Τον διώκει η ΔΕΗ επειδή ζήτησε μέτρα ασφαλείας

Πειθαρχική δίωξη διότι …»συνεμορφώθη προς τα υποδείξεις» της ασφάλειας υφίσταται ο εργάτης στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου στην Πτολεμαΐδα, Κωνσταντίνος Ασαλουμίδης. Όλως …τυχαίως, ο εργάτης είναι και Γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη».

Η Διεύθυνση του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου προχώρησε στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης επειδή ο εργαζόμενος αρνήθηκε να λειτουργήσει εκσκαφέα, χωρίς το απαιτούμενο από τους κανονισμούς ασφαλείας προσωπικό. Η λειτουργία του συγκεκριμένου εκσκαφέα απαιτεί κανονικά πέντε εργαζόμενους (δύο χειριστές, κουμανταδόρο και δύο ΗΜΕΤΕΟ) αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στα όρια ασφαλείας με τέσσερις, δηλαδή με έναν ΗΜΕΤΕΟ λιγότερο. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση η διεύθυνση του ορυχείου απαιτούσε από τους εργαζόμενους να δουλέψουν με τρία άτομα!

Η ιεραρχία του Νότιου Πεδίου προσπαθεί να επανδρώσει τα μηχανήματα με λιγότερο προσωπικό κάτω ακόμα και από τον ελάχιστο αριθμό ασφάλειας που προβλέπει ο Ειδικός Κανονισμός Προσωπικού και δίνοντας το δικαίωμα στον κάθε τομεάρχη να αποφασίζει τον αριθμό εργαζομένων που θα επανδρώνουν τα μηχανήματα.

Στηρίζονται σε μια Υπουργική Απόφαση του 1998 η οποία παραποιεί στην ουσία την γνωμάτευση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός. Η Επιθεώρηση Μεταλλείων γνωμάτευσε αρνητικά στο αίτημα της ΔΕΗ για αλλαγή του Κανονισμού Ασφαλείας, έτσι που να επιτρέπει τη λειτουργία των εκσκαφέων κάτω από τα όρια ασφαλείας.

Πρόκειται για ένα χώρο εργασίας που έχει θρηνήσει πολλά θύματα…

Όπως τονίζει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο «Εργατική Αλληλεγγύη», «το Συνδικάτο μας δεν πρόκειται να υποκύψει σε κανενός είδος εκβιασμό σε ότι αφορά τα μέτρα ασφάλειας γιατί δεν θέλουμε εκ των υστέρων να παίξουμε τον άχαρο ρόλο του κλαψουρίσματος, της έκδοσης ανακοινώσεων και της αποστολής στεφανιών μετά από κάθε θανατηφόρο «ατύχημα». Να τηρήσουμε με όποιο τίμημα του κανονισμούς ασφαλείας για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα».

Δείτε το ρεπορτάζ του Κοζάνη TV με δηλώσεις του προέδρου του συνδικάτου, Στέφανου Πράσσου:

Απάντηση