Στον Πειραιά οι παραλίες δεν ανήκουν σε όλους

Λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου, ο Δήμος Πειραιά προχώρησε σε διπλό πλειστηριασμό για την παραχώρηση σε ιδιώτες της εκμετάλλευσης των δύο παραλιών του δήμου. Πρόκειται για την παραλία της Φρεαττύδας και τα Βοτσαλάκια, το αντίτιμο για την εκμετάλλευση των οποίων εκτιμήθηκε σε 134.000 ευρώ ετησίως.

του Παναγιώτη Φραντζή από το περιοδικό Unfollow

 

Στον έβδομο όροφο του δημαρχείου, όπου είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι εκφράζοντας τις διαμαρτυρίες τους, στο τέλος της διαδικασίας των πλειστηριασμών ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος δήλωνε: «Ήρθε η ώρα να πάψουν οι παραλίες του Πειραιά να είναι οι πιο κακοποιημένες και εγκαταλελειμμένες παραλίες του Λεκανοπεδίου Αττικής. Να είναι έρμαιο συμφερόντων και ανθρώπων της νύχτας». Μίλησε για το δικαίωμα των κατοίκων να πηγαίνουν σε καθαρές παραλίες και μάλιστα δωρεάν.

Όμως οι πράξεις του δημάρχου δεν φαίνεται να υποστηρίζουν αυτές τις δηλωμένες προθέσεις. Γιατί ένας δήμος που ενδιαφέρεται για το καλό των δημοτών του, την ώρα που η οικονομική κρίση διογκώνει τις κοινωνικές ανισότητες, θα φρόντιζε να αναπλάσει τους δημόσιους χώρους, κάνοντάς τους πιο ευχάριστους και πρακτικά προσβάσιμους σε όλους. Θα φρόντιζε να απομακρύνει επιχειρήσεις που καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιο χώρο αντί να προκηρύσσει πλειστηριασμούς για διπλή ανάθεση επιχειρηματικής δραστηριότητας σε δημόσιους χώρους.

Σήμερα στην πλαζ Βοτσαλάκια διατηρείται ημιπαράνομη επιχείρηση η οποία χρωστάει στο Δήμο μεγάλα ποσά. Τυπική περίπτωση ασύδοτης επέκτασης του ιδιωτικού συμφέροντος, όπου μια άδεια για καντίνα μετατρέπεται σε κατοχή της παραλίας με καθίσματα και τραπέζια. Στη Φρεαττύδα υπάρχει μόνο ένα αυτοσχέδιο πάρκινγκ των κατοίκων που δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο και δεν απειλεί την παραλία. Τις δύο παραλίες του Πειραιά προτιμούν οι κάτοικοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε μια πιο μακρινή παραλία.

Ο επιχειρηματίας που πλειοδότησε στον πλειστηριασμό θα αναλάβει να λειτουργήσει χώρους στάθμευσης, αναψυκτήρια, εγκαθιστώντας ενοικιαζόμενες πολυθρόνες και, ειδικά στα Βοτσαλάκια, θα διαμορφώσει θερινό κινηματογράφο και χώρο δεξιώσεων. Ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες και, αντίθετα, οι δραστηριότητες των ανθρώπων που κινούνται υπέρ του δημόσιου συμφέροντος πληθαίνουν: η Πρωτοβουλία Κατοίκων που έχει αναλάβει να ενημερώσει τους Πειραιώτες για την υπόθεση έχει συγκεντρώσει ήδη 3.000 υπογραφές διαμαρτυρίας σε λιγοστές εξορμήσεις και έχει οργανώσει μερικές πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις – συζητήσεις (φωτογραφία).

 

H Πρωτοβουλία Κατοίκων στο facebook.

Απάντηση