Αυγή: «Το πρόβλημα πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αμελητέο»

Τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ θίγει με αφορμή μια συνέντευξη σημερινό άρθρο της Αυγής, του Σταύρου Καπάκου με πρωτότυπο τίτλο «Δεν πεταλώνουμε πράσινα άλογα«.

Το άρθρο:

Οι αντιδράσεις για τη συνέντευξη Πεταλωτή στην «Αυγή» της προηγούμενης Κυριακής, την οποία πήρε ο Νίκος Λιονάκης, αλλά ο γνωστός δαίμων εξαφάνισε το όνομά του, αν και υπερβολικές ως προς την πρόθεση και τους στόχους της εφημερίδας, δείχνουν ένα υπαρκτό πρόβλημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στην εκλογική του βάση. Το πρόβλημα αυτό είναι ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει επουδενί να ακούσει για πασοκοποίηση της παράταξης. Κι αυτό είναι πολύ θετικό ως κλίμα, αφού, σε αντίθετη περίπτωση, θα ανέκυπτε πρόβλημα αξιοπιστίας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μην συγχέουμε όμως τη συνέντευξη ενός στελέχους από τα 800, που υπέγραψαν κείμενο κριτικής για τις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, με θεωρίες συνωμοσίας στις οποίες εμπλέκεται -υποτίθεται- η «Αυγή». Δημοσιογραφικό ήταν το ενδιαφέρον της εφημερίδας και αυτό βεβαίως κρίνεται. Μακριά από μας κάθε αντίληψη περί απόλυτης αλήθειας ή πλυντηρίου. Δεν πεταλώνουμε πράσινα άλογα. Ενημερώνουμε χωρίς παρωπίδες και εμμονές.

Το πρόβλημα πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αμελητέο, ούτε όμως και κυρίαρχο. Η ηγεσία και η κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να είναι σε εγρήγορση και να παίρνουν όλες εκείνες τις πολιτικές, προγραμματικές, αλλά και στρατηγικές κρίσιμες αποφάσεις, που να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο διολίσθησης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Το DNA της ιστορικής Αριστεράς είναι διαφορετικό από αυτό του ΠΑΣΟΚ και αποτελεί ανάχωμα. Ωστόσο αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να αποτραπεί μια αρνητική τάση που υφέρπει. Ούτε να την υποτιμούμε πρέπει ούτε όμως και να την υπερτιμούμε.

Ο κόσμος, περισσότερο αυτός που ψήφιζε και θεωρεί ότι προδόθηκε από το ΠΑΣΟΚ, έχει αρνητική άποψη για τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επειδή τη συνδέει με τη διαφθορά, τη διαπλοκή, την αλαζονεία της εξουσίας και τελικά την εκδήλωση της ίδιας της οικονομικής κρίσης. Δεν έχουν καθόλου άδικο οι πολίτες, που υποστηρίζουν την άποψη αυτή, αν και πολλές φορές μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.

Αριστερά, όμως, δεν σημαίνει αγκύλωση ή ακινησία. Αριστερά σημαίνει κίνηση και εξέλιξη τόσο στην πολιτική όσο και στην κοινωνία. Αυτή η διαλεκτική πρέπει να διαπερνά τις στρατηγικές, τις προγραμματικές, θα έλεγα και τις ηθικές, επιλογές της. Μην εθελοτυφλούμε, ο νόμος του Μουρ, ο νόμος της αέναης και ταχύτατης τεχνολογικής αλλαγής, αφορά και την πολιτική της Αριστεράς, αν θέλει να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων και δεν αρκείται σε «ιερά» κειμένα.

Η αλλαγή των συσχετισμών είναι κομβική επιλογή της ιστορικής Αριστεράς, η οποία δεν πρέπει να ολισθαίνει στην αλαζονεία της δύναμης, για την οποία άλλωστε κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ. Η ακινησία δεν ταιριάζει στη διαλεκτική της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αν θέλει να γίνει ηγεμονική δύναμη για να τα αλλάξει όλα.

Απάντηση