Ο Ομπάμα φορολογείται πιο ευνοϊκά από τη γραμματέα του

Eδώ και χρόνια ο Ομπάμα ανέφερε ότι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουίλιαμ Μπάφετ  φορολογείται με χαμηλότερο συντελεστή από ό,τι ο γραμματέας του –και αυτό ήταν δείγμα του άδικου συστήματος φορολόγησης σε βάρος των φτωχότερων. Φέτος όμως, όπως γράφουν οι «New York Times», μάθαμε ότι άλλος ένας διάσημος καλοπληρωμένος Αμερικανός φορολογήθηκε με χαμηλότερο συντελεστή απ’ ό,τι η προσωπική γραμματέας του: ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα.

Για το 2011, ο Μπάρακ και η Μισέλ Ομπάμα δήλωσαν εισόδημα 789.674 δολάρια για τα οποία φορολογήθηκαν με συντελεστή 20%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Ωστόσο, η γραμματέας του προέδρου, η Ανίτα Ντέκερ Μπρέκενμπριτζ, με δηλωθέν εισόδημα 95.000 δολ. φορολογήθηκε, για το ίδιο έτος, με υψηλότερο συντελεστή. Έτσι, επανέρχεται στο προσκήνιο ο περιβόητος “Κανόνας του Μπάφετ”, δηλ. η πρόταση του μεγιστάνα για μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων.

Ας σημειωθεί ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ, που διεκδικεί το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου για τους Ρεπουμπλικανούς, αναγκάστηκε τον Ιανουάριο να παραδεχτεί, ύστερα από πιέσεις, ότι το εισόδημα του ίδιου και της συζύγου του ήταν, για το 2011 –κρατηθείτε!- 20,9 εκατ. δολάρια και σ’ αυτό αναλογεί φόρος 3,2 εκατ. δολάρια, ήτοι 15,4%. Άρα, τα 17 εκατ. ευρώ, που φέρεται να εισέπραξε σαν μίζες ο Άκης, δεν είναι παρά ένα ετήσιο εισόδημα ενός Αμερικανού πολιτικού, ψίχουλα δηλαδή.

 

Απάντηση