Το κόμμα του ΝΑΙ (σε όλα) απέκτησε αρχηγό

Το βιολογικό παιδί του Μητσοτάκη, νίκησε το πολιτικό και οι «Μένουμε Ευρώπη» έχουν ηγέτη.

Κόντρα στις περισσότερες προβλέψεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή κατάφερε να ανατρέψει και την εις βάρος του διαφορά στον πρώτο γύρο και να εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Οι πρώτες εσωκομματικές αντιδράσεις αποτελούν σοβαρές ενδείξεις ότι η όλη φιλολογία περί «πανίσχυρης καραμανλικής ηγεμονίας» και διάσπασης σε περίπτωση επικράτησης του Κυριάκου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ακόμα και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να στείλει μήνυμα κομματικής ομοψυχίας και να δηλώσει ότι η ΝΔ με τον Κυριάκο «ανανεωμένη και ενωμένη οφείλει να αγκαλιάσει όλους τους Έλληνες και να κερδίσει οριστικά τη μάχη κατά του λαϊκισμού»!

Το σενάριο για ομαδική αποχώρηση των Καραμανλικών ανήκει περισσότερο στη σφαίρα της δημοσιογραφικής φαντασίας. Ακόμα και αν γίνει κάτι τέτοιο σε μαζική κλίμακα δεν υπάρχουν οι πολιτικές ή οργανωτικές προϋποθέσεις για την ίδρυση νέου κόμματος «καραμανλικών».

Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που στις πρώτες του δηλώσεις μίλησε για «διεύρυνση»- έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει αυτούσια τη νεοφιλελεύθερη πτέρυγα του Ποταμιού (με την οποία υπάρχουν και δεσμοί αίματος) καθώς και μερίδα του ΠΑΣΟΚ. Θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη αν στελέχη όπως οι Θεοχάρης, Λυμπεράκη, Μιράντα Ξαφά κλπ δεν αποτελέσουν μέλη του πρώτου κύματος διεύρυνσης της ΝΔ.

Ο Κυριάκος τάχθηκε με σαφήνεια υπέρ του σύμφωνου συμβίωσης και έχει μιλήσει (αρκετά άτολμα είναι αλήθεια) για «επαναπροσδιορισμό» της σχέσης εκκλησίας και κράτους. Χωρίς να απομακρυνθεί από το συντηρητικό και σκοταδιστικό πυρήνα της δεξιάς παράταξης ενδέχεται να εντάξει στο νέο σχήμα και «φιλελεύθερους» ή ακόμα και πρώην κεντροαριστερούς

«Θα ανανεώσουμε τη ΝΔ με σεβασμό στην ιστορία, αλλά και με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες. Χρέος όλων μας είναι η ΝΔ να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και να κλείσει ο κύκλος του λαϊκισμού. Κανείς δεν περισσεύει, αλλά χρειάζεται και διεύρυνση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εδώ δεν πιάνουν οι κατάρες…

Όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο διορισμένος πρόεδρος του ΤΑΪΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας θεωρούν πως η Αριστερά πρέπει να απελευθερώσει την κοινωνία από τον…κρατισμό (μέσω του ξεπουλήματος των «ασημικών») η ταμπέλα του «ακραίου νεοφιλελεύθερου» δεν τρομάζει την κοινωνία όσο παλιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ως σημαία του ότι αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτός θα κόψει δαπάνες (μέσω ακόμα και απολύσεων, μειώσεων μισθών, κοινωνικών παροχών) αντί να επιβάλλει νέους φόρους. Η πανίσχυρη μηχανή προπαγάνδας του κοινωνικού αυτοματισμού που εκμεταλλεύεται και παραποιεί υπαρκτές αντιθέσεις θα αναλάβει τα υπόλοιπα. Ήδη στις πρώτες του δηλώσεις αναφέρεται στο μέτωπο απέναντι στο «λαϊκισμό μιας ανίκανης κυβέρνησης».

 

Καταστολή, λοβοτομή στο περιθώριο…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να εμφανίζεται επικοινωνιακά εκσυγχρονιστής και φιλελεύθερος ωστόσο ταυτόχρονα είναι αδυσώπητος σε θέματα αυταρχισμού και καταστολής. Πιστός στο δόγμα «μηδενικής ανοχής» αρνήθηκε να ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για πρόεδρο της Δημοκρατίας επειδή ο τελευταίος…δεν κατέβασε τα τανκς στους δρόμους στις ταραχές του 2008 και άφησε (σύμφωνα με τον Κ.Μ) «τους αναρχικούς να κάψουν την Αθήνα». Οπωσδήποτε θα επιχειρήσει να σαρώσει σειρά δημοκρατικών και πολιτικών ελευθεριών της μεταπολίτευσης που κατάφεραν να διασωθούν.

Είναι αναπόφευκτο ότι ο Κυριάκος θα γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας;

Είναι το πιθανότερο σενάριο. Η γοργή φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, η ανυπαρξία ενός μαχητικού λαϊκού κινήματος συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.  Οι νεοδημοκράτες ψηφίζουν με κύριο κριτήριο ποιός μπορεί να εξασφαλίσει την κυβερνητική προοπτική του κόμματος. Μια επικράτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη θα αποτελούσε για πολλούς την τρίτη εκλογική νίκη του Τσίπρα.  Αυτό δεν σημαίνει ότι η πορεία αυτή θα είναι βελούδινη και χωρίς αναταράξεις.

Ο κ. Ζίμενς;

Η αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρέπει να είναι απέναντι στην πολιτική και την ιδεολογία που υπηρετεί.
Το προσωπικό του «ανάρμοστο» παρελθόν (αυτό της Ζίμενς και το ζήτημα με τον εξοπλισμό του προσωπικού του γραφείου), η εμπλοκή του στο μεγαλύτερο μεταπολεμικό σκάνδαλο διαφθοράς μας δίνει μια πρώτη «γεύση» των πολύ χαμηλών αντιστάσεων του απέναντι στη διαπλοκή ωστόσο δεν μπορεί να είναι κύριο επιχείρημα απέναντι στην πολιτική του ατζέντα όσο αυτή ξεδιπλώνεται.

Το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλει την εκλογή του στο επώνυμο του και η εκτίμηση ότι πολιτικά αποτελεί έναν -λιγότερο χαρισματικό- κλώνο του πατέρα του έχει οπωσδήποτε τη σημασία του. Ο Κυριάκος πενήντα χρόνια νεότερος από τον πατέρα του είναι λογικό να εμφανίζεται πιο «εκσυγχρονιστής» σε θέματα όπως τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Άλλωστε ο οικονομικός φιλελευθερισμός πιστεύει στην υπεράσπιση μιας σειράς ατομικών (και αρκετές φορές σε αντιδιαστολή με συλλογικών) ελευθεριών. Ωστόσο στην οικονομική πολιτική αποτελεί γνήσιο παιδί του πατέρα του τις συμβουλές του οποίου ακόμα και σήμερα ακολουθεί
με ευλάβεια

Απάντηση