Αφιέρωμα στον Παλαιοκώστα από το ΒΒC

Την τιμητική της έχει σήμερα η Ελλάδα στο ειδησεογραφικό site του ΒΒC, όπου στο «πρωτοσέλιδο» φιγουράρει μια εικόνα που θυμίζει αφίσα κινηματογραφικής ταινίας. Ο τίτλος είναι «Τhe Uncatchable» (Ο Ασύλληπτος) και πρωταγωνιστής είναι ο διάσημος δραπέτης Βασίλης Παλαιοκώστας.

Το εκτενές αφιέρωμα προσπαθεί να μιμηθεί τη δομή ταινίας, με κείμενο, φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων της εποχής, βίντεο, γελοιογραφίες της εποχής της δραπέτευσης του Παλαιοκώστα με ελικόπτερο, αφηγήσεις ανθρώπων που τον γνώρισαν. Ο Παλαιοκώστας παρουσιάζεται σαν «κοινωνικά αποδεκτός ληστής και ηρωας»,  ο Έλληνας Ρομπέν των Δασών,  ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος στην Ελλάδα, ο Έλληνας Τζον Ντίλινγκερ. Ο «σεναριογράφος» έχει κάνει συστηματική δουλειά καθώς έχει επισκεφθεί τους τόπους όπου έζησε ή έδρασε ο Παλαιοκώστας κι έχει μιλήσει με συχωριανούς τους, φρουρούς φυλακών, έναν συνταξιούχο ντετέκτιβ και πολλούς άλλους.

Όπως αναγράφεται στην αφίσα, στο έργο «παίζουν» επίσης ο αδελφός του Παλαιοκώστα Νίκος, η σύντροφός του Σούλα, ο «Καλλιτέχνης» Κώστας Σαμαράς, ο Αλκέτ Ριτζάι και πολλοί άλλοι σε δεύτερους ρόλους.

Το κείμενο αναφέρεται και στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης: όταν βρίσκεται κανείς τη μέρα στην πλατεία Συντάγματος, έχει μια ψεύτικη εικόνα ευημερίας με πάμπολλα iphones και «μακ-φραπεδάδικα», αλλά το βράδυ οι Έλληνες καίνε ξύλα για να ζεσταθούν και η ατμόσφαιρα είναι βαριά από τις αναθυμιάσεις… παρατηρεί ο δημοσιογράφος.

Να πούμε ότι το αφιέρωμα στον Παλαιοκώστα μάς έκανε εθνικά περήφανους; Ότι η ιστορία ενός ληστή, έστω κι ευεργέτη των φτωχών, είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει να παρουσιάσει η σημερινή Ελλάδα; Η βρετανική αυτή παραγωγή αποπνέει την υπεροψία της Μητρόπολης απέναντι σε μια μικρή τριτοκοσμική επαρχία και κάθε άλλο παρά ενισχύει το μύθο της δυνατής Ελλάδας ή της Ελλάδας που, σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γκ. Χαρδούβελη, βγαίνει από το τούνελ της ύφεσης…

Απάντηση