Δημοσιογράφος ή (επίδοξος) κυβερνητικός εκπρόσωπος;

Όλο και πιο φιλοκυβερνητική γίνεται η ενημέρωση στα κρατικά κανάλια και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα νούμερα τηλεθέασης των δελτίων ειδήσεων της ΝΕΤ πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Ακούγοντας την Παρασκευή τον Γιάννη Πολίτη, στο δελτίο των 9, να σχολιάζει τα «4 μέτωπα της κυβέρνησης», νόμιζε κανείς ότι μιλά το Γραφείο Τύπου τη Νέας Δημοκρατίας ή… η μαμά του Σαμαρά που λέει πόσο καλός είναι ο γιος της. Η γενικολογία εναλλάσσεται με το γλείψιμο ενώ ο τηλεθεατής νιώθει διαδοχικά ανία και αηδία. Ακολουθούν μερικά δείγματα:

 

Θέλει πολύ διάλογο, πολλή πειθώ και εξηγήσεις η κοινωνία.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει ένα προς ένα τα μέτωπα και να τα χειριστεί με χειρουργικούς χειρισμούς.

Η κυβέρνηση πρέπει  να ενσκήπτει [!] στα προβλήματα, να συζητήσει πολύ με τους αγρότες, να εξηγήσει γιατί φέτος τα μέτρα πρέπει να είναι πολύ σκληρά.

Να δώσουμε στην κοινωνία μια ελπίδα [ποιοι; οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ;]. Μπορεί για φέτος να είναι αναγκαίοι [εννοεί οι φόροι στα ακίνητα], όμως πρέπει σταδιακά να δοθεί ελπίδα στην κοινωνία…

Όσον αφορά την παραδοχή του ΔΝΤ περί του λανθασμένου πολλαπλασιαστή, ο κ. Πολίτης στέλνει στον ελληνικό λαό ένα μήνυμα αισιοδοξίας: «Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θ’ αξιοποιήσει αυτή την εξέλιξη εκεί που χρειάζεαι».

Τέλος, όσον αφορά την πάταξη της τρομοκρατίας, ακούγεται η ακόλουθη πρωτότυπη ιδέα: «Οι πολίτες θέλουν σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα».

 

Η περίπτωση του Γ. Πολίτη είναι ενδεικτική. Πάμπολλοι είναι οι πρόθυμοι δημοσιογράφοι που θέτουν τη μετριότητά τους στην υπηρεσία της εκάστοτε εξουσίας. Απλώς τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί κι έχουν αποθρασυνθεί.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη της κυβέρνησης και τα στελέχη των τριών κυβερνητικών κομμάτων έχουν κηρύξει ένα άτυπο εμπάργκο στην πρωινή εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη και της Μαριλένας Κατσίμη. Αντίθετα, σπεύδουν να παρέμβουν τηλεφωνικά στα αγαπημένα τους ιδιωτικά κανάλια, όπως συνέβη αυτή την εβδομάδα με τον Γιάννη Στουρνάρα, που μίλησε εκτός προγράμματος στο δελτίο του Mega για να εξηγήσει γιατί δεν θα επιβληθούν «νέοι» φόροι στα ακίνητα. (Εδώ γελάνε.)

Απάντηση