Η εξωχώρια φοροδιαφυγή έφαγε τον Βερνίκο

Τόσοι τεχνοκράτες.  συνταγματολόγοι, καθηγητές νομικής, υπηρεσίες νομικών μελετών και ούτε ένας δεν μπήκε στον κόπο να εξετάσει  αν υπάρχει κάποιο νομικό κώλυμα στη συμμετοχή κάποιων μελών της κυβέρνησης όπως του εφοπλιστή Γ. Βερνίκου.

 

Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, ο εμπορικός της στόλος δεν φημίζεται για τον πατριωτισμό της.  Από την εποχή της γερμανικής κατοχής που ορισμένες εφοπλιστικές οικογένειες έγιναν δυναστείες χάρη στο μαύρο εμπόριο την ίδια ώρα που ο ελληνικός λαός λιμοκτονούσε μέχρι σήμερα που πολλοί εφοπλιστές προειδοποίησαν ότι θα φύγουν από την Ελλάδα αν χρειαστεί να πληρώσουν έστω και ένα ευρώ παραπάνω για φόρους στην περίπτωση που εκλεγεί κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.   Ο Ε. Βενιζέλος στο πλαίσιο της  «ταξικής συμφιλίωσης» πρότεινε τον Γιώργο Βερνίκο για υφυπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου.  Ο Γ. Βερνίκος ανήκει  κατά γενική ομολογία στις πιο ηθικές περιπτώσεις ανάμεσα στο παρασιτικό εφοπλιστικό κεφάλαιο αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει από τα όρια της τάξης του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ σωστά από την πλευρά του ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου για το αν συμμετέχει σε offshore εταιρείες,  καθώς κάτι τέτοιο είναι ασύμβατο με τα πολιτικά πρόσωπα και τα μέλη της κυβέρνησης.  O Γ. Βερνίκος απάντησε υποβάλλονταςτην παραίτηση του και η οποία έγινε αμέσως  δεκτή.  Η λογική του νόμου που απαγορεύει σε υπουργούς και πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες είναι ότι είναι αντιφατικό κάποιος  που χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο  -που βρίσκεται στο όριο της νομιμότητας- ώστε να μη φορολογούνται τα χρήματα του, να απαιτεί από εργαζομένους των 500 ευρώ να σηκώσουν το αβάσταχτο κόστος των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας που σε μεγάλο βαθμό δημιουργήθηκαν από ευνοϊκά κρατικά δάνεια προς επιχειρήσεις και τράπεζες.

Η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο σε βάζει σε σκέψεις αν ο Γ. Βερνίκος είναι το μόνο πολιτικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται off-shore εταιρεία.  Η VERNICOS OFFSHORE GROUP S.A. με έδρα τα νησιά Μάρσαλ δεν αποτελεί εταιρεία φάντασμα σε αντίθεση με εκατοντάδες άλλες εταιρείες που οι μέτοχοι τους παραμένουν άγνωστοι.

Απάντηση