Σχέδιο ΠΑΣΟΚοποίησης των Οικολόγων Πράσινων

Μια περίεργη πύκνωση των γραμμών τους διαπίστωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, που μετά το άσχημο γι’ αυτούς εκλογικό αποτέλεσμα, περιδινίζονται σε μια εσωκομματική κρίση στρατηγικής για το μέλλον, προγραμματίζοντας ένα ακόμη συνέδριο τον Ιούνιο (το 9ο τακτικό συνέδριο του κόμματος έγινε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο).

Συγκεκριμένα, 184 μέλη της ΠΑΣΠ-ΑΣΟΕΕ έκαναν ομαδική αίτηση ένταξης στους Οικολόγους Πράσινους και συγκεκριμένα στην Πολιτική Κίνηση της περιοχής του Νίκου Χρυσόγελου, η οποία μέχρι πρότινος αριθμούσε μόλις 4 μέλη. Το γεγονός αυτό δεν αμφισβητήθηκε (αντίθετα, επιβεβαιώθηκε) από όλες τις αντιμαχόμενες πτέρυγες του κόμματος.

Η μάχη όμως γίνεται για την ερμηνεία αυτής της πολύ ασυνήθιστης κίνησης. Κατά μία άποψη, που γράφτηκε ανωνύμως σε ιστολόγιο, η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό με στόχο μια νέα «Ελιά», δηλαδή τη σύμπλευση των Πράσινων με  ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, υπό την υψηλή καθοδήγηση του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. Λέγεται ότι ο πρώην «κόκκινος Ντάνι», που είναι σήμερα ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων, έχει εκφράσει επανειλημμένα τη βούληση να κλείσει την πολιτική του καριέρα ως υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 2014 με τη λίστα των Οικολόγων και να διεκδικήσει ακόμα και την προεδρία της Κομισιόν. Πίσω από τη δήθεν αυθόρμητη αυτομόληση των ΠΑΣΠιτών λέγεται ότι βρίσκεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επιχειρεί να διεμβολίσει από μέσα το κόμμα, επηρεάζοντας καταλυτικά τις αποφάσεις του ερχόμενου συνεδρίου.

Στο δημοσίευμα απάντησε ο Νίκος Χρυσόγελος, που χωρίς να διαψεύσει τις μαζικές προσχωρήσεις των πράσινων νεολαίων, απέδωσε την κίνησή τους στη διάθεση για πολιτική μετατόπιση, χαρακτηρίζοντας «νοσηρή φαντασία» το παραπάνω σχέδιο. «Οι Πράσινοι σε όλη την Ευρώπη είναι ένα νεανικό κόμμα και προσελκύουν μεγάλα κομμάτια νεολαίας. Είναι λογικό να έρχονται στους ΟΠ νέοι τώρα, μετά από συστηματικές συζητήσεις μαζί τους και μετά την με πλειοψηφία 65% απόφαση του συνεδρίου μας να αλλάξουμε κι εμείς», έγραψε.

Το mao.gr επικοινώνησε με την Ιωάννα Κ0ντούλη, την επικεφαλής της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος, που έθεσε ένα πολύ βάσιμο ερώτημα: Γιατί αυτή η μαζική προσχώρηση δεν συνοδεύτηκε από ένα κείμενο πολιτικής συμφωνίας ή πλατφόρμα; «Δεν θέλω να εμπλακώ σε ιστορίας συνομωσιολογίας, όμως αυτή η ενέργεια όπως έγινε γεννά υποψίες και ανησυχίες», είπε. «Το διακύβευμα δεν είναι να γίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι άλλος ένας διαχειριστικός πολιτικός φορέας με πράσινες πινελιές, αλλά αυτό που λείπει είναι ένας οικολογικός χώρος με ριζοσπαστική κατεύθυνση», δήλωσε.

 

Απάντηση