Μπανάνες Εκουαδόρ ή Ισημερινού;

Η χοντρή γεωγραφική γκάφα του Άδωνη Γεωργιάδη στο τουίτερ, (ότι το Εκουαδόρ και ο Ισημερινός είναι δύο διαφορετικές χώρες), σκόρπισε απλόχερα το γέλιο σε μια στιγμή που όλοι το είχαμε ανάγκη. Μας θύμισε την Ντάλια, μια από τις ηρωίδες της τηλεοπτικής σειράς «Στο παρά πέντε», που νόμιζε ότι τα Πατήσια είναι ξένο κράτος. Επίσης μας θύμισε ότι σημασία δεν έχει το είδος της γκάφας, αλλά η ιδιότητα του προσώπου που την διαπράττει. Π.χ., σεβόμαστε τον περιπτερά της γειτονιάς μας ακόμα και όταν δεν ξέρει ποιος είναι ο πρόεδρος του Πακιστάν, όμως είναι διαφορετικό να ομολογεί την άγνοιά του ο υποψήφιος πρόεδρος της ισχυρότερης χώρας στον κόσμο όπως είχε συμβεί με τον Τζορτζ Μπους το 2000.

 

 

 

 

 

 

Όμως οι γκάφες που διαπράττουν οι πολιτικοί μένουν αλησμόνητες. Δεν είναι δυνατόν ο τέως υφυπουργός Ναυτιλίας στην εθνοσωτήρια κυβέρνηση Παπαδήμου να μην ξέρει ότι ο Ισημερινός και το Εκουαδόρ είναι η ίδια χώρα. Ο Άδωνις θα ξεχαστεί, όμως η ανάμνηση της γκάφας του θα μείνει. Λίγοι θυμούνται ποιος ήταν ο υφυπουργός Οικονομικών που είχε μιλήσει από το βήμα της Βουλής για την «νομπελίστα κυρία Κρούγκμαν», εννοώντας τον Aμερικανό οικονομολόγο τον οποίο θα συναντούσε ο υπουργός Οικονομικών. (Για την ιστορία, είναι ο Θανάσης Μπούρας.) Δείτε το ξεκαρδιστικό βίντεο από την «Ελληνοφρένεια»:

Στην ιστορία έμεινε η γκάφα ενός κορυφαίου πολιτικού στελέχους που το 1993, στα εγκαίνια μιας έκθεσης με έργα του Άντι Γουόρχολ στην Εθνική Πινακοθήκη, χαίρετησε με χειραψία έναν άγνωστο, λέγοντάς του «Καλώς ορίσατε στην Ελλάδα, κύριε Γουόρχολ», τη στιγμή που ο «κύριος» είχε πεθάνει από το 1987.

Πρόσφατα ο Φαληρεύς (Στέφανος Κασιμάτης) της «Καθημερινής» μαστίγωσε αμείλικτα την Εύη Χριστοφιλοπούλου, κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, επειδή, με αφορμή στο ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος του ΠΑΣΟΚ, κακοποίησε τον Σαίξπηρ, ο οποίο στον «Ρωμαίο και Ιουλιέτα» υποτίθεται ότι, «μιλώντας για το ρόδο, λέει ότι το όνομα όπως και αν το πεις, το ίδιο πράγμα θα είναι». Μόνο που ο Σαίξπηρ δεν μιλά για το «όνομα», αλλά για το «ρόδο», κάτι που ξέρουν ακόμα και όσοι ξέρουν το έργο του μόνο από το σινεμά και τα «Κλασικά Εικονογραφημένα». Ωστόσο, μια τέως υφυπουργός Παιδείας κάτι θα έπρεπε να τσατραπατρίζει από Σαίξπηρ και ας μη συμπεριλαμβάνεται στη διδακτέα σχολική ύλη. Μικρό όμως το κακό, πολλοί το είδαν, λίγοι το πρόσεξαν.

Άλλο το να είσαι απλός καταναλωτής και, όταν πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ, λες «δε θέλω μπανάνες Εκουαδόρ, η Ευγενία, που με τα παιδιά μιλάνε στο σπίτι αρχαία ελληνικά, μού είπε να πάρω μπανάνες Ισημερινού». Τι συμβαίνει όμως όταν είσαι υφυπουργός Ναυτιλίας και το υπουργείο σου δέχεται ένα τηλεγράφημα που αναφέρει ότι δύο πλοία συγκρούστηκαν στον Ατλαντικό λόγω ομίχλης και ότι το ένα ερχόταν από τον Ισημερινό και το άλλο από το Εκουαδόρ;

Eδώ ο θεός της Ελλάδας και της Γεωγραφίας σηκώνει τα χέρια ψηλά.

One thought on “Μπανάνες Εκουαδόρ ή Ισημερινού;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: