Αλ. Παπαρήγα: Υποχείρια των αστών οι αριστερές κυβερνήσεις


Ηχηρό «όχι» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή κάθοδο με το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ στις μονοεδρικές περιφέρειες, έδωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η γ.γ. του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. «Η πρόταση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτα άλλο απ’ την αλλαγή μιας βιτρίνας», τόνισε, συμπληρώνοντας: «Μπορεί αυτή η βιτρίνα να είναι πιο όμορφα διακοσμημένη, να λειάνει κάποιες οξείες γωνίες, το αποτέλεσμα όμως, όπως έχουν δείξει ανάλογες κυβερνήσεις στη Γαλλία, στην Ιταλία και παλιότερα, αυτές οι κυβερνήσεις αναγκαστικά θα είναι υποχείρια της αστικής τάξης», είπε χαρακτηριστικά.

Περαιτέρω η ισχυρή γυναίκα του Περισσού επικαλέστηκε την πρόσφατη ιστορία για να να τεκμηριώσει την απάντησή της. Μίλησε για το 1981, όταν ασκούταν πίεση στο ΚΚΕ παραμονές των εκλογών «να δώσει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στο ΠΑΣΟΚ και να ψηφίσει σε μερικές περιοχές ΠΑΣΟΚ, πάλι ήταν οι μονοεδρικές και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ». «Έπρεπε να του τη δώσουμε τότε;» διερωτήθηκε ρητορικά η Α. Παπαρήγα. Επίσης, η Αλ. Παπαρήγα ανέσυρε το παράδειγμα της Ικαρίας, όπου στις τελευταίες δημοτικές εκλογές «συνασπίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και όλους τους άλλους για να μη βγει κομμουνιστής δήμαρχος στην Ικαρία». Με βάση το γεγονός αυτό, η γγ. του ΚΚΕ είπε πως αμφισβητεί τη γνησιότητα της πρότασης.

Σε πιο θεωρητικό επίπεδο σημείωσε πως ακόμη και η πιο φιλεργατική και φιλολαϊκή κυβέρνηση «αν δεν στηριχθεί στον ξεσηκωμένο και στον οργανωμένο λαό δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Γιατί ο εχθρός δεν βρίσκεται μόνο μέσα στο κοινοβούλιο, ο εχθρός βρίσκεται κυρίως στους οικονομικούς επιχειρηματικούς ομίλους, στην αστική τάξη». Καταλήγοντας τόνισε ότι «οι λύσεις δεν κατασκευάζονται από τα πάνω και με εκλογικά τερτίπια».

Απάντηση