Νώντας Σκυφτούλης: Γιατί καλέσαμε τη Ναόμι Κλάιν
Μεγάλη επιτυχία αναμφισβήτητα αποτελεί για το φεστιβάλ bfest η συμμετοχή σε αυτό της διάσημης ακτιβίστριας και συγγραφέως Ναόμι Κλάιν. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι και στο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες από άλλες συλλογικότητες και projects για να έρθει η αμερικανίδα στην Ελλάδα αλλά δεν καρποφόρησαν.
Ο Νώντας Σκυφτούλης της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης εξηγεί στο protagon τους λόγους που την κάλεσαν:
Επειδή τα εγχειρήματα των από τα κάτω κάνουν τον άλλο κόσμο, όχι εφικτό ούτε πάνω από τα κέρδη, αλλά υπαρκτό και πέρα από τα κέρδη. Επειδή δημιουργούν πληθώρα αμεσοδημοκρατικών δομών κοινωνικής ισότητας και αλληλεγγύης χωρίς ανάθεση. Επειδή παύουν να είναι αυτοαναφορικές και ευκαιριακές συλλογικότητες. Γι αυτό, αντί να ψάχνουμε να καταλάβουμε την κρατική εξουσία, ή να συμμετάσχουμε στους κρατικούς θεσμούς στο επίπεδο των κοινοβουλευτικών πολιτικών, πολλοί σύγχρονοι δρώντες και κινήματα προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτόνομους χώρους, κοινωνικές πρακτικές και σχέσεις, είτε μέσω της μόνιμης ή προσωρινής κατάληψης φυσικών χώρων -καταλήψεις, κοινωνικά κέντρα και κοοπερατίβες, καταλήψεις εργατικών χώρων, μαζικές διαδηλώσεις και συγκλίσεις- ή μέσω του πειραματισμού με πρακτικές όπως αποκεντρωμένων διαδικασιών λήψης αποφάσεων, άμεσης δράσης ή ακόμα και εναλλακτικών μορφών οικονομικής ανταλλαγής, που δεν γραμμοποιούνται, καθορίζονται ή “συλλαμβάνονται” από τους κρατικούς και καπιταλιστικούς τρόπους οργάνωσης.
Στην Ελλάδα, μετά την εγκατάλειψη της κοινωνίας από το κράτος και το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης με τη συνακόλουθη κατάσταση εξαίρεσης, αναδύθηκε ευρείας κλίμακα αυτοοργάνωσης των ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα. Πέραν των εκατοντάδων εγχειρημάτων αντιεξουσιαστικής κοινωνικής οικονομίας που ήδη λειτουργούν, μετατρέπουν τις έννοιες της αυτονομίας και του αυτοκαθορισμού σε όλα τα επίπεδα, προτάσεις πραγματικής εξόδου από την ασφυκτική πίεση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Χαρακτηριστικό υπόδειγμα αυτοδιαχείρισης αποτελεί το παράδειγμα των εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ όπου ανέλαβαν μετά από μακροχρόνια κατάληψη τη διαχείριση του εργοστασίου και τη λειτουργία του σε αμεσοδημοκρατική βάση.
Ο άλλος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης που για την ελληνική κοινωνία ήταν η κατάρρευση και η διάλυση της ζωής, είναι η επαναθεμελίωση του καπιταλισμού στην απόλυτα φιλελεύθερη εκδοχή του. Αυτό συμβαίνει όταν μετά από καταστροφές, οικονομικές ή περιβαλλοντολογικές, επιβάλλεται το δόγμα του σοκ που σημαίνει τη γενίκευση των ιδιωτικοποιήσεων και τη μετάβαση της κοινωνίας σε κατάσταση πολέμου όλων εναντίων όλων. Αυτός είναι ο λόγος που καλέσαμε τη Ναόμι Κλάιν στο b-fest να μιλήσει με τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ και να αναδείξουμε με αυτό τον τρόπο ότι υπάρχουν λύσεις εξόδου, παρά και ενάντια στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.
Στις 24-25-26 Μαΐου σας περιμένουμε στο bfest για ανοικτή διαβούλευση. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.