυτά δείχνουν την ογκούμενη δυσαρέσκεια απέναντι στο σύστημα, όμως δεν σημαίνουν ότι ταυτόχρονα με τη δυσφορία ενισχύεται και η επαναστατική ή έστω η αγωνιστική διάθεση των λαών. Δείχνουν όμως πόσο ώριμη είναι η αντικειμενική κατάσταση για να γίνουν οι λαοί, από θύματα και κομπάρσοι, πρωταγωνιστές της Ιστορίας.

One thought on “Καπιταλισμός; Όχι, δεν θα πάρω!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: