Ενδοπασοκική υπόθεση ο «τελικός» της λεγόμενης κεντροαριστεράς
Βαριά ήττα για Καμίνη και Θεοδωράκη που εξέφραζαν ανοιχτά την κατεύθυνση συμπόρευσης με τη Νέα Δημοκρατία και τη δεξιά ατζέντα μεταρρυθμίσεων του Κυριάκου
Οι δύο κύριοι υποψήφοι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ κατάφεραν με χαρακτηριστική άνεση και μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους υποψηφίους να περάσουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών για το «νέο φορέα» του κέντρου που δεν έχει όνομα. Μετά τη χθεσινή εξέλιξη η πιο ταιριαστή ονομασία είναι Νέο ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε και τη σημασία της ύπαρξης παραδοσιακού οργανωτικού και κομματικού μηχανισμού κάτι που σαφώς υποτίμησαν οι Θεοδωράκης και Καμίνης.
Η Φώφη Γεννηματά συγκέντρωσε το 43% των ψήφων και ο Νίκος Ανδρουλάκης το 25%. Η δυναμική του δεύτερου γύρου ωστόσο στρέφεται εναντίον της Φώφης Γεννηματά η οποία είναι -και λόγω ονόματος- συνδεδεμένη περισσότερο με το παλιό ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει το ηλικιακό πλεονέκτημα καθώς είναι μια δεκαετία νεότερος του Κυριάκου Μητστοτάκη και πέντε χρόνια νεότερος του Αλέξη Τσίπρα. Σε πολιτικο επίπεδο ο Νίκος Ανδρουλάκης εκφράζει σχετικά πιο πειστικά τη σύνδεση και προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ με το νεοφιλελεύθερο κέντρο που εκπροσώπησαν στις εκλογές οι Γιώργος Καμίνης και Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αντίστοιχες εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ ήταν 10 μονάδες πίσω από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον πρώτο γύρο αλλά ανέτρεψε τη διαφορά στο δεύτερο. Δε είναι όμως σίγουρο ότι θα συμβεί το ίδιο και στο ΠΑΣΟΚ.
Τρικυμία στο Ποτάμι μετά την πανωλεθρία Θεοδωράκη
Η τέταρτη θέση του Σταύρου Θεοδωράκη με 9,44% βάζει τέλος στην καριέρα του ως πολιτικόύ αρχηγού ωστόσο τόσο αυτός όσο και ο Γιώργος Καμίνης φιλοδοξούν να εκφράσουν την «εκσυγχρονιστική» φιλελεύθερη πτέρυγα του νέου κέντρου στην κατεύθυνση της συμπόρευσης/προσέγγισης με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ωστόσο δημιουργεί ερωτηματικά πόσα στελέχη θα τον ακολουθήσουν στο νέο εγχείρημα.
Αυτόνομη πορεία του Ποταμιού και έκτακτο συνέδριο ζητούν μέλη του κόμματος, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης του α’ γύρου για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Σαν έτοιμα από καιρό 59 μέλη του Ποταμιού που υπογράφουν σχετική ανακοίνωση, εκφράζουν την αντίθεσή τους στο εγχείρημα και ρίχνουν βολές κατά του Σταύρου Θεοδωράκη, κατηγορώντας τον ότι «εντελώς αυθαίρετα και αντικαταστατικά, προδιέγραψε την αναστολή λειτουργίας» του κόμματος. «Το Ποτάμι δεν μπορεί να γίνει θυσία για τον εξαγνισμό του παλιού πολιτικού συστήματος» αναφέρουν.
Φώφη ξανά ή εποχή Ανδρουλάκη;
Αν η Φώφη Γεννηματά εκπροσωπεί μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση, ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται πιο ελαστικός στη στρατηγική συμμαχιών. Ο ευρωβουλευτής αρακτήρισε τραγικές τις πολιτικές επιλογές του 2010-2012 και τη συγκυβέρνηση με Σαμαρά και Καρατζαφέρη, η οποία χρεώνεται στον Γιώργο Παπανδρέου σημερινό πολιτικό σύμμαχο της Φώφης Γεννηματά.
