Συναγερμός για τα οικονομικά του ΚΚΕ

Η οικονομική κρίση χτυπά και την πόρτα του Περισσού, που μέσω της Κεντρικής Επιτροπής εξήγγειλε τη δίμηνη οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αποδίδοντας σε αυτή μεγάλη σημασία.

«Το ΚΚΕ βίωσε ήδη βαρύ οικονομικό πλήγμα τόσο από την καπιταλιστική κρίση όσο και από την πολιτική επίθεση που δέχτηκε η περιορισμένη οικονομική δραστηριότητά του, προκειμένου να εκδίδει τα έντυπά του, το «Ριζοσπάστη», το πολιτικό βιβλίο μέσω της «Τυποεκδοτικής», να διατηρεί το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του «902»», τονίζει το κάλεσμά της η ΚΕ, σημειώνοντας ότι λόγω της κρίσης υποχρεώθηκε να κάνει περικοπές, όπως «το κλείσιμο της τηλεόρασης του 902».

Σύμφωνα με την ηγεσία του κόμματος, οι πόροι του ΚΚΕ κατευθύνονται: Στις «αναγκαίες δραστηριότητες για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης», στη διατήρηση των γραφείων του πανελλαδικά, στο ραδιοφωνικό σταθμό «902», στην έκδοση του «Ριζοσπάστη», της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης, των φυλλαδίων του, στη δραστηριότητα του εκδοτικού της «Σύγχρονης Εποχής», τη στήριξη του «Σπιτιού του αγωνιστή» που φιλοξενεί ηλικιωμένους αγωνιστές που ζουν μόνοι τους και απαραίτητα τους μισθούς εργαζομένων σε δραστηριότητες του Κόμματος, όπως σε τομείς μέσων ενημέρωσης και εκτυπώσεων.

Όπως τονίζεται, «ενισχύοντας το ΚΚΕ ενισχύεις την πάλη ενάντια στα μέτρα, την προοπτική να νικήσει ο λαός. Το ΚΚΕ καλεί κάθε τίμιο εργάτη, αγωνιστή, τους νέους, τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, κάθε προοδευτικό, να σταθεί δίπλα στο Κόμμα της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί σε όλα μαζί του. Αδύνατο ΚΚΕ σημαίνει δυνατές οι δυνάμεις της πλουτοκρατίας και της ΕΕ για να ποδοπατάνε το λαό. Μην το επιτρέψουμε!».

Η πρόσφατη εκλογική μείωση των ποσοστών του ΚΚΕ έφερε την αναλογική συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης που εισπράττει και ήταν από τα βασικότερα έσοδα. Βέβαια, το συνολικό ποσό που δίνεται από τον προϋπολογισμό στα κόμματα έχει ούτως ή άλλως μειωθεί δραστικά.

Να θυμίσουμε πάντως ότι το ΚΚΕ δεν αρνείται τη λογική της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων. Θυμίζουμε την απάντηση της Αλέκας Παπαρήγα σε σχετική συνέντευξη Τύπου τον Ιανουάριο του 2011:

Δημοσιογράφος: Ο προϋπολογισμός προβλέπει δεκάδες εκατομμύρια για την επιχορήγηση των κομμάτων. Εσείς συμφωνείτε με το κονδύλι αυτό;

Αλέκα Παπαρήγα: «Η κρατική επιχορήγηση, όπως ξέρετε, καθιερώθηκε το 1989 με το επιχείρημα να μην εξαρτώνται τα κόμματα από τις επιχειρήσεις και είδαμε ότι και κρατική επιχορήγηση μπορεί να πάρει ένα κόμμα και από τους επιχειρηματίες να εξαρτάται, είτε ιδεολογικοπολιτικά, είτε στελέχη τους να ανοίγουν τις τσέπες και να παίρνουν χρήματα από τους επιχειρηματίες. Αυτό είναι φυσικό αν είναι κόμματα του συστήματος. Άρα το θέμα είναι βαθύτερο και δεν το λύνει ούτε η αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, ούτε τίποτα.

Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να αρνηθούμε και την κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης. Δεν πρόκειται να βγούμε στους δρόμους για αυτό. Εάν θέλουν να την καταργήσουν, ας την καταργήσουν. Βεβαίως για εμάς είναι ένα σοβαρό βοήθημα μέσα σε συνθήκες κρίσης, που οι άνθρωποι δεν μπορούν να προσφέρουν. Εκεί που κάποιος σου έδινε 50 €, τώρα σου δίνει 5. Εμείς όμως δεν πρόκειται να εξαρτήσουμε την δράση μας και την ύπαρξη μας από την κρατική επιχορήγηση και αν πρόκειται να μας βάλουν εκβιασμούς τους την χαρίζουμε.

Να ξεκαθαρίσουμε όμως το εξής: Είναι το αβανταδόρικο επιχείρημα που χρησιμοποιείται στον κόσμο ότι για την κρίση φταίει το πολύ κράτος, φταίνε οι επιχορηγήσεις στα κόμματα, φταίει η μίζα και η διαφθορά. Η κρίση είναι κρίση, όπως ξέρουμε, του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και αν κανείς μπορεί να μιλήσει για την κρατική συμβολή, αυτή είναι στα επίσημα δοσίματα και στις παροχές στους επιχειρηματίες. Υπάρχει το «κάτω από το τραπέζι», υπάρχει όμως ονομαστικά και αριθμητικά είναι πολύ μικρότερο το ποσοστό. Δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα να κοροϊδεύουμε τον κόσμο ότι αυτό το αστικό πολιτικό σύστημα εξυγιαίνεται και ηθικοποιείται αν καταργηθεί η κρατική επιχορήγηση. Μπορεί να την καταργήσουν και να βάλουν τις εταιρίες που χρηματοδοτούν τα κόμματα και να είναι ηθικό αυτό. Να κάνουν μια λίστα που να λέει η τάδε εταιρία δίνει αυτά στα κόμματα. Αυτό είναι μέσα στις προθέσεις τους. Εάν θέλουν να την καταργήσουν. Αλλά αν τη δίνουν στα άλλα κόμματα θα την πάρουμε και εμείς.

Εάν την αφήσουμε στο ταμείο της Βουλής θα την πάρει ο άνεργος; Ούτε θέλουμε να κατηγορηθούμε για λαϊκισμό και δημαγωγία. Εάν θέλουν ας την καταργήσουν, εμείς δεν πρόκειται να το καταψηφίσουμε».

Απάντηση