Το όνειρο του Ολάντ ξεθώριασε γρήγορα

«Μια δίκαιη αποκατάσταση»: Ο Γάλλος πρωθυπουργός (εικονιζόμενος αριστερά) εφηύρε έναν ευφημισμό για να αποφύγει τις επιπτώσεις που φέρνει ο συνηθισμένος όρος «λιτότητα». Με αφορμή το καθιερωμένο πολιτικό διάγγελμα της 3ης Ιουλίου στο πρόσφατα εκλεγμένο κοινοβούλιο, ο Ζαν Μαρκ Ερώ αναγνώρισε ότι θα απαιτηθούν «προσπάθειες» αλλά αρνήθηκε ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αλαγή κατεύθυνσης, σημειώνει δημοσίευμα της εφημερίδας Λιμπερασιόν.

 Δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση έκθεσης του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία έκανε λόγο για «επιτακτική ανάγκη να μειωθεί το έλλειμμα της χώρας στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013», ένα μέτρο που θα επιφέρει περικοπές δαπανών ύψους 33 δισ. ευρώ (!) η αριστερή καθημερινή εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχει μια «λεπτή γραμμή που χωρίζει την εθνική προσπάθεια που απαιτεί ο Ερώ και τη λιτότητα που ισχυρίζεται ότι αρνείται».

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Μοντ, «σπάνια μια κυβέρνηση έχει βρεθεί να περιορίζεται τόσο από μια κρίση. Παγιδευμένη στο δημόσιο χρέος και στην υποχρέωση να εκπληρώσει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της, η νέα κυβέρνηση δεν έχει σχεδόν κανένα περιθώριο ελιγμού … Μια λέξη κλειδί, το «γαλλικό όνειρο» αναφερόταν συχνά από τον Φρανσουά Ολάντ κατά την προεκλογική του εκστρατεία, τώρα αυτή η φράση έχει εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο του πρωθυπουργού του. Ο χρόνος για τις ρομαντικές ψευδαισθήσεις έφυγε. Τώρα είναι καιρός για προσπάθεια».

Απάντηση