Στέφανος Ηλιού: Η ελεύθερη διακίνηση ιδεών δεν ισχύει στη ΔΗΜΑΡ


Επιστολή παραίτησης από τη Δημοκρατική Αριστερά δημοσιοποίησε ο Στέφανος Ηλιού, στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, μέχρι τον Μάιο. Μεταξύ άλλων ο αποχωρήσας αναφέρει και τα παρακάτω για τη λειτουργία της ΔΗΜΑΡ:

«- Στο κόμμα, κάθε φωνή, κάθε άποψη που ήταν διαφορετική ή αντίθετη με την «επίσημη» άποψη της ηγετικής ομάδας θεωρείτο ως αιρετική και υποβολιμιαία και ο εκφραστής αυτής «κλεινόταν» σε κουτάκια … «δικός μας» – «δικός τους», στιγματιζόμενος για τη διαφορετικότητα (αιρετικότητα) της άποψής του. Η αύρα των αρχών της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και του σεβασμού της διαφορετικότητας των απόψεων, … ποτέ δεν δρόσισε τα γραφεία του 3ου ορόφου της Αγίου Κωνσταντίνου, όπου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

– Στο κόμμα, όλες οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονταν στον «πρωινό καφέ» και μετά έρχονταν για επικύρωση στην Κεντρική Επιτροπή, απλά και μόνο, για να εγκριθούν. Και όταν γινόταν διάλογος, ήταν προσχηματικός, διότι ποτέ δεν άλλαζαν ή δεν τροποποιούντο οι προειλημμένες αποφάσεις του «πρωινού καφέ». Με τον τρόπο αυτό, η Κεντρική Επιτροπή είχε περιορισθεί σε ρόλο «επικυρωτή» και χειροκροτητή των όποιων αποφάσεων λαμβάνονταν από την ηγετική ομάδα.

– Στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή δόθηκαν μάχες από τις Περιφερειακές Οργανώσεις του Κόμματος για να μην γίνουν δεκτές ορισμένες υποψηφιότητες για βουλευτές (π.χ. Γιομπατζολιάς …), δυστυχώς, όμως, χωρίς αποτέλεσμα, διότι οι σχετικές επιλογές είχαν προαποφασισθεί από την ηγετική ομάδα ερήμην της Κεντρικής Επιτροπής, που, σημειωτέον, κοσμείται από συντρόφους, οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, είναι πάντοτε πρόθυμοι χειροκροτητές των όποιων αποφάσεων λαμβάνει η ηγετική ομάδα … και για το λόγο αυτό, ως ανταμοιβή, έχουν συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της «ΔΗΜΑΡ» ως υποψήφιοι βουλευτές της στις επερχόμενες εκλογές.

– Σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι αποφάσεις του Α΄ Συνεδρίου της «ΔΗΜΑΡ» φαίνεται να έχουν ….ξεθωριάσει… (!!!)

– Θεμελιώδεις πολιτικές προτάσεις που αναφέρονται στα αίτια και τα χαρακτηριστικά της κρίσης του πολιτικού συστήματος, στη διαχείριση του δημόσιου χρέους, στην αναδιαπραγμάτευση των Μνημονίων και την εκλογίκευση των όρων των δανειακών συμβάσεων, στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας κλπ, αποσιωπούνται και δεν αναφέρονται στο δημόσιο λόγο της «ΔΗΜΑΡ».

– Στις δημόσιες εμφανίσεις τους τα στελέχη της ηγετικής ομάδας της «ΔΗΜΑΡ» περιορίζονται σε γενικόλογες, άνευρες, ασαφείς και, πάντοτε, διφορούμενες διατυπώσεις και σε δημοσιογραφικού τύπου σχολιασμούς, χωρίς να αναφέρονται στις θέσεις του Α΄ Συνεδρίου του κόμματος που εξηγούν τις αιτίες των προβλημάτων και δίνουν απαντήσεις στα κρίσιμα προβλήματα επιβίωσης του ελληνικού λαού και στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας.

Εμφανίζεται, έτσι, η «ΔΗΜΑΡ» σαν κόμμα που δεν έχει φυσιογνωμία και ταυτότητα, που δεν έχει θέσεις και προτάσεις, που δεν επιδιώκει μεταρρυθμίσεις και ριζοσπαστικές λύσεις, που δεν θέλει να έρθει σε ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα, που ρήμαξαν τον τόπο και οδήγησαν τη χώρα μας στη χρεοκοπία, σαν κόμμα που δεν αγωνίζεται για την υπέρβαση του παλαιού πολιτικού συστήματος, που δεν έχει σταθερό μέτωπο προς τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.), που είναι το λιγότερο «κακό» σε σχέση με αυτά, δηλαδή, σαν κόμμα «ακίνδυνο» για το σύστημα, που ρέπει προς την «κεντροαριστερά», ικανό να απορροφήσει τους κραδασμούς του παραπαίοντος παλαιού πολιτικού συστήματος.

Και σαν να μη έφταναν αυτά….

– Ενώ στις «θέσεις» του Α΄ Συνεδρίου, στο κεφάλαιο «Η κρίση του πολιτικού συστήματος», η «ΔΗΜΑΡ» ασκεί κριτική στα άλλα κόμματα της Αριστεράς, αναφέροντας, επιλέξει, ότι:

«Τα κόμματα της Αριστεράς, όχι μόνο δεν αντιστάθηκαν, όχι μόνο ανέχτηκαν, αλλά «φλερτάρισαν» με αυτό το ιδιότυπο κομματικοκρατικό σύστημα …»,

– εν τούτοις, η «ΔΗΜΑΡ»… «συνεπής» με την ως άνω κριτική της, …. όχι μόνο «φλερτάρισε» με παλαιοκομματικά πολιτικά στελέχη, … αλλά…. κυριολεκτικά «ερωτεύθηκε» τους λογής-λογής Γιομπατζολιάδες, Γαλανούς, Παζβαντίδηδες κλπ, που τους έχρισε υποψηφίους βουλευτές … προφανώς… για να «κοσμήσει» τα ψηφοδέλτια του κόμματος, με τους πιο φανατικούς αυριανιστές και λαϊκιστές, τους πιο ακραιφνείς Πασόκους του «βαθέος» ΠΑΣΟΚ……, αυτούς που διαχρονικά υπήρξαν οι σκληρότεροι πολέμιοι της Αριστεράς …!!!)».

Απάντηση