Το παραλήρημα Σαμαρά κατά του Τσίπρα

Απίστευτο υβρεολόγιο και γλώσσα καφενείου που μόνο ένας δεξιός κατσαπλιάς του Μεσοπολέμου θα μεταχειριζόταν με τέτοια άνεση, χρησιμοποίησε ο Αντώνη Σαμαράς στη δευτερολογία του κατά τις προγραμματικές δηλώσεις. Και μόνο η απλή σημείωση των όσων ακούστηκαν από το βήμα της Βουλής αρκεί για να δείξει το ποιόν της πολιτικής αντιπαράθεσης που θα ακολουθήσει ο νέος πρωθυπουργός:

Στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις ιδιωτικοποιήσεις ο Αντώνης Σαμαράς είπε:

«Βάλαμε, λέει, «αγγελτήριο πώλησης» της Ελλάδας! Αυτός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ο πιο φτηνός και χονδροειδής λαϊκισμός! Αυτό που έφερε τη χώρα στο σημερινό κατάντημα. Που κάποιοι εδώ μέσα δεν μπορούν ακόμα να αποβάλλουν…  Είχαν το θράσος να μας πουν, ακόμα, δύο πολιτικοί αρχηγοί το είπαν αυτό, ότι θα ματαιώσουν τις αποκρατικοποιήσεις όταν έλθουν στην εξουσία! Και ότι θα βάλουν και φυλακή όσους προχωρήσουν σε αποκρατικοποιήσεις! Δηλαδή μας απειλούν με φυλακή!»

Και απευθυνόμενος προσωπικά τόνισε: «Ακούστε κύριε Τσίπρα: Αφήστε τα παλιά, παχιά λόγια, τις απειλές και το παραμύθι του φόβου που πάτε να σπείρετε στον κόσμο. Αφήστε τους άλλους. Αν είναι, εμένα θα βάλετε πρώτο στη φυλακή. Έτοιμος είμαι και σας περιμένω, κύριε Τσίπρα! Αφήστε τις απειλές. Δεν σηκώνουν ούτε η Βουλή, ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι τέτοιες απειλές. Τους απειλείτε να μην υπογράφουν τίποτα. Ουσιαστικά αυτό κάνετε και είναι αδιανόητο. Είμαι από το 1977 Βουλευτής. Πρώτη φορά έχει συμβεί στο χώρο της Βουλής να ειπωθεί κάτι τέτοιο και είναι αδιανόητο. Γιατί στην καλύτερη για σας περίπτωση, δεν ξέρετε τι λέτε. Και δεν ξέρετε τι κάνετε… Τρομοκρατείτε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα! Αυτό κάνετε…

Όπως κάποιοι ξένοι αξιωματούχοι, που τους κατήγγειλα από το βήμα αυτό μόλις προχθές, και που όταν η Ελλάδα προσπαθεί να ξεμπλοκάρει τις αποκρατικοποιήσεις, κάνουν δηλώσεις ότι θα η χώρα μας θα επιστρέψει στη δραχμή! Κι έτσι αποθαρρύνουν επενδυτές για την Ελλάδα. Το ίδιο ακριβώς κάνετε κι εσείς, κύριε Τσίπρα! Υπάρχουν έξω κάποιοι που θέλουν να απομονώσουν την Ελλάδα, να την διώξουν από το ευρώ, να την τιμωρήσουν παραδειγματικά, για να «συνετίσουν» τις υπόλοιπες χώρες που έχουν προβλήματα. Εμείς ξέρουμε πόσο καταστροφικό θα ήταν αυτό για τη χώρα μας. Αλλά και για την Ευρώπη, τελικά. Γι’ αυτό και αγωνιζόμαστε να το ματαιώσουμε. Εσείς το βοηθάτε και το αβαντάρετε. Αβανταδόροι στο λόμπι τις δραχμής έχετε γίνει, κύριε Τσίπρα!»

Έπειτα είπε ο Αντώνης Σαμαράς:

«Εσείς τρομοκρατούσατε τον κόσμο τότε. Αλλά δεν σας πέρασε. Άλλωστε το καταλάβατε και μόνοι σας και προσπαθήσατε να τα μαζέψετε, αλλά χωρίς επιτυχία… Εσείς τρομοκρατείτε τους πιθανούς επενδυτές και τώρα. Παίζετε το ίδιο παιγνίδι με όσους προσπαθούν να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ. Παριστάνετε τους «αντιμνημονιακούς», αλλά παίζετε το παιγνίδι εκείνων που θέλουν να σπρώξουν την Ελλάδα στην πλήρη χρεοκοπία και στην έξοδο της χώρας από το ευρώ. Και τότε να δείτε, κύριε Τσίπρα, τι λεηλασία του εθνικού πλούτου έχει να γίνει. Αβανταδόροι του λόμπι της δραχμής έχετε καταλήξει. Αλλά δεν θα σας περάσει τελικά. Αυτό, τελικά, να το θυμάστε, κύριε Τσίπρα…«.

Στο στίχο «τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους» που απηύθυνε ο Αλ. Τσίπρας προς τη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την γκρίζα προεκλογική εκστρατεία της που είχε αποκλειστικό στόχο το ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Αφού σας αρέσει ο Καβάφης, λοιπόν, να σας απαντήσω με Καβάφη: Πέστε στον κ. Φωτόπουλο, που επάξια εκπροσωπείτε: Αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις…»

Τέλος, για το χαρακτήρα αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ο Αντ. Σαμαράς είπε:

«Μας προειδοποίησαν, τέλος, ότι δεν ασχολούνται με την αντιπολίτευση. Γιατί ετοιμάζεται ο κ. Τσίπρας, σύντομα να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ! Τι σημαίνει αυτό; Απλή αμετροέπεια; Η λύση; Μεγαλομανία; Ή μήπως ότι εύχονται την πλήρη αποτυχία κάθε προσπάθειας να ξεπεράσει η χώρα την κρίση; Φοβίζουν τον ελληνικό λαό κι ύστερα κατηγορούν άλλους για τον τρόμο που μόνοι τους σκορπούν. Διώχνουν επενδύσεις κι ύστερα κατηγορούν άλλους για τα αδιέξοδα που έχουν προκύψει. Παίζουν τα παιχνίδια εχθρών της χώρας κι ύστερα εμφανίζονται «αντιμνημονιακοί». Κάποιοι είχαν υποσχεθεί «σοβαρή αντιπολίτευση»… Πίστευα στην ενηλικίωσή τους. Κι άκουσα παιδαριώδεις κραυγές να υπερασπίζονται γεροντικές πολιτικές προκαταλήψεις.»

Η λιτή απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν:

«Η καταληκτική ομιλία του κ. Σαμαρά, ήταν αποκαλυπτική του πανικού και της αδυναμίας του να υπερασπιστεί με λογικά επιχειρήματα την εγκληματική και αδιέξοδη πολιτική του. Το πρωτοφανές και ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου παραλήρημά του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ προδικάζει το μένος με το οποίο η κυβέρνησή του θα αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους και το λαό μας που βρίσκεται ένα βήμα πριν την εξαθλίωση».

Απάντηση