Η ασυμμετρία του παγκόσμιου πένθους

Ο θάνατος στον πρώτο και στον τρίτο κόσμο

 

Μακάβρια συμμετρία. Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, 20 μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού βρήκαν το θάνατο από σφαίρες μες στο σχολείο τους σε μια μικρή πόλη του Κονέκτικατ. Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου το ελληνικό Λιμενικό συνέλεξε 20 πτώματα μεταναστών ανοιχτά της Μυτιλήνης. Το τουρκικό λαθρεμπορικό ψαροκάικο που μετέφερε 27 μετανάστες ανατράπηκε λόγω κακοκαιρίας.

Τα παιδάκια στο Κονέκτικατ είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους.   Οι αγνώστου, μέχρι στιγμής, εθνικότητας πνιγμένοι μετανάστες είχαν μπροστά τους το θάνατο, όπως τον έχουν χιλιάδες άλλοι ομοεθνείς τους που επιχειρούν το μεγάλο ταξίδι.

Για τα 20 παιδιά δάκρυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Για τους 20 θα κλάψουν κάποιες άγνωστες μανούλες και αδελφές -αν και όταν θα το μάθουν.

Ο πόνος είναι πόνος -σε όλες τις περιπτώσεις. Δεν έχουμε καμία διάθεση υποτίμησης της μίας ή της άλλης τραγωδίας. Όμως είναι αισθητή η ασυμμετρία στην προβολή της είδησης, στον παγκόσμιο χαρακτήρα του πένθους.

Οι μικροί μαθητές στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ συγκαταλέγονται στα πιο προνομιούχα πλάσματα του πλανήτη. Η ιστορική αυτή πόλη των 26.000 κατοίκων έχει μέσο οικογενειακό εισόδημα περίπου 100.000 δολάρια το χρόνο (διπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο). Ο πληθυσμός της είναι σχεδόν αποκλειστικά λευκός (μαύροι μόνο το 0,14%), ενώ μόνο το 2,2% των οικογενειών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Οι στατιστικές των πνιγμένων είναι άγνωστες, αλλά δεν είναι δύσκολο να τις φανταστούμε.

Στην πρώτη τραγωδία ο δράστης είναι «ένας» κι έχει ονοματεπώνυμο. Στη δεύτερη, έφταιξε κυρίως ο «κακός καιρός»… ή μήπως όχι μόνο αυτός;

Πάντως, ανατριχίλα προκαλούν τα ανώνυμα σχόλια στην ηλεκτρονική σελίδα του «Βήματος». Κάποια ανθρωποειδή χαίρονται επειδή στην Ελλάδα θα φτάσουν 28 «λαθρομετανάστες» λιγότεροι. Αναρωτιέται κανείς τι θρασύδειλα κτήνη ζουν ανάμεσά μας… Κάποιος μιλά για «λαθροζώα». Άλλος υποστηρίζει ότι μόνον οι Ελληνες αυτοκτονούν, αλλά κανείς «λαθρομετανάστης» γιατί αυτοί «δεν έχουν αξιοπρέπεια». Άλλος προτείνει οι Ένοπλες Δυνάμεις «να αποκτήσουν μερικά drones από το Ισραήλ και να τους πυροβολάνε από τον αέρα ώστε όλες οι βάρκες τος να ναυαγούν μεσοπέλαγα».

Όλη η χρυσαυγίτικη μπόχα στον αφρό.

Μ. Τ

Στην διεύθυνση αυτή (κλικ)  δημοσιεύονται φωτογραφίες από την τραγωδία στη Μυτιλήνη -τρομερές και ας είναι «επεξεργασμένες».

Απάντηση