Η δίκη της ΟΛΜΕ στο Mega
«Σύγκρουση στην εκπαίδευση» ήταν ο τίτλος της χθεσινής «Ανατροπής» του Γιάννη Πρετεντέρη. Στα μισά της εκπομπής προστέθηκε ο διευκρινιστικός υπότιτλος «Η οργή της κοινωνίας». Ποιοι ήταν οι εκφραστές της «οργής της κοινωνίας»; Πάντως, όχι κάποιος γονέας που έχει ξεπουπουλιαστεί να πληρώνει φροντιστήρια ούτε κάποιος μαθητής που ανησυχεί μήπως οι εξετάσεις δεν γίνουν στην ώρα τους. Την οργή της κοινωνίας ανέλαβαν να εκφράσουν η κυρία Ρεπούση, οι κύριοι Μιχελιδάκης, Χρυσοχοϊδης και Μανόλης Καψής και φυσικά ο οικοδεσπότης, που προσπάθησαν να στήσουν στον τοίχο την ΟΛΜΕ, τον πρόεδρό της, Θέμη Κατσιφάκη, και όλο το συνδικαλιστικό κίνημα από το ’74 και μετά.
Πιο προκλητική απ’ όλους η Μαρία Ρεπούση που ισχυρίστηκε: 1) οι 10.000 αναπληρωτές που τώρα πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων ΔΕΝ πρέπει να θεωρούνται συνάδελφοι: «Καταλαβαίνω για τους νόμιμους [να γίνεται απεργία], να βάζετε και τους αναπληρωτές;» 2) Η ΟΛΜΕ δεν ταυτίζεται με τους καθηγητές. (Οι μαζικές σημερινές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ δεν της λένε τίποτα). 3) ότι η ΟΛΜΕ «χρησιμοποιεί τα παιδιά για να κάνει αντιμνημονιακή πολιτική». Και όταν ο Θ. Κατσιφάκης παρατήρησε ότι δεν μπορεί να χαμογελά πλατιά όταν θα απολυθούν άνθρωποι, εκείνη είπε κυνικά: «Τι θέλετε, να κλάψουμε;»
«Ξεβολεύονται», μουρμούρισε ο Πρετεντέρης (δεν το είπε δυνατά), όταν έγινε αναφορά στις «υποχρεωτικές μετακινήσεις», δηλ. τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών όταν το σχολείο πέφτει μακριά και δεν υπάρχει συγκοινωνία. «Βολεμένοι» δηλαδή οι καθηγητές των 600 ευρώ! Αναφερόμενος επίσης στην επιστολή της ΟΛΜΕ προς τους μαθητές, πρότεινε ειρωνικά στον Θ. Κατσιφάκη να ιδρύσει η ΟΛΜΕ πολιτικό κόμμα!
Τσιμουδιά οι εκπρόσωποι της οργής της κοινωνίας όταν ο εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ αναφέρθηκε στο 47% όπου θα φτάσει η μείωση των δαπανών για την παιδεία, για την κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, για το κλείσιμο βιβλιοθηκών… ή για τα συσσίτια για καθηγητές που έχει αρχίσει να οργανώνει η Εκκλησία.
Οι 10.000 υπό απόλυση αναπληρωτές είναι τρωκτικά που ροκανίζουν το εισόδημα του συνταξιούχου, υποστήριξε ο Χρυσοχοϊδης, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ δεν αναφέρθηκε καθόλου στην πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργία, αλλά επικεντρώθηκε στο συνολικό πρόβλημα της παιδείας από την οπτική της εργατικής οικογένειας.
Δεν υπήρχε εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας. Το ρόλο του ανέλαβαν οι εκλεκτοί δημοσιογράφοι Καψής-Πρετεντέρης. Δικαιολογημένα ο Θ. Κατσιφάκης είπε ότι αυτό το πράγμα δεν είναι εκπομπή, αλλά «η δίκη της ΟΛΜΕ»… Και η ξεφτίλα της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας και των πολιτικών εκπροσώπων της τρόικας. Ακούγοντάς τους μεν και τους δε, δεν μπορούσες να καταλάβεις ποιος ήταν ο πολιτικός της κυβέρνησης και ποιος ο δημοσιογράφος.