Τζίμης Πανούσης: Η σάτιρα είναι τρόμος ζωής

Ο εμβληματικός σατιρικός καλλιτέχνης Τζίμης Πανούσης δεν μένει πια εδώ. Με λύπη μάθαμε ότι έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι του Σαββάτου σε ηλικία 64 ετών από ανακοπή καρδιάς. 

Τιμώντας τη μνήμη του ας θυμηθούμε μια παλιά συνέντευξη που παραχώρησε στον Δημήτρη Τζιαντζή το καλοκαίρι του 2005 για την εφημερίδα Ελευθεροτυπία (αν και θεωρεί ότι «όλες οι συνεντεύξεις είναι άχρηστες, αφού ο τραγουδοποιός τα λέει όλα με τις ιδιοκατασκευές του»).  Μας είχε πει ότι εξακολουθεί να σιχαίνεται τους εκσυγχρονιστές νέας γενιάς και τους χρηματόδουλους αρπακολλατζήδες, ότι «το καθεστώς μισεί τη σάτιρα» και πρόβλεψε ότι μας περιμένει στη γωνία ένα «οικονομικό θαύμα» τύπου Αργεντινής.

 

Από την εποχή των «μουσικών ταξιαρχιών» μέχρι σήμερα, ο Τζίμης Πανούσης συνεχίζει να γράφει τραγούδια, βιβλία, να δίνει παραστάσεις, να κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, με όλο και μεγαλύτερο πάθος.

Σήμερα «διατηρεί» την πιο ανατρεπτική εκπομπή πολιτικής σάτιρας στο ελληνικό ραδιόφωνο και, αν εφαρμοζόταν ο νέος ευρωπαϊκός «αντι-τρομοκρατικός» νόμος στα ΜΜΕ, ίσως να τον είχαν κλείσει μέσα.

Ο Τζίμης Πανούσης απεχθάνεται τις μεγαλοστομίες και τις ετικέτες, αλλά ο κόσμος, και αν ακόμα δεν παραδέχεται ότι φέρνει κάπως σε Σουρή και Αριστοφάνη, ωστόσο αναγνωρίζει ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας εξτρίμ γελωτοποιός της σύγχρονης αυλής μας.

Με αφορμή την κυκλοφορία δύο νέων βιβλίων του, ο Τζίμης Πανούσης μάς μίλησε λίγο πριν φύγει και αυτός για τις θερινές του διακοπές, αν και θεωρεί ότι «όλες οι συνεντεύξεις είναι άχρηστες, αφού ο τραγουδοποιός τα λέει όλα με τις ιδιοκατασκευές του». Διαπιστώσαμε ότι εξακολουθεί να σιχαίνεται τους εκσυγχρονιστές νέας γενιάς και τους χρηματόδουλους αρπακολλατζήδες, ο ίδιος πιστεύει ότι «το καθεστώς μισεί τη σάτιρα» και «φοβάται» ότι μας περιμένει στη γωνία ένα «οικονομικό θαύμα» τύπου Αργεντινής.

– Λένε ότι ο συγγραφέας γράφει έχοντας ένα ιδεατό άτομο στο μυαλό του. Πώς φαντάζεστε τον ιδανικό αναγνώστη για σας;

«Ιδανικός αναγνώστης δεν υπάρχει. Το άτομο στο μυαλό μου διασπάται με έκρηξη. Για περισσότερες πληροφορίες ψάξτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ανθρώπινηβόμβα.τζιχάντ».

– Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της σάτιρας σε μια εποχή σαν τη σημερινή;

«Για να μη σας κουράζω με αναλύσεις καλοκαιριάτικα, πιστεύω ότι η σάτιρα είναι τρόμος ζωής».

– Ασκείτε συνήθως μια σκληρή κριτική. Ποιες είναι οι αντιδράσεις; Μήπως τελικά όλα χωνεύονται;

«Ολα χωνεύονται και όλα χορεύονται! Προσωπικά προτιμώ τα επιτραπέζια, ειδικά όταν επάνω στο τραπέζι, μπροστά μου, λικνίζεται μερακλωμένη αυλητρίς. (Αν είναι τρεις, ακόμα καλύτερα)».

– Μετά τα αντεργατικά ή τα αντιτρομοκρατικά μέτρα, πιστεύετε ότι έρχονται και τα αντισατιρικά; Μήπως και η σάτιρα χρειάζεται «μεταρρύθμιση»;

«Ασφαλώς, νυν υπέρ πάντων η ασφάλεια. Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε; Ο εκσυγχρονισμός σιχαίνεται τη σάτιρα».

– Η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, ακόμα και οι πολιτικοί κάνουν συχνά πλάκα και αντιπολίτευση στον εαυτό τους. Αυτό σας δυσκολεύει; Καταπίνει ή εκτοξεύει τελικά τη σάτιρα και την κριτική;

«Η επίφαση πλουραλισμού και δημοκρατίας φοράει τη μπούργκα τού πολιτικά ορθού. Οι απαγορεύσεις είναι το κερασάκι στην τούρτα του οικονομικού θαύματος, τύπου Αργεντινής, που περιμένει στη γωνία την Ψωροκώσταινα».

– Κάνετε προφορική τέχνη, γράφετε βιβλία, μουσική, δίνετε παραστάσεις. Πού νομίζετε κυρίως ότι βρίσκεται το μέλλον, ο δρόμος της επικοινωνίας με το κοινό που δεν κάθεται στα αβγά του;

«Η δουλειά η δικιά μας είναι να αποκαλύψουμε το είδος των αβγών πάνω στα οποία καθόμαστε. Δεν είναι αβγά κότας, είναι αβγά φιδιού. Μου αρέσει να τα βρίσκω και να τα καταστρέφω πριν βγάλουνε φιδάκια. Επίσης μου αρέσει να τα τηγανίζω, να τους βγάζω τα μάτια και να τα πασαλείβω στην ερωμένη μου».

– Στα βιβλία σας λέτε ποιους σιχαίνεστε, δεν μας λέτε όμως τίποτα για το ποιους συμπαθείτε.

«Στα επόμενα βιβλία μου θα ασχοληθώ μόνο με αυτούς που συμπαθώ. Πρόκειται για αυτοβιογραφίες τύπου Αρλεκιν, με στοιχεία θρίλερ».

– Τι ετοιμάζετε για το χειμώνα; Τι μας «ετοιμάζουν» για το χειμώνα;

«Μαζί πάνε αυτά. Ανάλογα τι μας ετοιμάζουν, θα τους ετοιμάσουμε. Ο πόλεμος συνεχίζεται. Φοβάμαι, άρα υπάρχω…».

One thought on “Τζίμης Πανούσης: Η σάτιρα είναι τρόμος ζωής

  • 8 Μαΐου 2023 at 09:05
    Permalink

    Your article made me suddenly realize that I am writing a thesis on gate.io. After reading your article, I have a different way of thinking, thank you. However, I still have some doubts, can you help me? Thanks.

    Reply

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: