«Σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι (ολυμπιακές) καμπάνες»

Ο ήχος της καμπάνας θα σημάνει απόψε την έναρξη της 30ή Ολυμπιάδας στο Λονδίνο. Και να ‘ταν ο ήχος «μίας» (1) μόνο καμπάνας!Βαράτε βιολιτζήδες, είναι το σύνθημα που έδωσαν οι τελετάρχες των Αγώνων, που ζητούν από όλους τους Βρετανούς, στις οχτώ και είκοσι (τοπική ώρα) το βράδυ να βαρέσουν καμπάνες εκκλησιών, κουδούνια σπιτιών, κουδουνάκια ποδηλάτων… ό,τι κρουστό κλαπατσίμπανο έχουν διαθέσιμο.

Η μεγάλη όμως καμπάνα, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, έχει ήδη μεταφερθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο και αυτή θα ξεκουφάνει, αλλά για καλό σκοπό, τους τηλεθεατές. Λέιζερ, ψηφιακή τεχνολογία, αλλά και παράδοση: καθαρός μεταλλικός ήχος. Η καμπάνα αυτή κατασκευάστηκε σε ένα ιστορικό χυτήριο της Αγγλίας, το οποίο όμως δεν είχε την υποδομή για μια παραγγελία πολύ μεγάλων διαστάσεων κι έτσι ανέθεσε τη χύτευση της καμπάνας σε μια βιομηχανία της Ολλανδία –γεγονός που εξόργισε πολλούς Βρετανούς. Από τη μια, λένε, δοξάζεται η βρετανική εργατικότητα και επινοητικότητα και, από την άλλη, τα «δύσκολα» ανατίθενται σε ξένους υπεργολάβους!

Η καμπάνα αυτή έχει ύψος δύο μέτρα, διάμετρο τρία μέτρα και ζυγίζει 23 τόννους. Στο εσωτερικό της βρίσκεται χαραγμένη μια φράση από την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ, εναρμονισμένη με το κόνσεπτ του σόου που ετοίμασε ο Ντάνι Μπόιλ για την τελετή έναρξης.

Όμως οι καμπάνες για τις οποίες έγραφε ο Ρίτσος στη «Ρωμιοσύνη» δεν έχουν καμία σχέση με τις αποψινές:

Με τόσα φύλλα σου γνέφει ο ήλιος καλημέρα

με τόσα φλάμπουρα λάμπει, λάμπει ο ουρανός

και τούτοι μέσ’ τα σίδερα και κείνοι μεσ’ το χώμα.

 

Σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες.

 

Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας.

 

Κάτω απ’ το χώμα μες στα σταυρωμένα χέρια τους

κρατάνε τις καμπάνας το σχοινί,

προσμένουνε την ώρα, προσμένουν να σημάνουν την ανάσταση

τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας

δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει

 

Σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες

Ανεξάρτητα, πάντως, από την Ολυμπιακή φαντασμαγορία, η «καμπάνα» είναι η λέξη-καραμέλα της εποχής μας. Πολλές καμπάνες θα ηχήσουν το φθινόπωρο, όταν θα πρέπει να πληρώσουμε πετρέλαιο θέρμανσης (με τιμή εξισωμένη με το πετρέλαιο κίνησης), φόρο εισοδήματος, νέα χαράτσια ΔΕΗ και δεν συμμαζεύεται…

Απάντηση