Όλι Ρεν: Στα ασφαλιστικά ταμεία θα γίνει το κούρεμα

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, αν μετά την προχθεσινή απόφαση του Eurogroup, θα υποστούν νέο κούρεμα τα ήδη “κουρεμένα” ομόλογα των Ελληνικών Ασφαλιστικών Ταμείων και των Ελληνικών Τραπεζών, απάντησε ο Επίτροπος Όλι Ρεν, χθες το απόγευμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως επισημαίνει ο Νίκος Χουντής, «από την απάντηση του Επιτρόπου προκύπτει ότι, α) δεν έχει ακόμη αποφασισθεί πώς θα χρηματοδοτηθεί η επαναγορά ομολόγων και, β) θύματα του νέου “κουρέματος” θα είναι πάλι τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι Ελληνικές Τράπεζες. Στην απάντησή του επίσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος έκανε απολύτως σαφές ότι, η επαναγορά ομολόγων είναι εγχείρημα που “νομικά αφορά τις Ελληνικές αρχές”».

Η πλήρης απάντηση του Όλι Ρεν:

“Κύριε Χουντή, για την εξαγορά του χρέους στην Ελλάδα, σωστά είπατε ότι, γίνεται μνεία στη δήλωση του Eurogroup, στις τιμές που αναμένεται να μην είναι υψηλότερες από αυτές της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου. Νομικά, θα πρέπει να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Αυτό είναι εγχείρημα που νομικά αφορά τις ελληνικές αρχές, κυρίως την Ελληνική Δημοκρατία και τους ιδιώτες επενδυτές και από την Ελλάδα εξαρτάται η υλοποίηση του εγχειρήματος. Μπορώ να πω ότι, θα υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση για ενδεχόμενη εξαγορά χρέους και θα γίνουν οι αναγκαίες επαφές με τις ελληνικές αρχές”.

Απάντηση