Λευκή επιταγή χωρίς προσχήματα το ψήφισμα της Περιφέρειας Αττικής

Ιστορικό θα μείνει το χθεσινό ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβούλιου Αττικής με το οποίο εγκρίνεται πανηγυρικά η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ιστορικό ως προς την πλήρη ταύτισή του με τις κυβερνητικές επιλογές, την έλλειψη μιας στοιχειώδους, έστω, κριτικής, μιας διαφοροποίησης έστω για τα μάτια. (Ολόκληρο το ψήφισμα εδώ.)

Δεν φτάνει η έγκριση, αλλά η carte blanche, η λευκή κάρτα που δίνεται στην κυβέρνηση για κάθε μελλοντική της ενέργεια, για κάθε χειρισμό της. Στο ψήφισμα αναφέρεται συγκεκριμένα: «Είμαστε αλληλέγγυοι και υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια που θα επιτραπεί στη χώρα να ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις και στεκόμαστε στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης στη δύσκολη αυτή προσπάθεια».

«Οικονομικές υποχρεώσεις» προς ποιους; Προς το λαό ή προς τους δανειστές; Το κυβερνητικό επιχείρημα είναι ότι τα χρήματα από τα αποθεματικά των δήμων και άλλων φορέων (περίπου 1.500!) θα καλύψουν εγχώριες ανάγκες, δεν θα πάνε στους δανειστές. Επιχείρημα τουλάχιστον κωμικό, αφού οι επείγουσες και υπαρκτές αυτές ανάγκες ΔΕΝ θα είχαν ανακύψει αν δεν πληρώναμε τις δόσεις των δανείων στους διεθνείς τοκογλύφους.

«Για πρώτη φορά», σύμφωνα με το ψήφισμα «μετά από χρόνια λιτότητας και μνημονίου, δίνεται από ελληνική κυβέρνηση μια ειλικρινής μάχη αξιοπρέπειας του λαού μας». Μα αν δεν κάνουμε λάθος, και η λιτότητα συνεχίζεται και το μνημόνιο εξακολουθεί να ισχύει.

Με το κείμενο αυτό, το Περιφερειακό Συμβούλιο καταργεί την ανάγκη να εκδίδεται νέο ψήφισμα για κάθε φορά που η κυβέρνηση θα προχωρά σε οικονομικά μέτρα που αφορούν την Τ.Α. Αρκεί να επαναλαμβάνεται η ίδια υποστήριξη.
Λευκή επιταγή, λευκή κάρτα λοιπόν, αν και κανονικά η κάρτα αυτή έπρεπε να ήταν κόκκινη, να είχε το χρώμα της ντροπής.

One thought on “Λευκή επιταγή χωρίς προσχήματα το ψήφισμα της Περιφέρειας Αττικής

  • 16 Μαΐου 2023 at 19:00
    Permalink

    Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

    Reply

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: