Η κατάργηση του ΟΕΚ κοστίζει ακριβά στους δανειολήπτες
Σαν να μην έφτανε η κατάργηση των παροχών, η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ελέω Μνημονίου βάζει σε μεγάλες περιπέτειες τους λήπτες στεγαστικών δανείων που επιδοτούσε ο καταργηθείς Οργανισμός.
Με την υπ. αριθμ. 2575/84/13-2-2012 υπουργική απόφαση του υφυπουργού Εργασίας ο δανειολήπτης θα μπορεί μεν να ζητήσει η διάρκεια του δανείου να αυξηθεί στα 20 χρόνια ή και περισσότερο αλλά αυτό θα έχει ως συνέπεια -εκτός από μια μικρή μείωση της μηνιαίας δόσης- να μειωθεί η επιδότηση επιτοκίου, αφού θα εξακολουθήσει να χορηγείται για 9 χρόνια. Όσοι λοιπόν αναγκαστούν να μπουν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης – προφανώς υπό το βάρος της απαγορευτικά υψηλής δόσης – θα πληρώσουν επιπλέον χρήματα καθώς θα πληρώσουν περισσότερους τόκους ενώ το ποσό που θα εισπράξουν ως επιδότηση θα μειωθεί. Επιπλέον, η διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση του δανείου θα έχει καθαρά ατομικό χαρακτήρα (αφού δεν προβλέπεται κάτι διαφορετικό ως γενική ρύθμιση για την επιμήκυνση) , γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα αποβεί σε βάρος του δανειολήπτη.
Μέχρι τώρα ο ΟΕΚ χορηγούσε μέσω των τραπεζών στεγαστικά δάνεια με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 15 χρόνια. Σε αυτά, ο ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο για μέγιστη διάρκεια 9 ετών με συντελεστές από 50% έως και 100%.
Το θέμα έφερε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης που τόνισε ότι «η απαράδεκτη αυτή μεθόδευση, που θα αυξήσει – σε βάθος χρόνου – το βάρος των δανειοληπτών πρέπει να ακυρωθεί, διότι λειτουργεί αποκλειστικά προς όφελος των τραπεζών, οι οποίες έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί σκανδαλωδώς με πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ» και ζήτησε «οι δανειολήπτες των επιδοτούμενων δανείων του ΟΕΚ να ανακουφιστούν άμεσα με «κούρεμα» ποσοστού του δανείου τους αντίστοιχο, τουλάχιστον, με τη μείωση των αποδοχών τους και ουσιαστική επιδότηση και επιμήκυνση του υπολοίπου του δανείου με πολύ χαμηλό επιτόκιο».