Καμία διαγραφή, καμία μείωση, κανένα κούρεμα, καμία ελάφρυνση του χρέους στο νέο μνημόνιο

Η πρώτη δόση «έρχεται» (όχι φυσικά για μας) αλλά το δικαίωμα μας για μια αξιοπρεπή ζωή και εργασία φεύγει, απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να γίνει ονομαστικό κούρεμα στο δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με την ανάλυση του Eurogroup η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός εκτεταμένου πρόγραμματος μεταρρυθμίσεων και πρόσθετων μέτρων που σχετίζονται με το χρέος χωρίς ονομαστικό κούρεμα.

Επαναλαμβάνεται η δήλωση της συνόδου κορυφής ότι το Eurogroup ενδέχεται -αν είναι απαραίτητο- να εξετάσει την επέκταση της περιόδου χάριτος και αποληρωμής ώστε η Ελλάδα να είναι σε θέση να συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις.

Αυτό θα εξεταστεί μετά την θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου μνημονίου.

Δηλαδή παρά το νέο δάνειο όταν η Ελλάδα δεν θα μπορεί να είναι συνεπής στο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής (κάτι που θεωρείται βέβαιο από όλους τους οικονομολόγους) θα υπάρχει συζήτηση για επιμήκυνση ώστε τεχνικά να αποφευχθεί η χρεοκοπία.  Η παράταση της αποπληρωμής θα εξετάζεται ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Αυτό δεν είναι απομείωση αλλά παράταση της χρεοκοπίας στο διηνεκές, με εκβιασμό της Ελλάδας κάθε φορά.

Αυτό δεν θεωρείται με κανένα κριτήριο ελάφρυνση του χρέους, ούτε από το ΔΝΤ, ούτε από κανέναν σοβαρό οικονομολόγο. Το πρόγραμμα με βάση καθαρά οικονομικά κριτήρια δεν βγαίνει…αυτό το παραδέχονται ινστιτούτα όπως το ΔΝΤ που τα κριτήρια του δεν είναι μόνο πολιτικά αλλά σε ένα βαθμό οικονομικοτεχνικά. Η αποχή του ΔΝΤ είναι λάθος να χρεώνεται αποκλειστικά στις διαφωνίας ΗΠΑ και Ευρώπης. Ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι τα κριτήρια της ΕΕ για τη συμφωνία είναι κυρίως πολιτικά (να εξευτελίσουν, υποτάξουν, εξημερώσουν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση).
 

Η κυβέρνηση ενδέχεται να το βαπτίσει απομείωση για πολιτικούς λόγους ώστε να δικαιολογήσει την υπερψήφιση του τρίτου μνημονίου.Καμία σχέση φυσικά δεν έχει το αποτέλεσμα με τη δέσμευση για …διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους, για ρήτρα ανάπτυξης ή έστω για την αμφιλεγόμενη ιδέα του Βαρουφάκη χρησιμοποίησης ομόλογων στο διηνεκές (perpetual bonds) για το δανεισμό της χώρας.

Το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, απλά το eurogroup ενδέχεται να παίρνει μέτρα ώστε η χρεοκοπία να παρατείνεται επ’αόριστο διάστημα.

Απάντηση