Μαρούσι: ο Πατούλης διώχνει τους σκέιτερ από την πλατεία τους

Εκατοντάδες έφηβοι και νέοι συγκεντρώθηκαν απόψε στο δημαρχείο Αμαρουσίου καθώς ένα από τα θέματα της συνεδρίασης του δημοτ. συμβουλίου ήταν το μέλλον της πλατείας Ηρώων, μια ιστορική πλατεία της πόλης όπου βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων και το νεοκλασικό παλαιό Δημαρχείο.

Στο δημοτικό συμβούλιο πριν λίγη ώρα...
Στο δημοτικό συμβούλιο πριν λίγη ώρα…

Η πλατεία αυτή αναπλάστηκε επί δημαρχίας Πατούλη, πριν πέντε χρόνια περίπου, κι έγινε μια από τις ασχημότερες πλατείες της Ελλάδας. Στρωμένη με πλαστική τσόχα, με μια γιγάντια σκακιέρα στο κέντρο της (όπου κανείς δεν έπαιζε σκάκι), με παγκάκια που θύμιζαν καπάκι σαρκοφάγο, με γυαλιστερό γρανιτένιο δάπεδο που δεν έδενε με τα πεύκα και γενικά το περιβάλλον, αλλά θύμιζε εμπορική έκθεση.

Μέσα σε λίγα χρόνια η πλατεία άλλαξε χρήση: όπως συνέβαινε παλιότερα με τα «σκαλάκια» της πλ. Συντάγματος, έγινε κέντρο για σκέιτ και ποδηλασία. Δεκάδες νέοι, από 12 έως και 30 ετών, μαζεύονται εκεί και αθλούνται, γεγονός όμως που ενοχλεί τα γειτονικά μεζεδοπωλεία και κάποιους (όχι όλους) περίοικους. Οι νέοι, λοιπόν, έπρεπε να ξεκουμπιστούν, να φύγουν, έτσι ώστε ο τόπος να γεμίσει τραπεζοκαθίσματα.

 

sasmiso

Με πρόσχημα τις αναμενόμενες (και ως ένα βαθμό αναπόφευκτες) φθορές στην πλατεία, συνεργεία του Δήμου άρχισαν την… κατεδάφισή της! Σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια καινούργια, αξιοπρεπής και απαλλαγμένη από νέους πλατεία!

Γεμάτη βερμπαλισμό και ειρωνεία η ομιλία του Πατούλη στο δημ. συμβούλιο. Αποκαλούσε πατερναλιστικά τους νέους «μαρουσιωτάκια» και σχεδόν τους παρουσίασε σαν χούλιγκαν που καταστρέφουν το δημόσιο χώρο! Έλαβε όμως αποστομωτικές απαντήσεις από τους ίδιους τους νέους. Μάλιστα, ένας απ’ αυτούς είπε ότι προτιμά μια πλατεία με φθορές αλλά γεμάτη ζωή, παρά μια «τέλεια» αλλά άψυχη πλατεία και χειροκροτήθηκε θερμά.

plateiairoon2

Συνεχώς ο δήμαρχος επανερχόταν στη «μη προγραμματισμένη» χρήση της πλατείας από τους σκέιτερς, δηλ. ότι η πλατεία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για σκέιτ, αλλά για απότιση «φόρου τιμής στους προγόνους στους οποίους χρωστάμε την ελευθερία μας». Προφανώς, ο καλύτερος φόρος τιμής είναι τα τσίπουρα, οι μπίρες και οι φραπέδες. Μα όλη η ομορφιά και η ιδιαιτερότητα αυτής της πλατείας είναι ότι οι πολίτες (και όχι οι χρήστες), ακόμα και αυτοί που ακόμα δεν ψηφίζουν, κατάφεραν να επιβάλουν τη χρήση που προτιμούν: την επικοινωνία, την άθληση, τη δωρέαν ψυχαγωγία.

O δήμαρχος Πατούλης τελικά αναγκάστηκε να υποχωρήσει μερικώς και να δηλώσει ότι πρώτα μαζί θα κόψουμε την κορδέλα του νέου πάρκου και πως μέχρι τότε η Ηρώων θα μείνει ανοιχτή για όσους κάνουν skate και bmx, για να δούμε.

 

Απάντηση