«Παραιτηθείτε»: Από τη Συγγρού με άρωμα Μαϊντάν

 

«Ούτε χρώματα ούτε κόμματα ούτε συνδικάτα, πολίτες μόνο» είναι το κεντρικό σύνθημα της δεξι­όστροφης, δήθεν ακομμάτιστης καμπάνιας «Πα­ρατηθείτε» που διοργανώνει μέσω κοινωνικών δι­κτύων αντικυβερνητική συγκέντρωση  σήμερα Τετάρτη 15 Ιούνη στο Σύνταγμα. Το καλύτερο δώρο πρό­σφερε στη μνημονιακή αντιπολίτευση ο υπουργός Νίκος Φίλης με τη δήλωσή του ότι οι διοργανω­τές της επικείμενης αντικυβερνητικής συγκέντρω­σης κινούνται στα όρια της συνταγματικής ανοχής.

Η Νέα Δημοκρατία, που μέχρι εκείνη τη στιγ­μή επέμενε ότι η συγκέντρωση είναι «αυθόρμη­τη κίνηση πολιτών», βγήκε στα κάγκελα (τα τηλε­οπτικά παράθυρα δηλαδή) και απαίτησε σε υψη­λούς τόνους την παραίτηση του Φίλη επικαλούμε­νη «σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας». Τα αντιπο­λιτευόμενα κανάλια της παλιάς διαπλοκής άδρα­ξαν την ευκαιρία να διαφημίσουν το κάλεσμα για την Τετάρτη 15 Ιουνίου.

Η τεχνητή αυτή όξυνση δεν έγινε και εντελώς τυχαία. Πρόκειται για μια πόλωση που ευνοεί και το κυβερνητικό και το φιλομνημονιακό αντιπολι­τευόμενο στρατόπεδο. Οι συμπολιτευόμενες εφη­μερίδες, όπως η Εφημερίδα των Συντακτών και η Αυγή, εδώ και αρκετές ημέρες καλ­λιεργούσαν ένα ψευδοεμφυ­λιοπολεμικό κλίμα και το σε­νάριο περί οργανωμένου σχε­δίου αποσταθεροποίησης (ή ανατροπής) της κυβέρνησης στο πρότυπο των αντι-εξεγέρ­σεων στη Βενεζουέλα και την Ουκρανία. Σύμφωνα με αυτή την αφήγηση, οι διαπλεκόμε­νοι, που «έντρομοι παίζουν τα ρέστα τους», καθώς ο Τσίπρας υποτίθεται τους έχει ρίξει στο καναβάτσο με το νόμο περί τη­λεοπτικών αδειών, φλερτάρουν ακόμα και με σενάρια εκτροπής με τη συνδρομή και της Νέας Δημοκρατίας για να ρίξουν την «αριστερή κυβέρνηση».

Η νέα αυτή εκδοχή του «πολιορκημένου φρουρίου» περιέχει ψήγματα αλήθειας. Ανάλογα αντιδημοκρατικά σχέδια είχαν εκπονη­θεί ιδιαίτερα στο χρονικό διάστημα του δημοψη­φίσματος. Θυμόμαστε την απίστευτη δήλωση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη: «Εάν δεν έρθει η συμφωνία με τους δανειστές την Τετάρτη, θα παρέμβουν οι δυνάμεις της αστικής τάξης, θα απαντήσουμε πο­λύ διαφορετικά».

Ωστόσο αυτά τα σχέδια βρίσκονται σε ύφεση. Ο Αλέξης Τσίπρας χαίρει της εμπιστοσύνης του αστικού στρατοπέδου, τον θαυμάζει ο Ντέι­σελμπλουμ και τον …ζηλεύει ο Βαλς επειδή κατά­φερε να περάσει 7.500 σελίδες μνημονιακών μέ­τρων χωρίς απεργίες και κόσμο στο δρόμο. Όταν ακόμα και ο ΣΕΒ δηλώνει ότι «μια αριστερή κυ­βέρνηση που δείχνει ρεαλισμό είναι ό,τι καλύτε­ρο μπορεί να συμβεί», είναι φανερό ότι αυτή η κυ­βέρνηση δεν κινδυνεύει από μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες αγανακτισμένους δεξιούς.

Το «Κίνημα Παραιτηθείτε» είναι ένα πρότζεκτ που οργανώθηκε από διάφορες δεξιές ιστοσελίδες,»think tank» και σοσιαλφιλελεύθερες προσωπικότητες.  Μεταξύ αυτών και η «Ομά­δα Αλήθειας», τμήμα «ει­δικών αποστολών» της ΝΔ  . Το πρότζεκτ ήταν παιδί του Αντώ­νη Σαμαρά αλλά διατηρήθηκε και επί προεδρίας Κυριάκου.

Η συγκέντρωση έχει στόχο την επα­νεμφάνιση των «μενουμευρωπαίων» ως πολιτι­κού χώρου με όρους κινήματος, όχι, φυσικά, για να ρίξουν την κυβέρνηση, αλλά ως παρακαταθή­κη και εφεδρεία για το μέλλον.

 

Δ. Τζιαντζής*

 

*Μια συντμημένη εκδοχή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν

Απάντηση