Δόξα και τιμή στον Κλεμάν Μερίκ

Μέχρι θανάτου χτυπήθηκε από ακροδεξιά συμμορία ο 18χρονος Κλεμάν Μερίκ χθες το απόγευμα στο Παρίσι. Mεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πιτιέ-Σαλπετριέρ όπου σήμερα ξεψύχησε.  Η επίθεση έγινε γύρω στις έξι το απόγευμα, σε μια πολυσύχναστη περιοχή στο Σεν Λαζάρ κοντά στο σταθμό του μετρό. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι τραμπούκοι είχαν τατουάζ με αγκυλωτούς σταυρούς και φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν «Blood and Honour» (Αίμα και Τιμή… σας θυμίζει κάτι;).

Ο Κλεμάν ήταν μέλος της αριστερής οργάνωσης Solidaires, που ιδρύθηκε το 1981 και συμμετείχε ενεργά στο αντιφασιστικό κίνημα Action Antifasciste.

3425723_3_60df_tous-ceux-qui-ont-frequente-l-etudiant-de_38e86a87596178b853af747b927baff0

Ο Κλεμάν είχε πάει μαζί με φίλους του σε ένα μπαζάρ ρούχων, όπου εκεί διασταυρώθηκε με μια παρέα ακροδεξιών. Στη συνέχεια, οι νεοναζί την είχαν στημένοι έξω από το κατάστημα και ένας από αυτούς κατάφερε στον Κλεμάν μια φονική γροθιά… Όπως αναφέρει στη σημερινή της ανακοίνωση η Solidaires «η φονική επίθεση κατά του συντρόφου μας εντάσσεται στη γενικότερη ανάπτυξη του βίαιου φασιστικού κινήματος στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η απώλεια του Κλεμάν μάς ατσαλώνει. Ο πόνος μας και η οργή μας δυναμώνουν καθώς συνειδητοποιούμε ότι είναι πολλοί αντιφασίστες, άνδρες και γυναίκες, που αντιμετωπίζουν την ομοφοβία και/ή το ρατσισμό, θα μπορούσαν να ήταν στη θέση του. […] Αυτή η φριχτή πράξη συνδέεται στενά με τον πολλαπλασιασμό των ρατσιστικών και ομοφοβικών επιθέσεων των τελευταίων μηνών και την δημιουργία ενός κλίματος μίσους για το οποίο δεν είναι υπεύθυνα μόνο το Εθνικό Μέτωπο και τα φασιστικά γκρουπούσκουλα…»

Η ανακοίνωση κλείνει με έκκληση για αντιφασιστική κινητοποίηση και συμμετοχή στις πολυάριθμες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας. Συμμαθητές του Κλεμάν στο λύκειο και καθηγητές του στο Sciences Po μιλούν για έναν ευφυή, ευγενή και χαμηλών τόνων νέο που «πέθανε για τις ιδέες του».

Στο βίντεο που ακολουθεί, (δυστυχώς η ενσωμάτωση είναι απενεργοποιημένη από το χρήστη), τραβηγμένο στις 17 Απριλίου σε μια διαδήλωση κατά της ομοφοβίας στο Παρίσι, βλέπουμε στις πρώτες εικόνες τον Κλεμάν, με το πρόσωπό του καλυμμένο από κόκκινο μαντίλι αντιμέτωπο με τους αστυνομικούς…

http://www.youtube.com/watch?v=-0G9wsToQzM&feature=youtu.be&t=1m58s

Απάντηση