Ο Ανδρουλάκης πάντως έχει αφήσει ορθάνοιχτη την προοπτική της συνεργασίας του νέου φορέα της κεντροαριστεράς με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οπως τόνισε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, «την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών η παράταξη δεν πρέπει να φοβάται τη συναίνεση με κανένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου, αρκεί να έχει προηγηθεί προγραμματική συμφωνία»
Η «μη φοβική στάση» απέναντι στη Νέα Δημοκρατία ανταποκρίνεται και στις άτυπες προϋποθέσεις που έχουν θέσει τα κυρίαρχα ΜΜΕ.
Η επικράτηση Ανδρουλάκη δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιη γιατί αν και μεγάλο μέρος της παραδοσιακής βάσης του ΠΑΣΟΚ δεν έχει σε μεγάλη εκτίμηση τη Φώφη, ωστόσο -όπως έδειξε και η χθεσινή ψηφοφορία- απεχθάνεται ακόμα περισσότερο τους υπόλοιπους. Παραμένει επίσης άγνωστο τι ποσοστό των ψηφοφόρων του πρώτου γύρου θα προσέλθει ξανά στις κάλπες.
Εύχομαι κ ελπίζω όσες κ όσοι εκφράζεστε με το Προοδευτικό Κέντρο να δείξετε ότι δεν είστε ουρά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Ώστε να αναδειχθούν εκείνοι που δεν φοβούνται τη σκιά τους, τις Μεταρρυθμίσεις κ τον Κυριάκο Μητσοτάκη!
Καλή ψήφο..— ArisPortosalte (@ArisPortosalte) November 12, 2017
Αναλυτικά, με καταμετρημένες 166.782 ψήφους (σε σύνολο 210.505) ήτοι στο 79,23% της επικράτειας, οι υποψήφιοι λαμβάνουν
(ψήφοι και ποσοστά):
- Φώφη Γεννηματά… 70.679 (42,76%)
- Νίκος Ανδρουλάκης… 41.955 (25,38%)
- Γιώργος Καμίνης… 22.226 (13,45%)
- Σταύρος Θεοδωράκης… 15.603 (9,44%)
- Γιάννης Μανιάτης… 6.979 (4,22%)
- Γιάννης Ραγκούσης… 3.954 (2,39%)
- Κων/ος Γάτσιος… 2.691 (1,63%)
- Απόστολος Πόντας… 890 (0,54%)
- Δημήτρης Τζιώτης… 317 (0,19%)
Στους 210.264 ανακοινώθηκε ότι έφτασαν οι ψηφοφόροι στον πρώτο γύρο των εκλογών για τον επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, ωστόσο έχουμε ακούσει πολλές φορές εξωφρενικά νούμερα σε εσωκομματικές διαδικασίες που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και περιμένουμε να επιβεβαιωθούν από τις εταιρείες OTS και Wind που ανέλαβαν την online ψηφοφορία
Μαρία Χούκλη-Παναγιώτης Ψωμιάδης-Στέφανος Μάνος ψήφισαν σήμερα…
Η Μαρία εργάζεται στον 9.84 του Καμίνη και… καταλαβαίνετε…
Οι άλλοι 2 είναι στην #Κεντροαριστερά από κούνια!
Όχι δεκανίκι, κανονικό αναπηρικό αμαξίδιο είναι… pic.twitter.com/JyW2IRntlI— Τηλεβόας της Άρτας (@tilevoasartas) November 12, 2017
Όταν ο Βενιζέλος εκλέχτηκε με ποσοστό 96,78%!!
Στην προηγούμενη εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Βενιζέλος εκλέχτηκε με το ποσοστό 96,78%. Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι ψήφισαν και πάλι πάνω 200.000 πολίτες αλλά το νούμερο δεν επιβεβαιώθηκε από κανέναν. Καταγγελίες έκαναν λόγο τότε για χουντικές «μεθοδεύσεις, διάτρητη» διαδικασία, αλλοίωση αποτελέσματος και μαϊμού ψήφους. Στην πρώτη εκλογή «κατευθείαν από την κάλπη» του Γιώργου Παπανδρέου που έτρεξε τότε χωρίς αντίπαλο οι υπεύθυνοι του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκαν ότι συμμετείχαν πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες για να το ανασκευάσουν αργότερα.