Δεν καταργούνται οι εργοδοτικές εισφορές σε ΟΕΚ-ΟΕΕ

Για δεύτερη φορά μέσα σε 10 μέρες η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αναγκάστηκε να αποσύρει την τροπολογία-προσθήκη του για κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών σε Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και Οργανισμό Εργατικής Εστίας στο νομοσχέδιο για την παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

Αντικειμενικός στόχος  της κυβέρνησης με την κατάργηση των εισφορών είναι να βάλει λουκέτο στους δυο  οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής σε εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου παρ’ ότι δεν επιβαρύνουν καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, «εάν καταργηθούν οι εργοδοτικές εισφορές στον ΟΕΚ και ΟΕΕ θα επωφεληθούν 247 εκατ. ευρώ ετησίως οι μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις. Θα χάσουν ,όμως, τη δυνατότητά τους για διακοπές 300.000 εργαζόμενοι που επωφελούνταν από τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι την επιδότηση ενοικίου τους και στεγαστικών δανείων τους ή τη δυνατότητα ένταξης σε στεγαστικά προγράμματα. Επίσης θα χάσουν έσοδα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουρισμού, ψυχαγωγίας και κατασκευών, που επωφελούνταν από τα κοινωνικά προγράμματα αυτών των Οργανισμών, με κίνδυνο ακόμα μεγαλύτερης αύξησης της ανεργίας».

Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε ότι η υπαναχώρηση της κυβέρνησης έγινε μετά από την πρόταση 21 βουλευτών του για ονομαστική ψηφοφορία. Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου υποστήριξε ότι η απόσυρση της τροπολογίας έγινε έπειτα «από τη σαφή προειδοποίηση ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη».

Απάντηση