Μαύρη συμφωνία: Επιτυχία είναι αν έτσι νομίζετε…

Μοσκοβισί: Η λογική επικράτησε της ιδεολογίας

Τι κοινό έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον μυθιστορηματικό βασιλιά του Βορρά Ρομπ Σταρκ από το Game of Thrones; Και οι δύο κατάφεραν να κερδίσουν όλες τις μάχες που έδωσαν αλλά να χάσουν τον πόλεμο.

Σεβαστή η ανακούφιση που νιώθει αρκετός κόσμος καθώς φαίνεται ότι -προσωρινά- αποφεύγουμε μια ρήξη με απρόβλεπτες συνέπειες, αλλά η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία.  Ποτέ ξανά η κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» δεν θα έχει τόσο καθολική αποδοχή και τόσο ξεκάθαρη  εντολή για σύγκρουση «με τα θηρία».

Η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε σχεδόν σε όλους τους όρους που είχε βάλει η Γερμανία.

Υπάρχει παράταση του μνημονιίου για τέσσερις μήνες μόνο που δεν αποκαλείται πρόγραμμα αλλά με την επίσημη ονομασία του με την οποία ψηφίστηκε στην ελληνική βουλή:
«Κύριας Συμφωνίας για Οικονομική Βοήθεια (Master Financial Assistance Facility Agreement (MFFA)) που συνοδεύεται από μία σειρά υποχρεώσεων». Όπως και να το ωραιοποιήσεις η ελληνική κυβέρνηση εκλέχτηκε με σημαία της το τέλος των μνημονίων και της λιτότητας και αυτό που πέτυχε είναι παράτασή τους με κάποια ελαστικότητα.

Η επιλογή των Βρυξελλών για τετράμηνη αντί για εξάμηνη παράταση έχει άμεση σχέση με τη λήξη ομολόγων αξίας 6,7 δισ. ευρώ Ιούλιο και Αύγουστο, ώστε να χρησιμοποιηθεί αυτό ως μοχλός πίεσης. Μια τακτική που είδαμε να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές επί συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση τις δεσμεύσεις της τρέχουσας συμφωνίας. Κύρια διαφορά είναι ότι η αξιολόγηση θα γίνει από τους «θεσμούς» (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ)  που συνιστούσαν την Τρόικα αλλά όχι από το κλιμάκιο που έκανε τις επιθεωρήσεις μέχρι σήμερα. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτό σημαίνει ότι η αξιολόγηση και η συζήτηση θα γίνουν σε πιο πολιτική βάση και όχι οικονομική/τεχνοκρατική. Ακόμα η αξιολόγηση θα γίνει με βάση τη νέα «ευελιξία» που απέσπασε ως κατάκτηση η ελληνικη κυβέρνηση για προσαρμογές στο υπάρχον πρόγραμμα.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει μέχρι τη Δευτέρα (23/2/2015) να παρουσιάσει ένα πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων βασισμένο στην τρέχουσα συμφωνία και οι θεσμοί θα αποφασίσουν αν αυτά τα μέτρα μπορούν να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης! Πέρα από την «καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής», η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει σημαντικές περικοπές δαπανών, μέτρα με «μηδενικό κόστος» και ισοδύναμα έσοδα.

Υπομονή μέχρι τη Δευτέρα να δούμε σε τι βαθμό είναι ζωντανές οι προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τι έχει σωθεί από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Όχι κεφάλαια για την ανθρωπιστική κρίση

Πάντως τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» της ελληνικής κοινωνίας όπως υποσχόταν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Τα κεφάλαια αυτά θα κρατηθούν στον EFSF (δηλαδή εκτός ελληνικής δικαιοδοσίας, θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τις τράπεζες και θα εκταμιεύονται μόνο με άδεια της ΕΚΤ

Ο οικονομολόγος Σταύρος Μαυρουδέας τονίζει σε άρθρο του ότι αυτό συνιστά όχι μόνο για εξευτελισμό του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυριολεκτικά αποικιοκρατικό όρο.

H κυβέρνηση δεσμεύεται να τηρήσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις προς τους δανειστές και να απόσχει από την ανατροπή μέτρων και την μονομερή αλλαγή πολιτικών και δομικών μεταρρυθμίσεων που θα επιδρούν αρνητικά στους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοπιστωτική σταθερότητα «όπως τα εκτιμούν οι θεσμοί (της ΕΕ)»

(“The Greek authorities commit to refrain from any rollback of measures and unilateral changes to the policies and structural reforms that would negatively impact fiscal targets, economic recovery or financial stability, as assessed by the institutions.”)

Όπως σχολιάζει και ο (φιλελελεύθερος) καθηγητής Αριστείδης Χατζής, δεν μιλάμε πλέον για μια απλή κωλοτούμπα αλλά για ακροβατικό ολυμπιακών διαστάσεων. Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στο ψυγείο (αν όχι στα σκουπίδια). Αντίθετα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κάνει μεταρρυθμίσεις, ακόμα και ιδιωτικοποιήσεις – και μάλιστα στα γρήγορα.

Το κλειδί, σύμφωνα με την κύρια οικονομική αναλύτρια του BBC, είναι το αν η υπόσχεση για ευελιξία ή «συνδιαμόρφωση του προγράμματος», όπως την αποκαλεί η ελληνική κυβέρνηση, της δίνει επαρκή έλεγχο ώστε να ικανοποιήσει τον ελληνικό λαό.

Αυτό που η κυβέρνηση κυρίως κατάφερε με αυτή τη διαπραγμάτευση είναι να σώσει ορισμένα προσχήματα, αλλά και να διασώσει προσωρινά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που της δίνει το πολιτικό κεφάλαιο που απαιτείται ώστε να πείσει -τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα- τον ελληνικό λαό για το πως είναι επιτυχία το «πάγωμα» των περισσότερων προεκλογικών της υποσχέσεων.

Ο σύγχρονος Θησέας δεν σκότωσε τον «Παγκόσμιο Μινώταυρο» αλλά έδωσε στην Αθήνα τη δυνατότητα να υποβάλλει το «φόρο αίματος» με μια μεγαλύτερη ευελιξία.

Ας περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα να δουμε με πόσες αποχρώσεις του γκρι στα πανιά του θα επιστρέψει ο Βαρουφάκης από τις Βρυξέλλες.