Μήπως πάμε για αριστερή πλειοψηφία και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι

 Πόσο άμεσο, χειροπιαστό και ρεαλιστικό είναι το ενδεχόμενο η Αριστερά, ενωμένη ή κατακερματισμένη, να κατακτήσει την πλειοψηφία στις εκλογές της 6ης Μάη και να σχηματίσει κυβέρνηση στις προσεχείς εκλογές;  

Ο Παναγιώτης Μαυροειδής σε κείμενο του στo αριστερό blog σχολιάζει, (μεταξύ άλλων),  αυτό τον προβληματισμό πριν από όλα στο επίπεδο της άμεσης ρεαλιστικότητας.  Αν δηλαδή είναι βάσιμη μια τέτοια δυνατότητα σήμερα:

Πολιτικός κατακερματισμός με πολύ ισχυρό το μαύρο δεξιό μπλοκ (απόσπασμα)

Πήραμε τοις μετρητοίς και μελετήσαμε τις τρείς πλέον πρόσφατες δημοσκοπήσεις σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου, με μικρές προσαρμογές έτσι ώστε να μπορούν να εξαχθούν μέσοι όροι.

Θεωρήθηκε ως Δεξιά, το άθροισμα των ποσοστών των δυνάμεων: ΝΔ, ΛΑΟΣ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμμαχία, ΔΡΑΣΗ.

Θεωρήθηκε ως Κεντρο-αριστερά (οι διαμαρτυρίες αναμενόμενες…), το άθροισμα των ποσοστών των δυνάμεων: ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ.

Θεωρήθηκε ως Αριστερά, το άθροισμα των ποσοστών των δυνάμεων: ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Από τον παρακάτω πίνακα, φαίνεται καθαρά, πως όχι μόνο δεν προκύπτει δυνατότητα για ‘’αριστερή πλειοψηφία’’, αλλά αντίθετα το μαύρο δεξιό μπλοκ, είναι πρώτο και  ισχυρότατο, με ποσοστά της τάξης του 45%,  σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις αγγίζει και το 50%.

Το Κεντρο-αριστερό Μπλοκ, έρχεται δεύτερο με ποσοστό 30% και το Αριστερό Μπλοκ τρίτο με 23%.

Αν μάλιστα πάρουμε υπόψη τον αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο, αυτή η τάση παραμορφώνεται επί το αρνητικότερο και λόγω του απαράδεκτου bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, αλλά και λόγω της επιδίωξης   πραξικοπηματικού αποκλεισμού από τη Βουλή ‘’μικρών’’ δυνάμεων όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το όριο του 3%.

Ακόμη χειρότερα, είναι γνωστό πως μετά τις εκλογές είναι προαποφασισμένη  (και επιβεβλημένη από την τρόϊκα) η συγκυβέρνηση του δεξιού και του (υποτίθεται) κεντρο-αριστερού μπλόκ ή τουλάχιστον του ΠΑΣΟΚ. Ο Σαμαράς, το έχει αποδεχθεί και απλά μάχεται για την πρωθυπουργία.

Φυσικά τα μπλοκ είναι ετερογενή. Η πτώση-κατάρρευση του κλασσικού δικομματισμού ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι έκφραση της αποτυχίας της γραμμής των μνημονίων και αποτέλεσμα της λαϊκής οργής.

Γέννημα  της τελευταίας είναι και οι σαφώς ανοδικές τάσεις για ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ωστόσο, η  πολιτική ρηχότητα της αντιπαράθεσης στα μνημόνια και την αντεργατική αντικοινωνική επίθεση, έχει βάλει ήδη  την αρνητική  σφραγίδα της.

Η αριστερά, καταφεύγοντας σε ευκολίες και  επαναλαμβάνοντας τον κακό εαυτό της, αδυνατεί να αναδείξει τις βαθύτερες αιτίες της σημερινής καταστροφής και να πολιτικοποιήσει αντίστοιχα την κοινωνική ριζοσπαστικοποίηση.

Δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, για να αποφύγουν να πάρουν  θέση σε  ζητήματα όπως αυτό  της ευρωζώνης, αναγόρευσαν σε βασική την  αντίθεση ‘’μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί’’. Το προβαλλόμενο πρόγραμμα διεξόδου τους, περιορίζεται στην φενάκη της επιστροφής στο  κράτος πρόνοιας της προηγούμενης φάσης του καπιταλισμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δομικός χαρακτήρας της καπιταλιστικής κρίσης και οι περιορισμοί που θέτουν η καπιταλιστική διεθνοποίηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ΚΚΕ αναδεικνύει το ζήτημα της καπιταλιστικής κρίσης και της ΕΕ, αρνούμενο όμως να θέσει σε πρώτο πλάνο πολιτικούς στόχους-κόμβους, όπως η άμεση αποχώρηση από την ΕΕ και η διαγραφή του χρέους, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την θρυαλλίδα των εξελίξεων και μιας αριστερής λαϊκής αντεπίθεσης.

Δυνάμεις όπως το ΕΠΑΜ κατέφυγαν στο βολικό και επιφανειακό  ‘’πατριώτες-προδότες’’, ξεχνώντας και την ΕΕ και την καπιταλιστική κρίση και φυσικά την ελληνική οικονομική ολιγαρχία και επικεντρώνοντας σε αιτήματα όπως ‘’αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης της χώρας’’

Αυτά έδωσαν το περιθώριο να αποπέμπεται η αντιλαϊκή πολιτική από την πόρτα και να μπαίνει από το παράθυρο.

Εκτός και αν θεωρηθούν φίλοι του λαού ο Καμμένος και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο «Κυβέρνηση της αριστεράς»: Βασιμότητα, σκοπιμότητα, προσδοκίες και αυταπάτες

στο αριστερό blog

Απάντηση