Στις 14 Ιανουαρίου κυκλοφορεί το ανανεωμένο «Πριν»

Στις 14 Ιανουαρίου θα κυκλοφορήσει το ανασχεδιασμένο φύλλο της «εφημερίδας της ανεξάρτητης Αριστεράς» Πριν.  Το Πριν κυκλοφόρησε αρχικά με τη μορφή του πολιτικού περιοδικού το 1989 με διευθυντή το Γιώργο Δελαστίκ.  Με τον όρο «ανεξάρτητη Αριστερά» την εποχή του «βρώμικου ‘89» το περιοδικό που έγινε εφημερίδα ήθελε να δείξει την ανάγκη μιας Αριστεράς ανεξάρτητης από το κράτος, τους μηχανισμούς του, τις ξένες δυνάμεις και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το περιοδικό και στη συνέχεια η εφημερίδα είχε την τύχη να συνεργαστεί με ορισμένους από τους καλύτερους δημοσιογράφους και αρθρογράφους της εποχής εκείνης χωρίς τους οποίους δεν θα είχε αυτή τη διάρκεια και ποιότητα.  Όχι λίγοι από αυτούς τους δημοσιογράφους στην πορεία αυτών των ετών ακολούθησαν διαφορετική διαδρομή στην καριέρα τους και δεν βρίσκονται στο χώρο της Αριστεράς.

Το Πριν ήταν πάντα στενά συνδεδεμένο με το εγχείρημα του Νέου Αριστερού Ρεύματος, στρατευμένο στην υπόθεση μιας άλλης αριστεράς αλλά με δημοσιογραφικό χαρακτήρα και διατηρούσε ένα βαθμό αυτονομίας καθώς στόχος ήταν να έχει μια πλατύτερη απεύθυνση και να μη λειτουργεί ως κομματικό όργανο.  Παρά τις αδυναμίες, το άνισο περιεχόμενο,  τις ευκολίες στις οποίες συχνά κατέφευγε και τα σκαμπανεβάσματα, κατάφερε για χρόνια να έχει μια αρχικά υψηλή (για τα δεδομένα του χώρου πάντα) και στη συνέχεια αξιοπρεπή κυκλοφορία.  Φυσικά δεν απέφυγε τα λάθη και συχνά έγινε στόχος κριτικής, άλλες φορές άδικα και άλλες φορές όχι.  Στα θετικά του ήταν ότι ποτέ δεν φοβόταν την κριτική (καλοπροαίρετη και μη) και ήταν πάντα ανοιχτό στην αντίθετη άποψη, δείχνοντας ότι έχει διδαχτεί ένα-δύο πράγματα από τις αθεράπευτες ατέλειες και ήττες του αριστερού κινήματος.  Με μια έννοια ποτέ δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες που είχε και δεν έγινε η «εφημερίδα που θέλαμε».   Ο νέος σχεδιασμός της εφημερίδας αποτελεί προϊόν σχεδιασμού, συλλογικών συζητήσεων και εργασίας ετών.  Υπάρχει ακόμα χώρος στη σημερινή εποχή του facebook και των σόσιαλ για μια αριστερή εφημερίδα των «πέρας των τειχών» Αριστερών που τυπώνεται πάνω σε νεκρά δέντρα;  Τίποτα δεν κρατάει για πάντα.  Η σημερινή εποχή έχει αρκετά κοινά με το 1990.  Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής, μετά από μια ήττα της κοινωνικής Αριστεράς και το εργατικό κίνημα να βρίσκεται σε πρωτοφανή ύφεση.  Το μέτωπο για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής του 2011 εκφυλίστηκε είτε σε αποδοχή της κυβερνητικής διαχείρισης είτε σε παραίτηση.   Η σημερινή Αριστερά μοιάζει με συγκρότημα που έχει αφήσει προ πολλού πίσω του τη γόνιμη και δημιουργική του περίοδο. Οι εκδηλώσεις της Αριστεράς θυμίζουν «ρετρό» ροκ συγκρότημα. Ο κόσμος πηγαίνει να ακούσει τα παλιά τραγούδια αλλά δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τα νέα.  Αυτή η σκυφτή εποχή δεν μπορούσε να μην επηρεάσει και το Πριν (όπως και τις άλλες εφημερίδες και ιστοσελίδες της Αριστεράς).  Αυτό φάνηκε και στην κρίση που πέρασε το εγχείρημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ, στην αποστασιοποίηση και τις αποστρατεύσεις αγωνιστών.

Σε μια εποχή που το παλιό φεύγει και το νέο δεν έχει ακόμα γεννηθεί, η νέα προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη, αλλά έχει ενδιαφέρον!  Όλη αυτή η στροφή και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια για την ιστορία και τα «ηρωικά χρόνια» κρύβει και μια αμηχανία για το παρόν.  Στη νέα μορφή της εφημερίδας Πριν θα υπάρχουν και  νέες μόνιμες στήλες και η πορεία θα δείξει αν οι νέοι αρθρογράφοι είναι ισάξιοι των παλαιότερων. Σε κάθε περίπτωση η παλιά μορφή είχε κουράσει και αρκετές από αυτές τις αλλαγές θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό από επιθυμία και όχι από ανάγκη.

Ευχόμαστε στο  νέο Πριν κάθε επιτυχία και ευχή μας είναι να αποτελέσει μια εξέλιξη και όχι απλή συνέχεια του παλιού, να ανοιχτεί σε ένα ευρύτερο κοινό, να αυξήσει την κυκλοφορία του και να μην εκφυλιστεί σε κομματικό δελτίο.  Και ας μη βιαστούν κάποιοι να πιάσουν πρώτοι την πέτρα του αναθέματος.  Πάταξον μεν, διάβασον δε. Η νέα προσπάθεια έχει την ανάγκη να τη στηρίξουμε.  Θα κριθεί από το περιεχόμενο και όχι από τη μορφή.

 

Σχετικά με το mao.gr

Η δική μας ιστοσελίδα το Mao.gr (ΜediA Oasis) δημιουργήθηκε με στόχο να αποτελέσει μια όαση ανεξάρτητης και εναλλακτικής φωνής στην έρημο της βαρετής και επαναλαμβανόμενης ενημέρωσης. Δημιουργήθηκε με σκοπό να γράφουμε ελεύθερα την άποψη μας σε όποιο θέμα πολιτικό ή πολιτιστικό θέλουμε, χωρίς την ανάγκη να κρατάμε ισορροπίες, να λογοκρινόμαστε, να καταγράφουμε «ευσεβείς πόθους» που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να εξωραϊζουμε την πραγματικότητα, κάτι που συνιστά μάστιγα για όλα τα αριστερόστροφα ΜΜΕ.  Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε ανεξάρτητα πόσο συχνές είναι οι αναρτήσεις μας. Άλλωστε μότο μας είναι το «αφήστε όλα τα αγκάθια να τσιμπήσουν».

 

 

Απάντηση