Υπάρχει TV χωρίς …νταβατζήδες;
Κρίσιμης σημασίας υπαρξιακό «τεστ» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η τύχη του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, η δημόσια διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώθηκε την Πέμπτη. Επικοινωνιακός στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να αποδείξει ότι αν στα θέματα οικονομικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, οι κινήσεις πλέον είναι φορσέ λόγω του χρηματοπιστωτικού εκβιασμού, η «αριστερή διακυβέρνηση» μπορεί να κάνει τη διαφορά στα εσωτερικά ζητήματα, ειδικά στα θέματα διαφθοράς με το χτύπημα των διαπλεκομένων.
Κατά την κυβέρνηση, με το εν λόγω νομοσχέδιο «επέρχεται μετά από 25 χρόνια η νομιμότητα στους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι από το 1990 που ξεκίνησε η λειτουργία τους μέχρι και σήμερα λειτούργησαν υπό το καθεστώς των λεγόμενων προσωρινών αδειών». Στόχος του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του Αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρίστου Σπίρτζη, που υπογράφουν το νομοσχέδιο είναι να ρυθμιστούν όλα τα θέματα που αφορούν την ψηφιακή τηλεόραση, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Στο πλαίσιο που επιθυμεί να επιβάλει η κυβέρνηση, θα καθιερωθούν αυστηρότερα κριτήρια ως προς τους όρους αδειοδότησης και λειτουργίας των ψηφιακών καναλιών, η οποία προβλέπεται να γίνει μέσω δημοπρασίας που θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ. Το σημαντικότερο κομμάτι του νομοσχεδίου αφορά στις προϋποθέσεις της αδειοδότησης. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο με αντίστοιχα ίδια κεφάλαια, ονομαστικοποίηση μετοχών, ασυμβίβαστα για τους ιδιοκτήτες όπως η συμμετοχή τους σε έρευνες μετρήσεων ραδιοτηλεοπτικής αγοράς και διαφημιστικές επιχειρήσεις, αλλά και απόδειξη ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Παράλληλα, αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα ιδρυθεί θυγατρική της ΕΡΤ ΑΕ η οποία θα είναι πάροχος δικτύου και κατά την κυβέρνηση θα βάλει τέλος στο μονοπώλιο της DIGEA.
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης οι καναλάρχες (εκπρόσωποι της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) ζητώντας από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το περιεχόμενο και τη νομιμότητα του νομοσχεδίου που ετοιμάζει. Προκλητικότατοι οι καναλάρχες αρνούνται ότι τα κανάλια έχουν χρέη και υποστηρίζουν ότι αυτά έχουν συμψηφιστεί με τον…χρόνο που παραχωρείται στα κόμματα. Οι ιδιοκτήτες των καναλιών δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια καθώς υποστηρίζουν ότι το κείμενο σχεδίου νόμου που έχει δοθεί στη δημοσιότητα εμπεριέχει αντισυνταγματικές διατάξεις και παράλληλα αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου είναι και μια πολιτική μάχη, εκτός από ένα πεδίο εξορθολογισμού της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Θέτοντας όμως η κυβέρνηση ψηλά τον πήχη και στοχεύοντας στον περιορισμό των καναλιών εθνικής εμβέλειας με τον αυστηρό έλεγχο της λειτουργίας τους, κινδυνεύει να υποστεί έναν …Μπαϊρακτάρη Νο2, μια επανάληψη δηλαδή της επικής αποτυχίας που στιγμάτισε την κυβέρνηση Καραμανλή να χτυπήσει τους «πέντε νταβατζήδες», όπως είχε δηλώσει με στόμφο στο γνωστό ψητοπωλείο το 2004, ο τότε πρωθυπουργός.
Μένει να δούμε αν ο πόλεμος της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς θα είναι και αυτός μια παράπλευρη απώλεια του νέου μνημονίου και της συνεννόησης με την επιχειρηματική τάξη της χώρας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ
(Μια εκλοχή του κειμένου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν)
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks! https://www.binance.info/pt-PT/join?ref=V3MG69RO
I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.