Βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης θα είναι πλέον ο Ευρωστρατός

Παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ με αφορμή την απονομή νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ

Στις 12.00, στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα

Αναδημοσίευση από τον 902

 

Ημέρα πανευρωπαϊκής αντιιμπεριαλιστικής δράσης έχει κηρυχθε η 10η Δεκέμβρη, ημέρα που θα απονεμηθεί το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση της Σουηδικής Επιτροπής έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, καθώς – όπως τονίζει το Ευρωπαϊκό Τμήμα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης – η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, πρωτοστάτησε σε μια κούρσα στρατιωτικοποιήσεων, που εντάθηκε μετά το 1999 και αφού είχε ήδη διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο βίαιο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και στη βάρβαρη στρατιωτική επέμβαση που ακολούθησε, με κορύφωση τη διαδικασία απόσχισης της σερβικής επαρχίας του Κοσσόβου, αψηφώντας το Διεθνές Δίκαιο.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον το 1999, η ΕΕ ανέλαβε το ρόλο του ευρωπαϊκού πυλώνα του στρατιωτικού – πολιτικού αυτού μπλοκ. Ένα ρόλο που έκτοτε επέβαλε την ύπαρξή του και ενισχύθηκε, από το 2002 κι έπειτα, με την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Να υπενθυμίσουμε ότι 21 χώρες – μέλη της ΕΕ είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, πρωτοστάτησε και στήριξε όλες τις στρατιωτικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ και/ή των μελών του ενάντια στην εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία διαφόρων κρατών, όπως της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης και τώρα της Συρίας, καθώς επίσης και τις βίαιες κυρώσεις που έπληξαν σκληρά τους λαούς αρκετών χωρών.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε θέσεις και πράξεις που αντιβαίνουν στις αρχές που ορίζονται από το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών και τη μη επέμβαση στις εσωτερικές τους υποθέσεις και που, αντίθετα, προωθούν μια αυξανόμενη και ανελέητη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, αποδεχόμενη την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως, για παράδειγμα, με τις λεγόμενες «πτήσεις της CIA» – των εγκληματικών απαγωγών και βασανιστηρίων.

 

 Κινητοποίηση στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα

 

Αγωνιστική παράσταση διαμαρτυρίας και καταγγελίας της κλιμακούμενης επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνδιοργανώνουν, τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη 2012, στις 12 το μεσημέρι, έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα (Β. Σοφίας 2), η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) και η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΠΑΣΕΒΕ), με αφορμή την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ.

 

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης τονίζουν πως αυτή η «τιμητική» διάκριση για την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί στην ουσία επιβράβευση της διακρατικής ένωσης των μονοπωλίων για τη συμβολή της στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, για το ρόλο της στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αλλά και για τη συμβολή της στην εξάπλωση της εξαθλίωσης, της φτώχειας και της ανεργίας και της αμορφωσιάς στους λαούς της Ευρώπης.

Απάντηση