Αλέκα: «πολύ της μόδας το αντιμνημονιακό και το αντιμερκελικό»

Συνάντηση Αλέκας Παπαρήγα με τον Σταύρο Μαλά υποψήφιο του ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές

 

Αμφίσημες οι δηλώσεις της Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντηση της με τον «κεντρώο» και τεχνοκράτη Σταύρο Μαλά, με τον τελευταίο να εκφράζει τη γραμμή της συγκρότηση πολιτικών συμμαχιών πολύ πέραν της κοινωνικής βάσης του ΑΚΕΛ. Επισήμως η συνάντηση έγινε για αλληλοενημέρωση για την κατάσταση της οικονομίας σε Κύπρο και Ελλάδα αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις όλοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για μια συμβολική κίνηση στήριξης του ΚΚΕ στον υποψήφιο του ΑΚΕΛ όπως γίνεται παραδοσιακά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Για αυτό το λόγο η Αλέκα Παπαρήγα ήταν πολύ προσεχτική στις δηλώσεις της και απέφυγε να ασκήσει οποιαδήποτε κριτική στην πολιτική που υποστηρίζει ο Μαλάς.  Αν είχε την ελευθερία η Α. Παπαρήγα πιθανότατα θα έλεγε κάτι όπως «ο κόσμος δεν έχει τίποτα θετικό να περιμένει από την υποψηφιότητα Μαλά» αλλά η ανάγκη διατήρησης των παραδοσιακών καλών σχέσεων με το ΑΚΕΛ υπερίσχυσε.

 

Για όσους δεν ξέρουν ο Μαλάς δεν απορρίπτει την ανάγκη υπογραφής μνημονίου αλλά όπως λέει «Η υπογραφή του μνημονίου δεν είναι αυτοσκοπός. Ένα μνημόνιο έχει ουσία, έχει περιεχόμενο και αυτό το περιεχόμενο πρέπει να μας δίνει προοπτική για ανάκαμψη». Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή.

 

Μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Αναμφισβήτητα ήταν χρήσιμη και πολύ φιλική η συνάντηση με τον υποψήφιο πρόεδρο της Κύπρου τον κ. Μαλά που στηρίζει το ΑΚΕΛ. Κάναμε μια αλληλοενημέρωση για την κατάσταση στης οικονομίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Θεωρούμε ότι η Κύπρος βρίσκεται και αυτή κοντά στο μνημόνιο. Ελπίζουμε ότι δε θα υπάρχουν μέτρα τόσο σκληρά όσο στην Ελλάδα. Θυμίζουμε όμως το εξής στους όψιμους αντιμνημονιακούς: Η κρίση είναι βαθιά, η κρίση φέρνει το μνημόνιο και βεβαίως το μνημόνιο χτυπάει τα λαϊκά στρώματα. Η αντιμνημονιακή γραμμή πάλης δεν απαντά στα προβλήματα και κυρίως συγκαλύπτει τη βαθύτερη αιτία της κρίσης που σήμερα πλήττει την Ευρωζώνη και που δυστυχώς θα βαθύνει ακόμα περισσότερο και δεν ξέρουμε και τι απρόβλεπτες συνέπειες θα υπάρξουν.»

Είναι γνωστές οι θέσεις του ΚΚΕ ότι δεν αρκεί μια αταξική αντιμνημονιακή γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης και οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν μαζί της. Ωστόσο όταν μιλάς σε μια χώρα που ετοιμάζεται να μπει στον κοινωνικό οδοστρωτήρα τρόικας-ΕΕ-ΔΝΤ και που ακόμα και ο «αριστερός» υποψήφιος δεν τάσσεται ξεκάθαρα εναντίον του μνημονίου είναι πολιτικά λαθεμένο να δημιουργείς αυταπάτες ότι «ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρχουν μέτρα τόσο σκληρά όσο στην Ελλάδα» λες και υπάρχει περίπτωση να γίνει κάποια έκπληξη. Και όταν ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ είναι με το ένα πόδι μέσα στο μνημόνιο δεν του δίνεις άλλοθι ότι δήθεν «η αντιμνημονιακή γραμμή πάλης δεν απαντά στα προβλήματα»! Τουλάχιστον είναι μια αρχή και σίγουρα προτιμότερη από το να υποστηρίζεις το μνημόνιο.

 

 

Η Αλέκα Παπαρήγα κατέληξε λέγοντας ότι «Δεν ξέρω πώς θα πάνε στην Κύπρο, δε θέλω να υπεισέλθω στα ιδιαίτερα, αλλά είναι πολύ της μόδας το αντιμνημονιακό και το αντιμερκελικό. Κατά τη γνώμη μας ως ΚΚΕ αυτό δεν το βλέπουμε και πολύ αντιμονοπωλιακό».

Ο κεντριστής Μαλάς πήρε αμέσως την πάσα από την Αλέκα και υπογράμμισε ευχαριστημένος ότι «Όπως έχει λεχθεί, αυτή η κρίση είναι κρίση ενός συστήματος και σίγουρα μια στείρα αντιμνημονιακή προσέγγιση δεν είναι η απάντηση»….

 

Δεν ξέρουμε πόσο είναι της μόδας το αντιμνημονιακό και το αντιμερκελικό και φυσικά υπάρχει και η εθνικιστική δεξιά που εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες του κινήματος για να παρουσιάσει μια καρικατούρα αντιμνημονιακής πολιτικής. Ωστόσο όταν στην Κύπρο εμφανίζεται ορατός ο τεράστιος κίνδυνος το κυπριακό παράρτημα της Χρυσής Αυγής το ΕΛΑΜ να προβληθεί ως δήθεν η μόνη αντιμνημονιακή δύναμη δεν μπορείς να βάζεις πρώτο θέμα στις ιεραρχήσεις σου το ότι «η αντιμνημονιακή γραμμή πάλης κυρίως συγκαλύπτει τη βαθύτερη αιτία της κρίσης που σήμερα πλήττει την ευρωζώνη».   (To ΕΛΑΜ στις ευρωεκλογές του 2009 πήρε 0,22%, στις βουλευτικές του 2011 1,1% και σήμερα οι δημοσκοπήσεις το φέρνουν κοντά στο 2% .)

Αν τη συγκαλύπτει τότε δεν είναι πραγματική αντιμνημονιακή γραμμή αλλά φερετζές στην υπηρεσία του συστήματος.

Παράδειγμα: μπορεί ορισμένα στελέχη της ΕΔΟΝ (ν. ΑΚΕΛ)  να υπέγραψαν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων αλλά  η ηγεσία του ΑΚΕΛ και οι συμμαχίες της τύπου Μαλά, μάλλον στέκονται απέναντι.

 

 

Στοιχεία από 902.gr

Απάντηση