Ο πάπας Φραγκίσκος Α΄ ευλογεί μια κατάληψη στη Ρώμη

 

Αν ήταν Πρωταπριλιά θα λέγαμε ότι πρόκειται περί φάρσας. Και όμως ο πάπας απάντησε στην επιστολή που του έστειλε ο Αντρέα Αλτσέτα, που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο κίνημα των καταλήψεωςν κι είναι γνωστός με το παρατσούκλι «Ταρζάν» (φωτογραφία). Τηρουμένων των αναλογιών, είναι σαν να υποστηρίζει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τους καταληψίες της Νοταρά 26.

Η ιστορία αρχίζει φέτος το Μάιο με την κατάληψη δύο κτιρίων που ανήκουν στο δήμο της Ρώμης και περιστοιχίζονται από πανέμορφους κήπους σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από την παπική θερινή κατοικία στο Κάστρο Γκαντόλφο.

Δεκάδες άτομα, με την καθοδήγηση του κινήματος Action Diritti in Movimento γκρέμισαν τους φράχτες και κατέλαβαν τα κτίρια ιδρύοντας ένα κέντρο υποδοχής αστέγων και μεταναστών.

Ο Αλτσέτα δεν είναι τυχαίος.. Πρώην αυτόνομος, μέλος του κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και τώρα δημοτικός σύμβουλος με ένα νέο αριστερό ριζοσπαστικό οικολογικό σχήμα.

Στην επιστολή του ο Αλτσέτα αποκαλεί τον Φραγκίσκο «Αγαπητέ μου πάπα» (Carissimo Papa Francesco) και εξηγεί ότι θέλει να τον ενημερώσει για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν αρκετές εκατοντάδες οικογένειες που ζουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μιλά για το σκάνδαλο της Μαφίας, δηλ. για τα συνδικάτα του εγκλήματος που εκμεταλλεύονται μετανάστες και οικογένειες αστέγων. Κάνει έκκληση στην ευαισθησία του πάπα ως προς τον αγώνα των αστέγων, των μεταναστών και των ανέργων της πόλης.

Και ο πάπας απάντησε γραπτώς προσφέροντας την ευλογία του και την αμέριστη ενθάρρυνσή του στον αγώνα του Αλτσέτα και εκφράζοντας τη «βαθιά εκτίμησή» του για το κίνημα στήριξης των αδυνάτων.

Αλήθεια, γιατί η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία δεν παραχωρεί κάποια από τα πολυάριθμα ακίνητά της για τη στέγαση των προσφύγων και των αστέγων; Το πρόσφατο τραπέζι Τσίπρα και Ιερώνυμου δεν ήταν «γεύμα αγάπης» αλλά μάλλον γεύμα συμφέροντος, αφού κατέληξε στη χαλάρωση των κάπιταλ κοντρόλ για την εκκλησία.

Απάντηση