Βομβα Βαρουφάκη στους Financial Times: «Εγκαταλείπουμε το αίτημα για διαγραφή του χρέους»

Κίνηση ΜΑΤ με «ομόλογα απεριόριστης διάρκειας» ή κωλοτούμπα; 

Πολύ σημαντική εξέλιξη και υποχώρηση από τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη στους Financial Times ότι εγκαταλείπεται το αίτημα για διαγραφή του χρέους.

H πρόταση του χαρισματικού Έλληνα οικονομολόγου είναι να μπει τέρμα στη διαμάχη με τους πιστωτές με την ανταλλαγή του χρέους της χώρας με νέα ομόλογα με αναπτυξιακή ρήτρα!

Όπως γράφει το άρθρο του Tony Barber των FT, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα επιμείνει πλέον στο αίτημα για την ονομαστική διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του εξωτερικού χρέους της χώρας ύψους 315 δις ευρώ ( the government would no longer call for a headline write-off of Greece’s €315bn foreign debt)

Αντί γι’ αυτό θα ζητήσει «μια σειρά ανταλλαγών χρέους» (ένα menu of debt swaps) για την ελάφρυνση του βάρους  με δύο ειδών ομόλογα: Ένα είδος με ρήτρα ανάπτυξης και ένα είδος χωρίς ημερομηνία λήξης.

Ο πρώτος τύπος, τα ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης. Ο δεύτερος τύπος, τα λεγόμενα «perpetual bonds» θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε στους FT ότι η πρότασή του για την ανταλλαγή χρέους θα είναι μία μορφή «έξυπνης μηχανικής χρέους» (smart debt engineering) η οποία επιτρέπει την αποφυγή χρήσης όρων όπως «κούρεμα», πολιτικά απαράδεκτους στη Γερμανία και άλλους πιστωτές.

«Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι είναι πως συνδυάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Θα πω «βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε την χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μια παραμορφωμένη (deformed) παρά μια μεταρρυθμισμένη (reformed) Ελλάδα»» συμπλήρωσε ο Γ. Βαρουφάκης.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης δεσμεύεται ότι η Ελλάδα θα έχει μονίμως πρωτογενές πλεόνασμα (1-1,5%) ακόμα κι αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορέσει να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους ψηφοφόρους! «even if this meant Syriza, would not fulfil all the public spending promises on which it was elected»

Τι είχες Γιάνη μου, τα είχα πάντα; Μένει να δούμε αν η «έξυπνη μηχανική χρέους» είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους με άλλα λόγια με γλώσσα που να μην τρομάξει τους πιστωτές ή μια σημαντική υποχώρηση.


 

Αν ισχύει η δεύτερη περίπτωση, τότε υπάρχει κραυγαλέα μετατόπιση θέσεων καθώς, ακόμα και παραμονές των εκλογών, ο υπουργός επέμενε ότι το χρέος ΔΕΝ είναι βιώσιμο. Εξάλλου, ο χαρακτηρισμός του χρέους ως μη βιώσιμου και η θέση για προσπάθεια διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του δεν είναι μόνον του Αλ. Τσίπρα, αλλά αποτελεί απόφαση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και προεκλογική δέσμευση του κόμματος

Update: Διευκρινιστική δήλωση Βαρουφάκη που μιλάει για εσφαλμένη ερμηνεία των δηλώσεων του. Δεν αρνείται ότι μίλησε για εγκατάλειψη της θέσης για διαγραφής του χρέους αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι η πρόταση του για ομόλογα αορίστου χρόνου απλώς αποτελεί ευφημισμό  και «χρηματοπιστωτική μηχανική» με ίδιο αποτέλεσμα με τη διαγραφή του χρέους:

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε.
Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.
Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας» 

 

Απάντηση