Εκτέλεση στην Β. Κορέα: Κάνε ανιψιό να δεις καλό!

Δεν είμαστε φυσιογνωμιστές, όμως το γαλήνιο, σαν χαραγμένο με διαβήτη ολοστρόγγυλο πρόσωπο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, του 30χρου Κιμ Γιουγκ-Ουν προκαλεί ανατριχίλα, καθώς οι πράξεις του δείχνουν πόσο παραπλανητική είναι η εικόνα του μπουλούκου, του μπουμπούκου, του μπουνταλά.  Είναι ορισμένες φορές δύσκολο να διακρίνει κανείς που τελειώνει η δυτική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση και που ξεκινάει η πραγματική κατάμαυρη όψη ενός απολυταρχικού καθεστώτος που -όπως και η Κίνα- αποτελεί χαρακτηριστικό ζωντανό δείγμα εκφυλισμού και δυσφήμησης του σοσιαλισμού.  Η είδηση από το πρακτορείο της Νότιας Κορέας για εκτελέσεις όσων δεν κλαίγανε (!) στην κηδεία του Κιμ -Γιονγκ Ιλ θεωρείται κατασκευασμένη, ενώ τα δημοσιεύματα για ομαδικές εκτελέσεις σε στάδια στηρίζονται μόνο σε ανώνυμες καταγγελίες, ενώ αστικός μύθος παραμένει μέχρι να επιβεβαιωθεί και η αναφορά ότι ανάμεσα στα θύματα βρισκόταν και η ερωμένη του Κιμ Γιουνγ-Ουν .

Σήμερα ανακοινώθηκε επισήμως ωστόσο  η εκτέλεση του 67χρονου θείου του, του Τσανγκ Σονγκ-Ταέκ, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας στη φαστ-τρακ δίκη που έγινε την Τετάρτη. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα  ο Σονγκ-Ταέκ έχοντας σημαντική επιρροή σε τμήμα του στρατού επιχείρησε μετά την «αλλαγή φρουράς»  να βάλει «χαλινάρι» στις υπερεξουσίες του νέου ηγέτη, επιβάλλοντας μια άτυπη διαρχία και πλαισιώνοντας τον Γιουνγκ-Ουν με μια επιτροπή τους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης.

_71692952_020326084-1

Αίσθηση προκαλεί αφενός η ταχύτητα της εκτέλεσης και αφετέρου η δημοσιότητα που το ίδιο το καθεστώς έδωσε στο γεγονός. Η φωτογραφία που ο προδότης οδηγείται στο δικαστήριο, σκυφτός, με τα χέρια δεμένα, και με το χέρι του φρουρού στο σβέρκο, είναι εξαιρετικά εύγλωττη, όπως εύγλωττη είναι και η παλαιότερη φωτογραφία του σημερινού ηγέτη της Βόρειας Κορέας πλάι στον πατέρα του στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης. Και, όπως έχει συμβεί ξανά, η ιστορία ξαναγράφεται και ξανα-εικονογραφείται καθώς ήδη ο προδότης εξαφανίζεται, με τη βοήθεια του φωτομοντάζ, από τις φωτογραφίες όπου απεικονίζεται πλάι στον ανιψιό του.  Ο Γιουνγκ-Ουν προφανώς έχει εδραιώσει σε ένα βαθμό την εξουσία του  αλλά παράλληλα η δημοσιοποίηση της εκτέλεσης αποτελεί και σημάδι αδυναμίας. Αυτό γιατί το καθεστώς επιλέγει να στείλει ένα μήνυμα παραδειγματισμού στους αντιφρονούντες με κόστος ανυπολόγιστη ζημιά για την εικόνα της χώρας.   Ο Γιουνγκ-Ουν έχει πολύ ακόμα δρόμο μπροστά του, πριν -και αν- καταφέρει να γίνει απόλυτ0ς κυρίαρχος του παιχνιδιού όπως ο πατέρας και ο παππούς του.

exafanisi

 

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΚΚΕ διατηρεί τυπικά καλές σχέσεις με το αδελφό Κόμμα Εργατών Κορέας, που πριν λίγες μέρες, στις 6 Δεκεμβρίου, έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Περισσό για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του: «Εκτιμάμε βαθιά και στηρίζουμε ολόψυχα του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα του για την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων και για την κοινωνική πρόοδο. Με την ευκαιρία, η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος Εργατών Κορέας πιστεύει ότι οι φιλικές σχέσεις και η συνεργασία ανάμεσα στα κόμματά μας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και εύχεται στο ΚΚΕ κάθε επιτυχία στις δραστηριότητές του». Ωστόσο έχει ασκήσει κριτική στο καθεστώς. Όπως τονίζει σε παλιότερο κείμενο ο Ριζοσπάστης,  η «οικογενειοκρατία» , η διαδοχή δηλαδή σε κομματικές και κρατικές θέσεις με κριτήριο την συγγένεια, δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη του ΚΚΕ για την συμμετοχή των εργαζόμενων μαζών στην εργατική εξουσία, τον εργατικό έλεγχο και το ρόλο του Κόμματος στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Με το να πούμε «αυτά έχει ο ολοκληρωτισμός», δεν ερμηνεύουμε τα όσα δραματικά συμβαίνουν στη Βόρεια Κορέα. Το σίγουρο είναι ότι αυτά «δεν τα έχει» και δεν πρέπει να τα έχει ο σοσιαλισμός. Οι αριστεροί και οι κομμουνιστές είναι οι πρώτοι που οφείλουν  να ερμηνεύσουν το τι συμβαίνει, πέρα από την εύκολη και αυτονόητη αποδοκιμασία αυτών των πρακτικών.

Απάντηση