Να σταματήσει η δίωξη του Πέτρου Κωνσταντίνου

της Αφροδίτη Τζιαντζή από το Πριν (φωτογραφία είναι του Γιώργου Παναγάκη)

Όσο τα ΜΜΕ που διαφήμισαν και ξέπλυναν το ναζιστικό τερατούργημα διαγωνίζονται σε όψιμο αντιφασισμό και οι κυβερνητικές δυνάμεις παρουσιάζονται ως «εγγυητές της δημοκρατικής ομαλότητας», οι διώξεις αντιφασιστών και αριστερών αγωνιστών συνεχίζονται ακάθεκτες.

Η δίωξη του Πέτρου Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικού σύμβουλου Αθήνας με την «Ανταρσία στις Γειτονιές», εντάσσεται στο ίδιο πλέγμα αυταρχικών, στην ουσία φιλοναζιστικών διώξεων μιας διόλου ανεξάρητης δικαιοσύνης. Όπως επιστρατεύονται απεργοί και σέρνονται σε δίκες συνδικαλιστές, όπως η αστυνομία μπουκάρει σε πανεπιστήμια και στέκια, όπως καταστέλλονται οι λαϊκές αντιδράσεις με πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα, αθρόες συλλήψεις και παρακρατικούς, έτσι έχει στηθεί μια ολόκληρη φάμπρικα διώξεων κατά αγωνιστών, ποινικοποιώντας τον αντιφασιστικό λόγο και κυρίως τη μαζική δράση: Η σκευωρία κατά του γραμματέα του ΕΕΚ, Σάββα Μιχαήλ και του πρύτανη του Πολυτεχνείου, Κώστα Μουντζούρη, με εντολοδόχο τη Χρυσή Αυγή, που κατέρρευσε πανηγυρικά. Η δίωξη των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Σάμου, οι οποίοι με αποφάσεις των σωματείων εμπόδισαν τη ρατσιστική αιμοδοσία των χρυσαυγιτών. Οι διώξεις αντιφασιστών δασκάλων στα Χανιά κ.ά.

Ο πιο πρόσφατος κρίκος στην αλυσίδα είναι η εισαγγελική δίωξη του Πέτρου Κωνσταντίνου, που διατάχθηκε το καλοκαίρι με πρόσχημα ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ που χαρακτηριζε εκδικητικές τις εκτελέσεις των Αλβανών δραπετών από την ΕΛΑΣ. Η παραγγελία στις εισαγγελικές αρχές δόθηκε μέσα από τις υπηρεσίες της Κρατικής Ασφάλειας (2ο Τμήμα Πολιτεύματος), με μόνο συνοδευτικό έγγραφο συκοφαντική ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής! Ο Πέτρος Κωνσταντίνου κατηγορείται ότι «διασπείρει ψευδείς ειδήσεις ικανές να επιφέρουν ανησυχία και φόβο στους πολίτες …να κλονίσουν την πίστη στο νόμισμα, την εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις και διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας», κατά το άρθρο 191!

Έχει κλείσει ο κύκλος της προανάκρισης, με μάρτυρες υπεράσπισης από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΣΕΚ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΟΛΜΕ, την ΑΔΕΔΥ, την Ελληνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Ένωση Μεταναστών Εργατών και η δίκη θα οριστεί σύντομα, καθώς έχει χαρακτηριστεί «ιδιαίτερα επείγουσα».

Σαν να μην έφτανε αυτό, προστίθεται νέα φιλοναζιστική δίωξη που καλεί τον Πέτρο Κωνσταντίνου στον ανακριτή με αφορμή ανακοίνωση συμπαράστασης στους εξεγερμένους της Αμυγδαλέζας! Αντί να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να δικαστούν οι βασανιστές ανθρώπων στα κοντέινερ – φούρνους, ποινικοποιείται η αλληλεγύη στο δίκαιο αγώνα των έγκλειστων μεταναστών.

Οι διώξεις κατά του Πέτρου Κωνσταντίνου, έρχονται σε μια εποχή που οι θρασύδειλοι «μαιάνδριοι εθνικιστές» επιτίθενται συστηματικά εναντίον αριστερών στεκιών, γράφοντας «Πέτρο θα Πεθάνεις» στην είσοδο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αμπελοκήπων, ενώ ο δικηγόρος των ναζί μηνύει τη εφημερίδα του ΣΕΚ, Εργατική Αλληλεγγύη και τη δημοσιογράφο της.

Πιστό στη θεωρία των «δύο άκρων», το συνταγματικό τόξο αστυνομίας – δικαστών θεωρεί ότι το πολίτευμα –και ιδίως «το νόμισμα»– απειλείται από τις αντιφασιστικές φωνές και δράσεις και λιγότερο από τα μαχαίρια των ναζί, που ακονίζονται ενάντια στο ίδιο το μαζικό εργατικό κίνημα.

Απάντηση