Ιστορική νίκη για την Παλαιστίνη

Θέση «κράτους παρατηρητή» στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών απέκτησε η Παλαιστίνη μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Το παλαιστινιακό αίτημα έγινε δεκτό με σημαντική πλειοψηφία, καθώς 138 χώρες ψήφισαν υπέρ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και 9 κατά, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Τσεχία και ο Παναμάς. Καταγράφηκαν τέλος 41 αποχές.

Η θετική ψηφοφορία αποτελεί συμβολικό ορόσημο στον αγώνα για ένα ανεξάρτητο κράτος των Παλαιστινίων. Η ημέρα που επιλέχθηκε για την κατάθεση του αιτήματος από τον Μαχμούντ Αμπάς δεν είναι τυχαία, καθώς χθες ήταν η «Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό».

Δήλωση για το θέμα εξέδωσε η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου στην οποία τονίζει ότι «καθήκον όλων των κυβερνήσεων που συμπαρατάχθηκαν στο παλαιστινιακό αίτημα στη Γ.Σ. του ΟΗΕ είναι να διευκολύνουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αυτών, όπως επιθυμεί η παλαιστινιακή πλευρά, με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια περιοχή που σήμερα δοκιμάζεται σε πολλά μέτωπα. Ειδικότερα η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να παίξει ρόλο-κλειδί σε αυτή τη διαδικασία. Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις στο πλαίσιο μιας φιλειρηνικής και πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να υπερψηφίσει την αίτηση της Παλαιστίνης εξέδωσε ανακοίνωση όπου υπογραμμίζεται:

«Η απόφασή μας αυτή είναι συνεπής προς την πάγια θέση αρχής της χώρας μας για την επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος στην βάση των δύο κρατών, ήτοι ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, που θα συμβιώνει με ειρήνη και ασφάλεια με το κράτος του Ισραήλ.

Με τις ιστορικές εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα πιστεύει ότι ήλθε πλέον η ώρα Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να ζήσουν, όπως έχουν αναφαίρετο δικαίωμα, με ασφάλεια στα κράτη τους. Η λύση των δύο κρατών, που περιγράφεται σε διαδοχικές Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και επιβεβαιώνεται στο σχέδιο Απόφασης που είναι ενώπιόν μας, είναι η μόνη που διασφαλίζει μακροχρόνια τα συμφέροντα των δύο λαών και την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Επισημαίνουμε, για πολλοστή φορά, ότι η επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών, τα οποία φέρουν την ευθύνη να επιλύσουν, με ρεαλισμό και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όλα τα θέματα του τελικού καθεστώτος. Θεωρούμε λοιπόν ως άκρως θετική την πρόβλεψη του σχεδίου απόφασης για άμεση και χωρίς προϋποθέσεις επιστροφή των δύο μερών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εκφράζουμε την ελπίδα ότι τα δύο μέρη θα επωφεληθούν από την νέα αυτή ευκαιρία για ειρήνευση και θα αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να δυναμιτίσει το κλίμα και να υπονομεύσει τις απευθείας διαπραγματεύσεις».

Απάντηση